Telefon israfı milli serveti eritiyor

Pandemi sürecinde dünya genelinde ekonomik buhran yaşanırken, ihtiyaç dışı akıllı telefon alımı ve telefon israfı milli serveti tüketiyor.

Telefon israfı milli serveti eritiyor
Telefon israfı milli serveti eritiyor
GİRİŞ 22.10.2020 16:07 GÜNCELLEME 22.10.2020 16:27
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Etkilerini sürdüren Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik sorunlar devam ediyor.

 

 

Türkiye’de tüketicilerin en sık alışveriş yaptığı ürünlerin başında akıllı telefonlar geliyor. Sürekli çıkarılan yeni model akıllı telefonlar, kullanıcıları ihtiyacı olmasa bile telefonlarını yenilemeye itiyor.

Diğer yandan maliyeti ucuz olduğu için alınan ve kullanıcıların ihtiyacını karşılamayan telefonlar da milli servetin boşa harcanmasına yol açıyor. Uzmanlar telefonların öncelikle ihtiyaca göre alınmasını ve kullanıcıların ellerindeki telefonların düşük maliyetli yükseltmelerle kullanılabileceğini vurguluyor.

“HARCADIĞIMIZ SADECE KENDİ PARAMIZ DEĞİL MİLLİ SERVET”

 

 

Akıllı telefon alırken ihtiyacı tam anlamıyla karşılayan seçeneklere yönelmek gerektiğini belirten telefon satıcısı ve tamircisi Korkmaz Sönmez, “Pandemiden kaynaklı olarak bir buhran dönemindeyiz. Bu sebepten ötürü bizlerin de artık bireysel olarak bazı harcamalarımızı kısmamız gerekiyor.

Telefon sektörüyle ilgili olarak; telefon ihtiyacımız doğduğunda gidip ihtiyacımız olanı almamız gerekiyor. Benim ihtiyacımı 3 bin liralık bir telefon görüyor, ama arkadaşımda 7 bin liralık bir telefon var ve onu almak istiyorum. Durum böyle olunca zarara giriyoruz. Bunun diğer etmenleri ile birlikte harcadığımız sadece kendi paramız değil. Burada bir milli servet harcıyoruz.

Öncelikle bu durumda ihtiyaçlarımızı belirlememiz gerekir. Telefonu oyun, işletme veya farklı hangi amaçla kullanacaksak ona göre almamız gerek. Pahalı telefonlara servet ödemeyin diyoruz, ancak çok ucuz telefonlar da almayın. Bin liraya maliyeti ucuz gelen bir telefon alıyoruz, ancak ettiğiniz masrafla birlikte yine zararda oluyorsunuz” şeklinde konuştu.

“KÜÇÜK ÖNLEMLERLE ELİNİZDEKİ İYİ TELEFONLARI DEĞERLENDİREBİLİRSİNİZ”

Akıllı telefon piyasasının genişlediğini ve ihtiyaç dışı alımların arttığını aktaran Sönmez, telefonları kullanırken de alınacak bazı önlemlerle gelecekteki israfın engellenebileceğini söyledi. Alınabilecek önlemlerden bahseden Sönmez, “Tasarruf etmek için ilk yapmamız gereken alımdaki israfı engellemek ve sonrasında da kullanırken israfı engellemek. Aslında kullandığımız telefon güzel bir telefon, bunda yaptığımız bazı hatalı işlemler ya da başımıza gelen kazalar telefonumuzun çöpe gitmesine neden olabiliyor. Bunlara hiç gerek yok.

Alacağımız küçük önlemlerle elimizdeki iyi telefonları değerlendirebiliyoruz.

Örneğin şarj ve kulaklık soketlerinin pislik dolması. Bunları 2-3 haftada bir rutin temizliklerle çözebiliriz. Telefonlarda kullanmadığımız bir sürü uygulama var. Bunları silerek telefonun şarjının uzun gitmesini, performansının artmasını ve ömrünün uzamasını sağlıyoruz. Çünkü telefon insan yapımı ve insan beyni mantığıyla çalışıyor. Ne kadar çok doldurursanız o kadar çok yoruluyor” ifadelerini kullandı.

“HAFIZA YETERSİZLİĞİ TELEFON DEĞİŞİMİNİN EN BÜYÜK SEBEPLERİNDEN BİRİSİ”

Akıllı telefonlarda yaşanan en büyük problemlerden birinin hafıza yetersizliği olduğunun altını çizen Korkmaz Sönmez, hafıza kartı desteğiyle bu sorunun aşılabileceğini belirtti. Hafıza kartı alırken de dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu söyleyen Sönmez, “Hafıza yetersizliği şu anda telefon değişiminin en büyük sebeplerinden birisi. Buna çözüm olarak düşük maliyetlerle hafıza kartı alıyoruz.

Burada yapılan en büyük hatalardan birisi kartların biçimlendirmeden kullanılması. Böyle kullanıldığında takıyorsunuz ve hafıza kartım çalışmıyor diyorsunuz. Halbuki bir bilgisayar yardımıyla bunu biçimlendirdiğinizde bu sorunu çözebiliyorsunuz ve telefonunuzu yükseltip kullanmaya devam edebiliyorsunuz. Şuna da dikkat etmek gerek; 16 gigabyte taşıyacak bir telefonu siz 32 gigabyte kartla desteklediğinizde telefon daha çok geriliyor” dedi.

YORUMLAR 21
  • israf 3 yıl önce Şikayet Et
    sedece HARAMDIR
    Cevapla
  • bulut 3 yıl önce Şikayet Et
    telefon başına 200 dolar ek vergi koyuldu ama hiç fayda etmedi, gerçi şöyle fayda edecek gibi bir durum var, xiaomi, oppo ve vivo Türkiye de ortak üretim yeri kurmak istiyor, hem 200 dolardan kurtulmak hem ortadoğu, afrika ve avrupa pazarına daha yakın olmak için. neyse bir şey anlatayım, pandemş ilk zamanlarında hani kredi verdiler ya bir tanıdığım hem kendine hem annesine alıp o para ile İPhone 11 ve Apple saat aldı, hiç ihtiyacı yokken, varın israfın boyunu siz ölçün.
    Cevapla
  • izmitli 3 yıl önce Şikayet Et
    yerli ve milli Vestel var,deneyin görün.Ben 3 seneden beri vestel z10 kullaniyorum,benim her isimi karsiliyor kasma gerilme yok daha ne olsun.
    Cevapla
  • talib 3 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim adam gibi yerli bi telefon üretinde alalım milli servet cebimizde kalsın
    Cevapla
  • israf haram 3 yıl önce Şikayet Et
    Onuda sen yap birader. biz YILLARCA telefon kulübesini kullandik
    Cevapla
  • İso 3 yıl önce Şikayet Et
    Yabancı marka telefonlara 10 kat daha vergi koysunlar olsun bitsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle