Dünyada sadece Çin üretiyordu! Türkiye Çin'in tekelini kırdı

Kalyon Holding, 460 milyon dolarlık yatırımla güneş enerjisi üretiminde kullanılan ingotta Çin’in dünyada tek üretici olma unvanını elinden aldı. Holding Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Kalyoncu, “1.2 milyar dolarlık yatırım yapıyoruz” dedi

GİRİŞ 24.10.2020 09:09 GÜNCELLEME 24.10.2020 09:09
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Dünyada Hindistan, Türkiye ve Çin'in sahip olduğu ingot teknolojisinin bugüne kadarki tek tedarikçisi Çin idi, Kalyon Holding, yaptığı 460 milyon dolarlık yatırımla Çin'in elinden tek tedarikçi unvanını aldı. Hükümetin enerji yatırımlarında makine ve malzemenin belli oranda yerli ve milli olması kuralı nedeniyle Kalyon Güneş Teknolojileri, ingot yatırımını yaparak üretime başladı. Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Kalyoncu, 72 ingot makinesiyle güneş enerjisi panellerinde kullanılan wafer'lar için olmazsa olmaz malzeme ingotu ürettiklerini belirtti.

 

 

YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM
İngot yatırımının hükümetin yerli ve milli üretim hedefinin kazancı olduğunu söyleyen Kalyoncu, "Tamamı ithalata dayanan yenilenebilir enerji üretimindeki malzemelerin Türkiye'de üretilmesi konusunda gösterilen siyasi irade Türkiye'ye kazandırıyor. Bu alanda önemli aşamalar kaydedildi. Böylece hem ithalat azalıyor hem de yeni istihdam oluşturuluyor. Tam kapasiteyle Haziran 2020'de devreye alınan fabrikada Ar-Ge merkezi ile birlikte bin 300 kişi istihdam ediliyor. Panel üretimi ve Konya Karapınar'daki enerji üretimiyle birlikte yıllık 300 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilecek" diye konuştu.

1.2 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Fabrikada yılda 500 megavat kapasiteli güneş paneli üretimi gerçekleşeceği bilgisini veren Kalyoncu, "Avrupa'nın nadir fabrikalarından biri ve Türkiye'nin Ortadoğu'daki ilk entegre fabrikası olacağız" diye konuştu. Kalyoncu, Türkiye'nin ilk ve en büyük hücre fabrikası olan tesisin, önümüzdeki yıl Konya Karapınar'da 1.2 milyar dolar yatırımla yapmayı planladıkları güneş enerji santrali için üretim yapacağını söyledi.

Fabrikada Türkiye ve Avrupa'da benzeri olmayan ingot üretiminden hücreye kadar tüm panel safhalarını kapsayan üretim yapacaklarını belirten Haluk Kalyoncu, şöyle devam etti: "Türkiye'nin milli enerji yatırım politikasını desteklemek amacıyla iki yıl önce Konya Karapınar'da kurulacak güneş santrali için düzenlenen ihaleye girdik ve kazandık. Bugün söz verdiğimiz yüzde 60 yerli üretim şartını yerine getirebilmemiz için önemli bir gün." Fabrikada yüzde 90 oranında yerli üretim yapacaklarını ifade eden Kalyoncu, "Cari açığın kapanmasına katkı sunarken, panel ithalatını ciddi anlamda düşürecek. Senelik 500 megavatlık panel üretimi ile her yıl 150 milyon dolarlık ithalatın önüne geçecek. Santralin üretime geçmesi ile birlikte senelik 300 milyon dolarlık bir ithalatı, yerli üretime dönüştüreceğiz" şeklinde konuştu.

KOBİ'LERE ENERJİ YATIRIMININ ÖNÜ AÇILDI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ocak ayında yayınlayacağı genelge ile KOBİ'lere güneş enerjisi yatırımı yapma imkânı da tanındığını söyleyen Haluk Kalyoncu, bunun 1 gigavatlıt büyük yatırımlara gücü yetmeyen firmaların da enerji üretimi yapabilmesi anlamına geldiğini söyledi. Kalyoncu, "Güneş enerjisi ihalelerinde 10 megavatlık yatırıma da lisans verilmesi hakkı getiriliyor. 1 megavatın yatırım değerinin ortalama 450 bin dolar olduğu gözönüne alınırsa 5-6 milyon dolarlık bükçelerle küçük firmalar da enerji üretimi yapabilecek. Bu yenilebilir enerjide çok önemli bir atılım sağlayacak" dedi.

 

 

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 23
  • Recepci 3 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun , hadi diğer ürünlerin başına . Mesala Iphon , Samsung, onlarıda çekin Türkiyeye hadi bakalım başlangıcı yapın .
    Cevapla
  • Güzel Türkiyem 3 yıl önce Şikayet Et
    Yerli üretim demek, sömürge çarklarının kırılması demektir. Maliyet hesabı yapılmadan yerli üretime devam edilir ise, yabancı paranın saltanatı da sona erecektir. Allah cc yardımcınız olsun.
    Cevapla
  • Lolo 3 yıl önce Şikayet Et
    Aferin....
    Cevapla
  • Daima İleri 3 yıl önce Şikayet Et
    Süpersiniz...Allah yolunuzu açık eylesin..
    Cevapla
  • Hayırlısı 3 yıl önce Şikayet Et
    Halkta güneş enerjisi tarlasını kurup enerjiyi satabiliyor mu?
    Cevapla
  • Reşat 3 yıl önce Şikayet Et
    Toprağa, OSB dışında izin verilmiyor. Çatına kendi ihtiyacın için kurabilirsin. Bu işler maliyetli 1 kW için yaklaşık 4000usd yani 30000tl, ortalama bir ev için 3 kW kumak gerek Buda 90000tl eder. Hesap et bakalım kaç yıllık elektrik paran eder.
    Cevapla
  • İsimsiz 3 yıl önce Şikayet Et
    Evet satabiliyor bu konuda teşvikye var
    Cevapla
  • egeli 3 yıl önce Şikayet Et
    bınandakı elektrıgı satamıyorsun o hak elden alındı..neden acaba
    Cevapla
  • Hüseyin 3 yıl önce Şikayet Et
    Yapıyor tabi, haberin yok. Çok kolaylaştırıldı o işler.
    Cevapla
  • Hsnsmz 3 yıl önce Şikayet Et
    O kadar servetin varsa neden olmasin
    Cevapla
  • Mrt 3 yıl önce Şikayet Et
    Gerekli izin alınırsa binadakini satabiliyor.tarla için düzenleme şart. Mevzuatı incelersen bulunduğun ildeki konuyu ogrenirsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle