Goldman Sachs 2021’de emtialar için boğa piyasası bekliyor

Küresel piyasalarda dolardaki değer kaybının sürmesi ve artması beklenen taleple birlikte 2021 yılında tarım ürünleri ve enerji de dahil olmak üzere birçok emtia değerinde boğa piyasası bekleniyor

Goldman Sachs 2021’de emtialar için boğa piyasası bekliyor
Goldman Sachs 2021’de emtialar için boğa piyasası bekliyor
GİRİŞ 23.10.2020 11:21 GÜNCELLEME 23.10.2020 17:14

Goldman Sachs, küresel piyasalarda dolardaki zayıflık, enflasyon ve daha fazla ekonomik ve mali teşvik beklentileri nedeniyle 2021 yılında emtialarda boğa piyasası öngörüyor.

 

 

CNBC’nin haberine göre, banka analistleri perşembe günü yaptıkları tahminlerde S&P'nin Goldman Sachs Emtia Endeksi'nin 12 aylık süreçte %30’luk bir geri dönüş olacağını öngördüler. Analistler gümüş, bakır, altın, ABD gazı, Brent ham petrol ve jet yakıtında uzun vadeli pozisyon öneriyor.

Goldman analistleri olumsuz hava şartları ve Çin’den gelen talebin arması sonucu sıkışan talep nedeniyle enerji kaynaklı olmayan tarım ve metal gibi emtia değerlerinde de yükseliş bekliyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde alınan ekonomik teşvik tedbirleri, metallere olan talebin 2011'den bu yana en yüksek seviyesine yükselmesine yardımcı oldu.

 

 

Goldman baz metallerde ve tarım ürünlerinde kısıtlı stokların fiyatları yükseltmesinden önce petrole göre kısa vadede daha fazla yukarı yönlü hareket olacağını bekliyor.

Goldman Sachs Emtia Araştırma Başkanı Jeffrey Currie liderliğindeki analistler bir araştırma notunda, "Stokların döngünün bu kadar erken bir döneminde çekildiğini göz önünde bulundurarak, 2021 yılında ortaya çıkan emtialar için yapısal bir boğa piyasası görüyoruz" dedi.

Analist ekibi araştırma notunda, “İşletme döngüsünün erken sürecinde emtia piyasalarındaki açıklar piyasaların yedinden dengelenmeye devam edeceğinin sinyalini veriyor” ifadelerine yer verdi. Özellikle kaya gazı olmak üzere petrol sondajlarındaki sermaye harcamalarındaki ani düşüş ve OPEC dışı ülkelerdeki metal üretimlerinin yavaşlaması kademeli bir yeniden dengelenmeyi işaret ediyor.

Goldman ayrıca küresel jet yakıtında talep artışı bekliyor. Şu anki talep kaybının yarısını ifade eden düşüş gelecek yılın yaz aylarında günlük varil başına 3,9 milyon artabilir. Ancak endüstri uzmanları havacılık sektörü taleplerinin birkaç yıl boyunca eski taleplere ulaşamayacağını belirtiyor ve havayolu şirketleri rekor kayıplar paylaşmaya devam edebilir.

ENFLASYON ENDİŞELERİ VE ZAYIF DOLAR

Piyasalar şimdilerde tarihi nitelikteki mali harcamalar ve devam eden düşük faiz oranlarıyla birlikte enflasyonun geri dönüşünden korkuyor. Goldman Sachs konuyla ilgili görüşlerinde yatırımcıların bu riski dengelemek için emtialara daha fazla yatırım yapacağını öngörüyor.

Goldman Sachs analistleri, “Enflasyon bazlı politikaların siyasi riskleri artırmasıyla birlikte sosyal ihtiyaçlardaki artış trendiyle birlikte yatırımcıların enflasyona yönelik hoşnutluğunu görüyoruz. Bununla ilişkili olarak enflasyon karşısında koruma oluşturması için emtialara yönelik artan bir rotasyon bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Altın bu noktada en fazla tercih edilen korunma yöntemlerinden biri olarak görülür ve bu yıl fiyatı %26 oranında yükseldi. Goldman altının onsunun 2021 yılında ortalama 2.300 dolara kadar yükseleceğini öngörüyor ve daha önce yaptığı ons başına 1.836 dolarlık tahminini yukarıya çekiyor.

Küresel piyasalarda zayıflayan doların emtiaları yönlendirmesi bekleniyor. Zira emtialar dolar cinsinden işlem görüyorlar ve daha zayıf bir dolar daha pahalı emtia değerleri anlamına geliyor. Araştırma şirketi Refinitiv'in verilerine göre, yıl başından bu yana ABD Doları Endeksi pazartesi günü itibarıyla %3,07 civarında değer kaybetti.

Goldman ayrıca Biden’ın seçimleri kazanması durumda boğa piyasasının güçleneceği çağrısında da bulundu. Analistler bakır ticareti üzerinden örnek vererek, “Biden planı kapsamındaki harcamaların önümüzdeki 5 yıl içerisinde ABD’nin bakır talebini yılda %2 oranında hızlandıracağını tahmin ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

KAYNAK: BORSA GÜNDEM