Sağlık Bakanlığı’ndan onay aldı! Türkiye'de ilk

Isparta’da yaklaşık bir yıl önce ortopedi ve beyin ameliyatlarında kullanılmak üzere Türkiye’nin ilk yerli kemik çimentosunu üreten firma, şimdi de Sağlık Bakanlığı’ndan antibiyotikli kemik çimentosunun sertifikasını aldı. Kemik çimentosu ithalatını yüzde 50 azaltan firma, 6 ülkeye de ihracat yapıyor.

Sağlık Bakanlığı’ndan onay aldı! Türkiye'de ilk
Sağlık Bakanlığı’ndan onay aldı! Türkiye'de ilk
GİRİŞ 20.10.2020 14:21 GÜNCELLEME 20.10.2020 14:24
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Süleyman Demirel Üniversitesi Teknokent’te bulunan bir firma, 2015 yılında başladığı AR-GE çalışmalarından başarılı sonuç alarak, 2019 yılında KOSGEB’in destekleriyle ilk yerli kemik çimentosu üretmeye başladı.

Total eklem protezlerinin yanı sıra, kırık tespiti ve osteoporoza bağlı vertebra kırıklarının tedavisi ve eklem ile kemiklerin yeniden yapılmasında kullanılan kemik çimentosu için AR-GE çalışmalarına devam eden firma, başarısını yeni ürünle taçlandırdı. Firma, yeni ürettiği yerli antibiyotikli kemik çimentosu için Sağlık Bakanlığı İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı’ndan onay belgesini aldı. Cerrahi alanlarda hayati öneme sahip bir medikal ürün olan antibiyotikli kemik çimentosunun yerli üretimi bu alandaki ithalatı da yüzde 50 azaltacak.

 

“Antibiyotikli versiyonu için onay alındı”

Firmanın sahibi Yavuz Genç, Türkiye’nin tıbbi cihaz alımında en az bir ürünün dışa bağımlılığını sona erdirmek amacıyla 2015 yılında yola çıktıklarını ve yaklaşık 4 yıl süren çalışmaların ardından kemik çimentosu üretmeye başladıklarını ifade etti. Bir hafta önce de ürünün antibiyotikli versiyonu için versiyonunu Sağlık Bakanlığı İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı’ndan onaylı sertifikayı aldıklarını belirten Genç, bu ürünün de cerrahların kullanımına sunulduğunu söyledi.

“Antibiyotikli versiyonu cerrahlar tarafından oldukça tercih ediliyor”

Antibiyotikli kemik çimentosunun, enfeksiyon riski taşıyan hastalarda protez ile doku arasındaki mikroorganizmaların oluşumunu engellediğini ve bu yüzden cerrahlar tarafından oldukça tercih edildiğini belirten Yavuz Genç, “Bu ürünler, herhangi bir travmaya bağlı vertabiada oluşan kırıklarda enjekte edilerek, dokunun tekrar eski haline gelmesini ve sağlam bir yapıya kavuşup, stabil olmasını sağlıyor. Şu anda ürünlerimiz Türkiye genelinde en çok beğenilerek kullanılan ürünlerdir. Bunun yanı sıra antibiyotiksiz kemik çimentosu vakalarda kullandırdığımız ürünlerimizdir” diye konuştu.

 

“6 ülkeye ihracatımız var, Almanya’da bir şirketle görüşüyoruz”

Genç, kemik çimentosunun yaklaşık bir yıldır yurtdışındaki sağlık kuruluşlarına ihraç edildiğini ifade ederek, “Halihazırda 6 ülkeye ihracatımız var. Bunlar yakın ülkelerimiz ve Asya ülkeleri. Avrupa ülkelerinden sadece Almanya’da görüştüğümüz bir şirket var. Onlara da yakın zamanda ürünlerimizi göndermeye başlayacağız. Şu ana kadar ihraç ettiğimiz ürünlerle ilgili iyi geri dönüşler alıyoruz. Ürünlerimiz dışa bağımlılığımızı ciddi anlamda azalttı çünkü tıbbi cihazda yüzde 85 oranında dışa bağımlı bir ülkeyiz. Biz orta biyolojik ürünlerdeyiz ama tıbbi cihaz çok geniş bir kalem ve ülkemiz yerli üretimde son yıllarda çok ciddi bir ivme kazandı. Bu alanda yerli üreticilerle bizle iyi bir uyum sağlıyoruz. Yerli protez üreticileri yerli kemik çimentosunu tercih ediyorlar. Şu anda ithal olan kemik çimentolarıyla ciddi rekabet halindeyiz. Onların farklı bir fiyat politikası var ancak bizim de karşı bir savımız var. Kendi ürünümüzde kemik çimentosunda dışa bağımlılığı yüzde 50 azalttık diyebiliriz” dedi.

“İthalatı azaltmak için büyük şirketlerle diyalog halindeyiz”

Genç, şu an döviz kurlarının yüksek olmasından dolayı kemik çimentosu gibi ürünlerin ithal olarak ülkeye gelmesinin zorlaştığını söyledi. Bu konuda görüştükleri distribütör firmalar olduğunu kaydeden Genç, “İthal ettikleri kemik çimentosunu yerliye çevirmek üzere büyük şirketlerle diyalog halindeyiz. Ülke olarak üretmeye ihtiyacımız var. Bu konuda da yüksek teknolojili ürünleri seçip üretmeliyiz. Tüm üniversitelerimizin özellikle tıbbi cihaz alanında üretime ve AR-GE’ye destek olmalarını girişimcilerimizle sanayicilerimizin de bu konuda ellerini taşın altına koyarak üniversite sanayi işbirliğini verimli şekilde değerlendirmelerini dilerim” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 10
  • Huseyın 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir süre medikal sektöründe calısmıs olmam sebebiyle konuya azda olsa hakım olma şansım oldu bu cok zorlu ve zahmet ısteyen bir sürec başta şirket sahıbını ve çalısanlarını canı gonulden kutluyorum bızım yerlılık ve mıllılık bunyesınde her konuda dısa bagımlı oldugumuz bu sekdörde sizin gibi gözü kara elini tasın altına koyan bu ulke ıcın vatan ıcın calısanlar oldukca bızım sırtımız yere gelmez yerlı ve mıllı ne urun olursa olsun hepsını canı gonulden desteklıyor takıpcısı oluyoruz elinize emegınıze yuregınıze saglık inşallah...
    Cevapla
  • Beta 3 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun İNŞALLAH
    Cevapla
  • Ümit 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim madem Türkiye'nin yüzde 50 sini karşılıyor neden 6 ülkeye de sarıyoruz bunu. Yani biz de diğer yüzde 50 yi dışarıdan alıyoruz çok komik gerçekten önce kendi ihtiyacının tamamını karşıla
    Cevapla
  • ismail 3 yıl önce Şikayet Et
    Sağlık alanındaki tüm ilaçların yerli olarka üretilmesi konusunda BAKANLIK geç kalmış durumda bir an önce hızlanmalıyız.
    Cevapla
  • NERDE YAŞIYORSUNUZ 3 yıl önce Şikayet Et
    HANGİ ÜLKEDE YAŞIYORSUNUZ! DELETİN BİLİMSEL ÇALIŞMALAR İÇİN NE KADAR GAYRET SARF ETTİĞİNDEN HERALDE HABERİNİZ YOK. Özellikle son yıllarda yapılan sıfırdan üretilen bir sürü yerli, milli her alanda ürünlerimiz var. Daha eksikler var, doğrudur ama bu eksikliği giderecek adamlarımız ve devlet yönetimimiz de vardır. Ve bunu en güzel şekilde başarıyorlar. Ayrıca bilim adamlarımız ülke dışına değil aksine geri döndü, olanlarda kalıyor zaten. Çok bilmişlere bildirilir..
    Cevapla
  • Samsunlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Einstein bile bu ülkede doğsa ya ülkeden kaçardı ya da tıp okuyup cildiye doktoru olurdu.
    Cevapla
  • doğruları konuşan 3 yıl önce Şikayet Et
    Hangi ilim adamıyla? Türkiye'nin en iyi ünversitelerini bitirenler tek tek ülkeden kaçıyor. Kalanlar da üçlü denklem matimatiği bilmez.
    Cevapla
  • Kırkdokuzelli 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu ve buna benzer çalışmalar yapan kurumlar devlet kontrolünde ciddi şekilde desteklenmelidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle