Bütün çalışanları ilgilendiriyor! Artık 2 ayrı ceza verilemeyecek

İşyerinde kendisine ‘ispiyoncu’ diyen mesai arkadaşıyla kavga eden işçiye kınama cezası verildi. Bir hafta sonra, aynı olay sebebiyle işten çıkartılan işçi soluğu mahkemede aldı. İş Mahkemesi’nin tazminat ödenmemesi gerektiğine hükmettiği işçiye müjdeli haber Yargıtay’dan geldi.

Bütün çalışanları ilgilendiriyor! Artık 2 ayrı ceza verilemeyecek
Bütün çalışanları ilgilendiriyor! Artık 2 ayrı ceza verilemeyecek
GİRİŞ 01.11.2020 13:57 GÜNCELLEME 01.11.2020 13:57
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Yargıtay 9.Hukuk Dairesi, işçiye bir eylemi sebebiyle iki ayrı ceza verilemeyeceğini hüküm altına aldı. İş Mahkemesi’ne başvuran bir işçi, dört senedir çalıştığı fabrikadan kavga olayına karıştığı gerekçesiyle çıkartıldığını öne sürdü. Kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti ve ulusal bayram genel tatil ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini istedi.

 

 

Davalı işveren ise davacının belirttiği tarihlerde davalı işyerinde döşeme elemanı olarak çalıştığını, işyerinde bir kavgaya karıştığı için haklı nedenle işten çıkartıldığını, kavganın oluşma nedeninin davacının davranışları olduğunu dile getirdi. Davacının kavgacı ve geçimsiz yapıda olduğunu, sundukları tutanak ve cd içeriği ile bunun kanıtlanacağını ve herhangi bir alacağı olmadığına dair ibraname imzaladığını savunarak, davanın reddine karar verilmesini istedi. Mahkeme, işçinin tazminat taleplerini reddetti, davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kararı hem davacı hem de davalı avukatları temyiz etti.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçiye önce kınama cezası verildiğine bir süre sonra aynı eylemden dolayı işten çıkartma cezası verildiğine dikkat çekti.

 

 

Kararda, “Kavgadan dolayı işçinin savunmasının alındığı ve 2 gün izin verildiğini, izin dönüşü kınama cezası verilerek işine devam ettiği, sonrasında rapor alan davacının rapor bitiminde işe başladığında işine son verildiği anlaşılmaktadır. Kınama cezası verilen davacının aynı sebeple bu kez işten çıkartılmasının hukuka aykırı olduğunu iddia etmiştir. Dosyadaki bilgi ve belgelerden, davacı ile iş arkadaşına kavgadan sonra kınama cezası verildiği, 5 gün sonra bu kez davacı için fesih ihbarı düzenlenerek davacının iş akdinin olay gerekçe yapılarak haklı nedenle feshedildiği anlaşılmaktadır.

Böylece iş arkadaşı ile yaşadığı tartışma ve kavga olayı nedeniyle önce kınama cezası ile cezalandırılan davacının iş akti sonrasında aynı nedenle feshedilmiştir. Aynı eyleme iki ayrı ceza verilemeyeceğinden davacının iş akdinin feshi haksız olup, kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulü gerekirken yazılı gerekçe ile reddi hatalıdır. Temyiz olunan kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir” ifadeleri yer aldı.

YORUMLAR 17
  • osmanlı torunu 3 yıl önce Şikayet Et
    Yargıtay şunu demek istemiş. İşveren ilk olarak cezayı kafasına göre birine kessin. Sonra doğrumu ise işveren haklı değilse işçi halı diyelim demiş. Saçma bir kara gibi duruyor. ortada yaşanmış bir durum/olay var ise iş veren 1-2 gün içinde bu olayı çözmek için tarafları uzaklaştırır sonrasında ise işe geldikten sonra verdiği kararı bildirir. Haa şuda bir gerçek işçinin tazminat hakkı hiç bir zaman işverenin elinde bir koz olarak tutulmamalı. ve bu tarz durumlarda işçi çıksada çıkartılsada parasını almalı. işverene maddi bir külfet oluşturmuyorsa parasını almalı.
    Cevapla
  • Kâmil 3 yıl önce Şikayet Et
    işveren belki çıkarmayacaktı, işçi rapor alınca çıkarmak zorunda kalmış bence. randımanlı bi işçi olsaydı çıkarmazlardı, biz de işçiyiz.
    Cevapla
  • Asi ihtiyar 3 yıl önce Şikayet Et
    Dort yil sonrami anlamis randimansiz oldugunu.? Kasten verimsiz calismakta isten cikarilma sebebi. Tahmin edeyim. Yeni bir yonetici geldi. Kendi adamlarina yer acmaya calisiyor. 40 yillik is hayatimda en cok bununla karsilastim.
    Cevapla
  • Vatandas 3 yıl önce Şikayet Et
    İşverene tazminat yük geliyor vermemek için bin takla atıyor kimileri yabancı menşeli firmalarda çalışan insanlar tıkır tıkır her hakkını alıyor... işçi ne sebeple çıkarılırsa çıkarılsın tazminat ödenecek süre kadar çalışmışsa tazminat alması hakkıdır... madem kötü işçi neden o kadar zaman çalıştırdın bir insan bir işyerinde 1 yıl üzeri çalışmışsa demekki uyum sağlıyor... para vermemek için bahane aramaya gerek yok ayrıca bu davalara devletin ücretsiz avukat vermesi lazım isciye... Işveren maddi gücü var veriyor avukata işçi ne yapsın hakkını kim koruyacak ... bu dünyalık işler kul hakkı iflah olmaz kimse...
    Cevapla
  • türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede işveren hep suçludur nedeni işçi çalıştırdığı için.işveren yeri gelir fazla izin verir işçisine işten çıkarmaz ama çıkarrırsa.yandı dünyanın kaç bucak olduğunu görür kardeşim fazla mesai yapıyorsan çalıştığın ay alacaksın resmi olarak.şimdiki işçiler iş feshi olduğunda başta kul hakkını düşünmeden işverenin canını okumak için yok resmi yok dini yok mesai nedir bu hükümet acil önlem almalı işe giriş çıkış saatlerini imzalı kayıt altına almalı işçi tazminatım garanti diye işten atılmak için her türlü hileye başvurmamalı yoksa işverenler batar bu ayıp acil çözülmeli adelet sadece işçi için çalışmamalı
    Cevapla
  • S o 3 yıl önce Şikayet Et
    Senin elinde olsa işçiye yemek bile vermezsin ama kendiniz gider lokantada 15 işçinin yemek parasıyla öğlen yemeği yersiniz utanmadan birde adalet ten bahsedersiniz
    Cevapla
  • Hamza kaplan 3 yıl önce Şikayet Et
    Aman aman istemez sizden fazla izin ve iyilik, çalıştığı kadar hakkını not edin yeterlidir, işçinin sırtından zengin oluyorsunuz ve personel yemeğine bile tahammülünüz yok.. Sanki insanlık olsun diye işçi çalışabiliyorsunuz... Aman aman ..
    Cevapla
  • Yasin 3 yıl önce Şikayet Et
    Yanlıs Dusunuyorsunuz Olayın Olustugu Anda Kınama Cezası Yerine İş Akdini Sonlandırmaya Gidilse İdi O zaman calısan haksız olacakdı.Ayrıca Fazla Mesaiyi isteyen işveren yatırmayan işveren dini milli bayram demissin Resmi olarak bu gunler tatil ise calısanda calısıyor ise hakkını vereceksin vermiyorsan kusura bakma herkez hakkını arayacak.
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Tazminat işçinin güvencesidir, hiçbir şart altında elinden alınmamalı, memur için de aynı durum söz konusu, ancak ben bu işe iade davası saçmalığını anlayamadım, işveren bir işçiyi haklı veya haksız gerekçe ile çıkarabilmek, mecbur değil ki haklı gerekçe göstermeye, kıdem, ihbar, fazla mesai vb. işçinin haklarını da işveren her şart altında vermeli, kul hakkıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle