Suudi Arabistan'dan skandal Türkiye kararı satışlara böyle yansıdı

Türk ürünlerine ambargo uygulayan Suudi Arabistan şimdi de Türkiye’den ev alan Suudi vatandaşlarını radara aldı. Hal böyle olunca Suudiler'in Türkiye'deki evlere olan ilgisi azaldı. Buna göre 2019 yılının Eylül ayında 214 adet konut satın alan Suudi Arabistan vatandaşları bu yıl aynı ayda sadece 52 adet konut satın aldı. Böylece Suudilerin geçen yıla oranla Türkiye'den aldığı ev oranı yüzde 75 oranında azalmış oldu.

Suudi Arabistan'dan skandal Türkiye kararı satışlara böyle yansıdı
Suudi Arabistan'dan skandal Türkiye kararı satışlara böyle yansıdı
GİRİŞ 18.10.2020 10:44 GÜNCELLEME 18.10.2020 10:44
Bu Habere 65 Yorum Yapılmış

Son dönemde Türk ürünlerine karşı ambargo kampanyaları ile gündemde olan Suudi Arabistan adeta çizmeyi aştı. Ülkenin, Türkiye'den ev alan Suudi vatandaşları da izlemeye aldığı öğrenildi. TÜİK'in konut satış istatistiklerine göre ise Suudi Arabistan vatandaşlarının Türkiye'den aldığı ev sayısı sert şekilde geriledi.

 

 

2015-2016-2017-2018 ve 2019 yıllarında Türkiye'de konut yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sıralarda yer alan Suudi Arabistan 2020 yılının eylül ayında ev alımını hem pandemi hem de uygulanan ambargo nedeniyle düştü.

PEKİ NE OLMUŞTU? 

 

 

Ülkenin İç İstihbarat Birimi'nin (Mabahith) para çıkışlarını yakın takibe almaya başladığı, Türkiye'ye 100 bin doların üzerinde para gönderen çok sayıda Suudi vatandaşına da para cezası kesildiği öğrenilmişti. Suudi Arabistan Genel İstihbarat Müdürlüğü'nün de Türkiye ile yakın ilişkisi bulunan işadamlarını bu ticaretten vazgeçmeleri yönünde ağır baskı altına aldığı belirtiliyor.

EVLERİNİZİ SATIN' BASKISI 

Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın talimatı ile Türkiye'den ev alan Suudi vatandaşlarının evlerini satmalarının istenmesi Türk gayrimenkul piyasasında da şaşkınlık yaratmıştı.

Soruşturma açılması başvurusunu, dünyanın önemli polietilen ithalatçılarından Türkiye’nin tek üreticisi olan, yüzde 51 hissesi Azerbaycan petrol şirketi Socar’a ait Petkim yaptı. Ticaret Bakanlığı, dün İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Tebliği çerçevesinde yerli üretici Petkim, tarafından yapılan başvuruya istinaden Suudi Arabistan Krallığı menşeli alçak yoğunluk polietilene (LDPE) yönelik bir damping soruşturması açtığını duyurdu.

Esnek ve buruşmaz özelliğe sahip bir plastik olan LDPE, oyuncak, film şişe, valiz, dondurulmuş yiyecek paketleri gibi pek çok plastik ürünün elde edilmesinde kullanılıyor. Türkiye bu ürünü en çok Suudi Arabistan’dan ihraç ediyor. Ürünün ihracat fiyatının 2017-2019 dönemi ile 2018-2020 (6 aylık) döneminde önemli ölçüde düştüğü, Suudi Arabistan’ın üretim kapasitesiyle küresel pazarda önemli konuma sahip olduğu belirtilen tebliğde, “Bu yılın ilk 6 ayında yapılan ithalatın yerli üretim dalının fiyatlarını kırdığı” tespiti dikkat çekti.

 

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 65
  • Ceyhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Onlar zaten dünyada yetime ve yoksula yardim etmeyerek cehennemin dibinden ev alıyorlar zaten burdan almasalar daha iyu
    Cevapla
  • Ccc 3 yıl önce Şikayet Et
    Keşke alanlarda satıp ülkeyi terk etse bunların Türkiye de işi olamaz.
    Cevapla
  • Başkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Almayın çakallar halk sizden yana değil başınızdaki yezidilere inat herşeyi daha çok alın.
    Cevapla
  • Akif 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok iyi, azalsınlar zaten. Bunlara gerek yok ülkemizde.
    Cevapla
  • Adf 3 yıl önce Şikayet Et
    Gelmeyin laa
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle