Suudi Arabistan'dan yeni hamle! Sistemi değiştiriyor...

Suudi Arabistan'ın ülkedeki ekonomik faaliyetleri güçlendirmek amacıyla yabancılara uygulanan "kefillik sistemi"ni kaldırmaya hazırlandığı belirtildi. Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sonuçları ve petrol gelirinin düşmesiyle mücadeleye yönelik son zamanlarda yeni adımlar atmıştı.

Suudi Arabistan'dan yeni hamle! Sistemi değiştiriyor...
Suudi Arabistan'dan yeni hamle! Sistemi değiştiriyor...
GİRİŞ 28.10.2020 16:10 GÜNCELLEME 28.10.2020 16:10
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan merkezli ekonomi gazetesi Maaal'in haberine göre, Suudi Arabistan İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı ülkedeki yabancı işçiler ile işveren arasındaki şartların iyileştirilmesine dair bir girişim başlatmaya hazırlanıyor.

 

 

Haberde, önümüzdeki yılın ilk yarısından itibaren başlatılacağı ve 10 milyondan fazla yabancı işçiyi etkileyeceği tahmin edilen girişimin, ülkedeki kefillik sisteminin resmen kaldırılması anlamına geldiği ifade edildi.

İçeriğinin gelecek hafta duyurulması beklenen girişimin yabancı işçilere sağlayacağı kolaylıklar bağlamında, Suudi Arabistan'da yabancı işgücü piyasasını güçlendirmek ve ülkenin yabancılar nezdindeki çekim gücünü arttırmayı amaçladığı kaydedildi.

 

 

Suudi Arabistan makamlarından henüz konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. Ülkede uygulanan kefillik sisteminde, yabancı bir işçinin çalışabilmesi için belli bir ücret karşılığında kendisine kefalet verecek Suudi Arabistan vatandaşı birini bulması esasına dayanıyor. Kefili olmayan biri çalışma ruhsatı alamıyor.

Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sonuçları ve petrol gelirinin düşmesiyle mücadeleye yönelik son zamanlarda uygulamaya başladığı kamu harcamalarının rasyonelleştirilmesi kapsamında haziran ayından itibaren yüksek standartlı yaşam maliyeti ödeneğini durdurma kararı almıştı.

Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, aldıkları önlemler arasında Temmuz 2020'den itibaren katma değer vergisi oranının yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarılmasının da bulunduğunu söylemişti.

Önlemlerin ülke ekonomisini korumak, koronavirüs salgını ve ekonomik yansımalarını en az zararla atlatmak için önemli olduğuna işaret eden Cedan, bu önlemlerin, krizin sağlık sektörüne, sosyal hayata ve ekonomiye olumsuz etkilerinin azaltılması için birtakım faaliyetlerin askıya alınması doğrultusundaki kararların tamamlayıcısı niteliğinde olduğunu aktarmıştı.

Cedan, devlet kurumlarında bazı harcama kalemlerinin iptali veya ertelenmesini, mali yıl için planlanan büyük projelerin uygulama programlarına yönelik kredilerinin azaltılmasını kapsayan kemer sıkma önlemlerinin 100 milyar riyal (26,66 milyar dolar) değerinde olduğunu ifade etmişti.

CORONA VİRÜSLE GELEN BÜTÇE DURUMU 

Suudi Arabistan, bütçesinin yüzde 70'i petrole dayanan, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ve üretimde üçüncü sırada yer alan bir ülke.

YORUMLAR 41
  • kadir. 3 yıl önce Şikayet Et
    yakında arabistanıda talan eder bu gavurlar bu petrol saltanatınızda biter nankörler taş yağmalı başınıza
    Cevapla
  • Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    eyyyyy araplar peygamberimize hakaret ve küfür edenlere karşı gıkı çıkmayan uşak...olan kralınız atın oradan .adamsanız imanınıza kuranımıza ortak sevgilimiz peygamberimize saldırıyorlar. bu kadar rezilliğe bir dur deyin insan bir kere ölür oda peygamber yoluna olsun .
    Cevapla
  • Bozkurt 3 yıl önce Şikayet Et
    İflasınızın haberide gelir İnşallah
    Cevapla
  • kara vicdanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    arab kardeşlerim değiştirin şu başınızdakileri uşak olmayın dirilin artık
    Cevapla
  • Eminn 3 yıl önce Şikayet Et
    Petrol oldumu basa kötü insanlar gecer ne zaman petrol biterse o zaman basa iyi insanlar gecer o zamanda onlar deve cobani gözüyle bakilir yani deve cibani durumuna düstülermi bize gelirler petrol ellerinde oldumu bizden kacarlar
    Cevapla
  • Tuncay 3 yıl önce Şikayet Et
    Kefillik sistemi haksız kazanç sağlayan İslam dışı bir sistemdir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle