Dünya bir anda gerildi! ABD'ye F-35 misillemesi

ABD hükümetinin ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle Çinli şirketlere karşı attığı adımlara Çin Meclisi’nden yasayla cevap geldi. Artık Çin'in de ulusal güvenliği tehlikeye atan şirketlere’ gümrükte yaptırım uygulanmasını öngören bir yasası var.

GİRİŞ 20.10.2020 12:32 GÜNCELLEME 20.10.2020 13:15
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Çin iki gün önce Meclis’ten yeni bir gümrük kontrol yasası geçirdi. Ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle ABD hükümetinin ve birçok müttefikinin Huawei ve TikTok gibi teknoloji devlerine ardı ardına yaptırımlar açıklamasına karşılık olarak değerlendirilen yasa, gümrük yasalarını kötüye kullanarak Çin’in menfaatlerine, ulusal güvenlik çıkarlarına zarar veren şirketlere karşı adım atmasına olanak sağlıyor. Yasada doğrudan herhangi bir ülke adı verilmese de, Reuters, Xinhua ve Global Times gibi hem Batılı hem de Çinli basın kuruluşlarının haberlerinde bunun Çin’in kendisini ABD’nin yaptırımlarına karşı korumak için çıkardığı bir düzenleme olduğu değerlendirilmesi yapılıyor.

 

 

1 Aralık’ta yürürlüğe gireceği belirtilen yasa kapsamında kontrole tabi tutulan ürünler listesinde askeri ve nükleer ürünlerin yanı sıra teknoloji ve hizmetlerle ilgili veriler de yer alıyor.

“BİZİM METALİMİZLE YAPILAN ÇİPİ BİZDEN ESİRGEMEK?”

 

 

Tshinghua Üniversitesi’nde ABD-Çin İlişkileri Merkezi’nde kıdemli araştırmacı olarak görev yapan Zhou Shijian, Trump yönetiminin Çin’in teknoloji şampiyonlarına karşı izlediği kötü niyetli yaklaşımın, ABD’yi Çin’den gelecek misilleme ihracat kontrol önlemlerine karşı kırılganlaştırdığını belirtiyor. “Trump hükümetinin Çin’den gelen nadir metallerle yapılan çipleri, Çin’in en iyi şirketlerini sıkıştırmak için kullanması çok mantıksız” diyen Zhou, Çin’in devlete ait basın kuruluşu Global Times’a verdiği demeçte “Çin’in bu zorbalığı Qualcomm, Micron ve Intel gibi birçok ABD’li çip üreticisini etkileyecek nadir metal ihracatını durdurarak karşılık vermesi gerektiği” değerlendirmesini yapıyor.

“HER F-35’TE 500 KG NADİR METAL VAR”

ABD’nin beşinci nesil F-35 jetlerinde her bir uçakta500 kilogram nadir metal bulunduğunu ekleyen Zhou, “Bunun da durdurulması gerekiyor” ve bu yasakları uygulayan metal ihracatçılarının “mücbir sebep” diyerek sigorta programından kayıplarını alabileceklerini belirtiyor.

3. ÇEYREKTE YÜZDE 4,9 BÜYÜDÜ

Çin ekonomisi 3. çeyrekte beklentilerin hafif altında yüzde 4,9 büyüme kaydetti. Reuters ekonomistlerinin beklentilerinin ortalaması yüzde 5,2’ydi. Çin Ulusal İstatistik Ofisi verilerine göre ilk dokuz aydaki büyüme, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 oldu. Çin ilk çeyrekte yüzde 6,8 daralmış, ikinci çeyrekte yüzde 3,2 büyümüştü. Ülkede perakende satışlar da eylülde hızlanmaya devam etti. Ağustostaki ilk pozitif yüzde 0,5’lik yıllık büyümenin ardından eylülde perakende satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 yükseldi.

KAYNAK: DÜNYA
YORUMLAR 10
  • Erer 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizim böyle bir yasamızın olmaması çok ayıp.
    Cevapla
  • Asım 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne olaki Her f35 te 500Kg. Nadir metal???
    Cevapla
  • O bu şu 3 yıl önce Şikayet Et
    Uçak çiplerle donatılmış demek. Yani uçan bilgisayar...
    Cevapla
  • karadenız 3 yıl önce Şikayet Et
    ımansızın hakkından dınsız gelır.abd ye mustehak. bızımle adaletın ve gucu yanında olacagına kuklaların basın da kuklaları ıcın dunya yı tehlıkaya atan pevasız bır delı gıbı davranıyor.guc ulkemızde tek sakat tarafımız ekonomımı oda bıter.
    Cevapla
  • Ülkem 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu üretimle birçok özel bilgileri öğrendiğimize eminim.Kendi uçak yapımımızda bu bilgi birikimini kullanabiliriz inşaallah
    Cevapla
  • FFF 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizim de 900 küsür bileşenimiz var bu uçakta. Ama malesef adamlar bizi aradan çıkarıp , O parçaları almaya da devam edebiliyorlar. Keşke bizde o 900 küsür bileşen parçayı vermeyebilsek !!!
    Cevapla
  • Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizim verdiğimiz malları dakkasında kendileride üretebilirler uygun diye bizden alıyorlar sende satacaksınki para kazanasın yoksa motoru üretmiyoruzki malesef...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle