Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, aktiflerini yüzde 35 artırdı

Bu yılın üçüncü çeyreğinde aktifleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 24,9 milyar TL’ye yükselen Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın kredi tutarı ise 19,6 milyar TL'ye ulaştı. 336 milyon TL net kâr açıklayan bankanın kredi hacmi de ikinci çeyreğe göre yüzde 14,4 arttı.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, aktiflerini yüzde 35 artırdı
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, aktiflerini yüzde 35 artırdı
GİRİŞ 28.10.2020 16:07 GÜNCELLEME 28.10.2020 16:07

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 2020’nin üçüncü çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre, aktifleri geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 34, faaliyet gelirleri ise yüzde 4,9 arttı.

Bankanın toplam aktiflerinin yüzde 79’unu oluşturan kredileri ise bu yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 19,6 milyar TL'ye ulaştı. Üçüncü çeyrek kârını da 336 milyon TL olarak açıklayan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın sermaye yeterlilik oranı eylül ayı itibarıyla yüzde 20,2 oldu.

Söz konusu dönemde bakanın brüt takipteki kredilerinin toplam kredilere oranı ise, geçen yılın aynı dönemine göre 0,27 puan değişerek yüzde 0,54 düzeyinde gerçekleşti.

"Banka olarak üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız"

Üçüncü çeyrek finansal sonuçları değerlendiren Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, pandeminin etkilerinin hissedildiği ikinci çeyrek dönemiyle beraber sürdürülebilir kalkınmaya ve salgının ekonomik etkilerinin azaltılmasına yönelik faaliyetlere hız verdiklerini söyledi. Öztop, şunları kaydetti: “Ekonomi yönetimi tarafından salgının olumsuz etkilerini gidermek için uygulanan kapsamlı ve destekleyici maliye politikaları ve Merkez Bankası’nın finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişini devam ettirmek adına aldığı tedbirler çerçevesinde, Banka olarak üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Üçüncü çeyrek döneminde de kalkınma finansmanı kuruluşlarından temin edilen uluslararası kaynaklar, ülkemizin üretim potansiyelinin artırılması ve koronavirüs salgınının ekonomik faaliyet ve istihdam üzerindeki etkilerinin dengelenmesi için büyük önem arz ediyor.”

"Üçüncü çeyrekte de ekonomiye desteğimizi sürdürdük"

Bankanın bu dönemde kazandırdığı kaynaklarla üretim yapan işletmelere can suyu sağladığını ifade eden İbrahim Öztop, “Bankamız yılın üçüncü çeyreğinde de ekonomiye desteğini sürdürmüştür. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kaynaklı 18 milyar TL’lik 10 yıla kadar vadeli Yatırıma Destek TL kredisi ile Yeni Ekonomi Programı’nda önceliklendirilen sektörlerde faaliyet gösteren imalat sanayi firmalarını uygun koşullarda desteklemeye başladık. Ayrıca koronavirüs salgınının ekonomik faaliyet ve istihdam üzerindeki etkilerinin dengelenmesi için ağustos ayında Asya Altyapı Yatırım Bankası’ndan temin ettiğimiz 300 milyon dolar tutarındaki COVID-19 kredisinin ardından, Dünya Bankası ile 250 milyon dolarlık bir kredi anlaşması imzaladık. Bu krediler aracılığıyla ekonomimizin bel kemiği olan KOBİ’lerimizi destekleyeceğiz. Türkiye'nin kalkınma hedefleri doğrultusunda yatırımlara sağladığı kredi desteğiyle, sürdürülebilir büyümeye katkı sağlayan Bankamız, sorumlu bankacılık anlayışı ve sürdürülebilir kalkınma odağı ile sahip olduğu sermayeyi en verimli şekilde kullanarak ülke ekonomisine destek olmaya devam edecek.” şeklinde konuştu.