Denizi olmayan Kayseri'den Japonya ve Rusya'ya ihracat

Denizi olmayan Kayseri'de üretilen ve omega-6 açısından Norveç somonuna göre daha zengin olan somonlar, özellikle Japonya ve Rusya başta ülke olmak birçok ülkenin sofralarını süslüyor.

Denizi olmayan Kayseri'den Japonya ve Rusya'ya ihracat
Denizi olmayan Kayseri'den Japonya ve Rusya'ya ihracat
GİRİŞ 29.10.2020 15:48 GÜNCELLEME 29.10.2020 15:52
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Vatandaşlar tarafından 'yerli somon' olarak bilinen ama Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün kararıyla 'Türk somonu' olarak raflardaki yerini alan somon balığı üretimine Kayseri'de tüm hızıyla devam ediliyor.

Omega-6 açısından Norveç somonuna göre daha zengin olan Türk somonu, 'Kayseri'nin denizi' olarak adlandırılan Yamula Barajı'nda 528 da. alanda kurulu 14 bin 50 ton kapasiteli 16 işletmede üretiliyor. 2019 yılında 193 ton, 2020 yılında bin 400 ton somon balığı üretimi gerçekleştirilen tesislerde, önümüzdeki yıllarda üretimin 2 bin 500 tona çıkarılması için gerekli planlamalar yapıldı.

 

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, "Kayseri; Türkiye’deki en önemli iç su üretim merkezlerinden bir tanesidir. Özellikle alabalıkla başlayan yol hikayesi artık somona kadar ulaştı. Yamula Barajı içerisindeki üretim sahalarında şu anda özellikle Pınarbaşı’nda yumurtayla başlayan yolculuğu somon olarak artık nihayetlenip sonrasında da ihracata doğru dönmeye başladı.

Kayseri iç sularda ki Türkiye’nin en merkezi konumundadır. Biz özellikle o bölge de hem denetimlerimizi hem de kaçak avcılıkla ilgili önlemlerimizi de alıyoruz. Tabi bununla ilgili saha çok geniş. Bu sahayla ilgili üretimin artırılmasında katma değeri daha yüksek ihracata uygun olması, Kayseri için de gerçekten çok önemli.

 

Kayseri; Türkiye’deki alabalık üretimi konusunda en önemli merkezdir. Hem yumurta üretiminde hem de yavru balık üretiminde oldukça iyi bir durumdayız. İnşallah bundan sonra ki süreçte de Yamula Barajı'nda ve diğer barajlarımız da somon üretiminin artırılması konusunda hem özel sektör hem de bakanlık olarak elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceğiz" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 26
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Ula yozgatlı 1 kg nasıl 7 ,8 tane somon giriyor istavritmi bunlar uşağum
    Cevapla
  • Papi 3 yıl önce Şikayet Et
    Vallahi bu adam Yozgatlı değil, 1 kiloya 3 çeyrek Somon girer,evet...
    Cevapla
  • şahin 3 yıl önce Şikayet Et
    Omega 6 mı? Omega 3 olması lazım.
    Cevapla
  • Somoncu Emmi 3 yıl önce Şikayet Et
    Gel vatandaş gel günlük 150 TL verip çalışacak eleman bulamıyoruz Çekerek Yozgat ilçesinde alabalık ve somon üretim tesisleri nde. Tüm Türkiye'ye kargo ücretsiz gönderilir ister şoklu ister taze taze kendin çıkar al.
    Cevapla
  • Çekerek Yozgat 3 yıl önce Şikayet Et
    İlçemizde de alqbalik ve somon üretim tesisleri mevcut CEKEREK BARAJİ üstünde bu sistem yaklaşık 10 yıldır var ve farkında bile değilsiniz sofralarınıza kadar geliyor. Birçok ulusal firma Çekerek Yozgat dan kilosunu 25 ila 35 TL arasında alıp pişirerek tanesini 15 TL e satiyor. 1 kiloda yaklaşık 7 -8 adet çıkıyor. Sizde alabalık ve somon yemek isterseniz arayın yeter. Çekerek Yozgat
    Cevapla
  • Benekli 3 yıl önce Şikayet Et
    Porsüyonluk balik 250 gram gelir.Somon en az 600 gram olur.
    Cevapla
  • Yunis 3 yıl önce Şikayet Et
    İstavrit mi satıyor bunlar? 1 kiloda 7-8 adet ne la. Alabalık 2 si 1 kilo, somon 1 tanesi 2.5-3 kilo. Biraz atıyor gibisin. Yada yavru balıkları mi satıyor bu uyandıklar.
    Cevapla
  • onur 3 yıl önce Şikayet Et
    Abi adamlar kayserili sonuçta
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle