Yeni rezerv Türkiye'nin kaç yıllık ihtiyacını karşılayacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih sondaj gemisini ziyaretinde Karadeniz'de 85 milyar metreküp yeni doğalgaz rezervi bulunduğunu açıkladı. Peki 405 milyar metreküp e yükselen toplam rezerv Türkiye'nin kaç yıllık ihtiyacını karşılayacak?

Yeni rezerv Türkiye'nin kaç yıllık ihtiyacını karşılayacak?
Yeni rezerv Türkiye'nin kaç yıllık ihtiyacını karşılayacak?
GİRİŞ 17.10.2020 17:32 GÜNCELLEME 17.10.2020 17:35
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Yapılan son çalışmalarla Karadeniz'deki toplam doğalgaz rezervi 405 milyar metreküpe yükseldi.

 

'Yeni müjde'yi Fatih Sondaj gemisinde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurdu. Erdoğan, 85 milyar metreküp yeni rezerv keşfedildiğini açıkladı.

 

21 Ağustos'ta  Sakarya Gaz Sahası'nda (Tuna-1) 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu açıklanmıştı. Son keşifle birlikte toplam rezerv 405 milyar metreküpe yükseldi.

Türkiye'nin yıllık ortalama doğalgaz tüketiminin 40-45 milyar metreküp biliniyor. Bu doğrultuda 85 milyar metreküplük yeni rezervin yaklaşık 2 yıl, 405 milyar metreküp olan toplam rezervin ise Türkiye'nin 9 yıllık ihtiyacına denk geldiği belirtiliyor.

NEREDE KULLANILIYOR?

Türkiye'nin 2019 yılındaki doğalgaz tüketimi 44,9 milyar metreküptü. Doğalgazda 44,9 milyar metreküplük iç tüketimin, 14,5 milyar metreküplük kısmı konuta, 12,4 milyarı sanayiye ve 11,2 milyarı elektrik üretimine 6,8 milyarı ise diğer alanlara gidiyor. 

Türkiye'nin petrol ve doğalgaz dahil yıllık enerji ithalatının faturası:
2018'de 43 milyar dolar, 2019'da 41 milyar dolar'dı.

Enerji ithalatının yaklaşık üçte biri olan 13 milyar dolar, doğalgaz için harcanıyor.

İTHALATTA RUSYA İLK SIRADA

Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 36,9'unu Rusya'dan, 15,7'sini Azerbaycan'dan, 13,5'ini Cezayir'den, 11,7'sini İran'dan, 7'sini Nijerya'dan, 5,8'ini Katar'dan, 3,2'sini ABD'den ve 3,1'ini Trinidad Tobago'dan karşılıyor.

NE ZAMAN KULLANILABİLECEK?

Daha önce İsrail, Leviathan sahasında bulduğu gazı nihai yatırım kararının ardından 2 sene gibi bir sürede çıkarmaya başlamıştı. Uzmanlara göre Türkiye bu gazı 3 yıl içerisinde piyasaya verebilecek. 

Ayrıca Türkiye’nin sahip olduğu gaz tesisleri ve boru hatları da bu sürenin 3 yıla inmesinde önemli. Ancak gazın bulunduğu derinlik ve konumun çalışmaları zorlayabileceği ve maliyeti de arttırabileceği ifade ediliyor.

DOĞALGAZ FİYATLARINA NASIL YANSIYACAK?

Piyasada rekabetçi bir fiyatın oluşması ile kademeli olarak tüketicinin de faturasında bir düşüş söz konusu olacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de keşif açıklaması sonrası “İthalat azalacak. Vatandaş gazı daha ucuza kullanacak” demişti.

YORUMLAR 31
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun, bütün denizlerimizi araştırıp rezervlerimizi bulalım.
    Cevapla
  • İstanbul Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Hay Maşallah ölümüne yanındayız Reisimiz canımız
    Cevapla
  • Milli enerji 3 yıl önce Şikayet Et
    İnsanimizin akli melekelerinde biraz sikinti oldugunun bir belirtiside buldugumuz dogalgaz ne kadar sure bizi idare eder Turkiyenin yillik tuketimi 48-50 milyar m3 olunca 405 milyar m3 yok 7 yil yok 8 yil bizi idare eder diyecek kadar kit beyinliyiz neden yenisini buluruz Allah CC izniyke insallah ama sadece bu bulunan rezerv bile elimizde stratezik bir kozdur Turkiye 405 milyar m3 kullanip bitirecek sonrada elindeki kozdan olacak anlamina gelmez su an Turkiyenin gazi varmi var gunes ruzgar heitermel hidro enerji varmi var iste yurt disindan tedarik edilecek gazda her tur pazatprlikta elini guclendiriyor milli gazdan 1m3 bile kullanmasa olur neden elindeki koz her zaman devam eder
    Cevapla
  • asd 3 yıl önce Şikayet Et
    acil yeni buyuk rezervler bulmamiz grrekiyor
    Cevapla
  • T akbulut 3 yıl önce Şikayet Et
    Devlet dairelerinde başlayıp tasarruflu elektrikli cihazlarla eskileri değişecek hepsı bu kadar arcelik inerler buzdolabi gibi 284630
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle