Çin, koronavirüse karşı küresel savaşın ortasında büyümesini sürdürüyor

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden birinde yer alan habere göre, dünyadaki ülkelerin çoğu koronavirüsün yeniden hortlamasını kontrol altına almaya ve bu yıl üretimde yaşanacak ağır düşüşlere kendilerini hazırlamaya çalışırken, Çin ise ekonomide güçlü toparlanma işaretleri gösteriyor.

Çin, koronavirüse karşı küresel savaşın ortasında büyümesini sürdürüyor
Çin, koronavirüse karşı küresel savaşın ortasında büyümesini sürdürüyor
GİRİŞ 21.10.2020 16:55 GÜNCELLEME 21.10.2020 16:56

The Times gazetesinde Pazartesi günü yayımlanan haberde, “Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri ekonominin şimdiden düzeldiği Çin’e ancak kıskançlıkla bakabilirler” ifadesine yer verildi.

 

 

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) geçen hafta yayımladığı son Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, küresel ekonominin bu yıl yüzde 4,4 oranında keskin bir şekilde küçüleceği öngörüldü. Raporda, Çin ekonomisinin ise Haziran ayındaki beklentiyi yüzde 0,9 aşarak bu yıl yüzde 1,9 büyüyeceği tahmini yapıldı.

The Times’ın haberinde, “Yaz boyunca karantinayı gevşetmelerinin ardından Batılı rakipleri ekonomilerini virüsün ikinci dalgasından korumakta zorlanıyor. Ancak Çin, virüsü ilk seferinde kontrol altına almak için sert bir karantina ve güçlü bir test sistemi uyguladı. Ekonomi yıl başında rekor düzeyde küçülse de, sonrasında gelen toparlanma başka bir tehditle kaşılaşmadı” dendi.

 

 

Öte yandan The Times, Çin’deki altyapı projelerin hızla artması ve ihracatın sürdürülmesinin de ülkenin ekonomik büyümesine katkıda bulunduğunu kaydetti.

“Büyüme aynı zamanda karayolları ve yüksek hızlı tren hatlarını içeren yeni altyapı projelerindeki devlet destekli hızlı artış sayesinde de güçlendi. Bu, endüstriyel üretimdeki güçlü toparlanmayı körükledi” ifadelerine yer verilen haber şöyle devam etti:

“İhracat malları, üst üste 4 çeyreklik büyümeyle ekonomiye katkı sundu. Ülkenin ihracatçıları, üretimin halen kısıtlanmalarla engellendiği dünyanın diğer bölgelerinin pazar payını da almaya devam ediyor. Bu da küresel ekonomi bir kez daha gevşemeye başlasa da ihracattaki büyümeyi körükledi.”

Haberde, Çin’in gelecekteki ekonomik büyümesinin sinyallerini gösteren perakende satış, tüketim ve hizmet üretiminin de yükselişte olduğuna dikkat çekildi.

The Times’a konuşan, Britanyalı düşünce kuruluşu Capital Economics’in kıdemli Çin ekonomisti Julian Evans-Pritchard, "Büyümenin yakın vadede artmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Maliye politikası en azından gelecek yılın başına kadar destekleyici olmayı sürdürecek, ki bu da endüstri ve inşaattaki aktiviteyi güçlü tutacak. Tüketim ve hizmet faaliyetlerindeki toparlanma, büyük olasılıkla daha da devam edecek” yorumunda bulundu.

Pazartesi günü açıklanan resmi verilere göre, Kovid-19 salgınının etkin kontrolü ve Çin hükümetinin talep ile tüketimi canlandırma çabalarıyla faaliyetler normale dönerken, Çin’in ekonomik toparlanması da üçüncü çeyrekte ivme kazandı.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun Pazartesi günü yayımladığı verilere göre, Çin'in Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH), ikinci çeyrekte görülen yüzde 3,2’lik büyümenin üzerine çıkarak üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 4,9 arttı.