Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni doğal gaz rezervini açıkladı

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin Karadeniz’de yaptığı aramalarla ilgili olarak, 85 milyar metreküp daha doğal gaz bulunduğunu, Sakarya gaz sahasında toplam doğal gaz rezervinin 405 milyar metreküpe ulaştığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz ve Akdeniz’deki yeni sondajlarla alınacak müjdelerle bu kaynağın yükseltileceğini söyledi.

GİRİŞ 17.10.2020 17:05 GÜNCELLEME 17.10.2020 17:16
Bu Habere 138 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi…Karadeniz'de Tuna-1 lokasyonunda çalışmasını tamamlayan Fatih sondaj gemisi, yeni rezerv keşfetti. Fatih Sondaj Gemisi'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, incelemelerin ardından burada yeni doğalgaz rezervi miktarına ilişkin açıklamada bulundu. Erdoğan, "Sakarya sahasının Tuna-1 lokasyonunda bulunan rezerve test ve analizler sonucunda 85 milyar metreküp daha ilave edilerek toplam rezervimiz 405 milyar metreküpe çıktı" dedi. Konuşmasında AB'ye de sert mesajlar veren Erdoğan, "Tartışmalarda Akdeniz'de adil bir tutum takınmazlar ise bu durum AB'nin sonunun geldiğinin resmen ilanı olacak" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar:

DOĞAL GAZ REZERVİ 405 MİLYAR METREKÜPE ÇIKTI

320 milyarlık metroküplük doğalgaz müjdesini 21 Ağustos'ta milletimize ilan etmiştik. Keşfettiğimiz rezerve 85 milyar metreküp daha bulundu. Sakarya sahasının Tuna-1 lokasyonunda bulunan rezerve test ve analizler sonucunda 85 milyar metreküp daha ilave edilerek toplam rezerv 405 milyar metreküpü buldu. 

BUGÜNE KADAR BULUNAN EN BÜYÜK HİDROKARBON KAYNAĞI

Bu kuyudaki çalışma 4 bin 775 metre derinliğe ulaşmasıyla sona erdi. Fatih sondaj gemimiz,  bakım, ikmal ve teknik hazırlık safhalarının ardından, sondaj faaliyetlerine yine Sakarya sahasındaki Türkali-1 kuyusunda devam edecek. Türkali-1 kuyusundan da sevindirici haberler almayı umuyoruz.  Karadeniz'de keşfettiğimiz rezerv, şu ana kadar en büyük hidrokarbon kaynağımızdır. Hedefimiz 2023 yılında bu gazı milletimizin kullanımına sunmaktır.

YENİ BİR DÖNEMİN KAPISINI AÇTIK

Tuna-1'de keşfettiğimiz doğalgazı burada kurulacak platform vasıtasıyla topraklarımıza ulaştıracak, ülkemizin sistemine entegre edeceğiz. Devamının da geleceğine inandığım bu keşiflerle inşallah ülkemizin doğal gazda dışarıya bağlılığı önemli ölçüde azalacaktır. Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarını paylaşım mücadelesinden Türkiye'yi dışlama çabalarına rıza göstermeyerek yeni bir dönemin kapısını açtık.

DENİZ ALTI ROBOTU KAŞİF ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN

Kaşif' adını verdiğimiz deniz altı robotu sayesinde yüzlerce metre derinlikte ihtiyaç duyulan elektriği ve video görüntülerini uzaktan kumanda ile elde edebileceğiz. Deniz altı robotumuzun ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

MİLLETİMİZE MORAL OLMUŞTUR

Kalkınma ve büyüme çabamızın en büyük kalemini oluşturan petrol ve doğalgazda dışarı ödediğimiz rakam azaldıkça bu hizmetlerimizi milletimize daha hesaplı şekilde sunabileceğiz. Bu keşfin en az miktarı ve değeri kadar önemli kabul ettiğim bir husus da milletimize büyük bir moral vermiş olmasıdır. Yıllarca gıpta ile baktığımız bu zenginliklere artık ülkemizin de sahip olabileceğini görmemiz, inşallah diğer alanlardaki mücadelelerimizin başarıya ulaşacağının da işareti.

AB'YE SERT SÖZLER

Ülkemizin ve Kıbrıs halkının haklarını hiçe sayan hiçbir oldubittiye izin vermemeye kararlıyız. Çifte standart sebebiyle AB'nin güvenirliği zaten azalmıştı. Tartışmalarda Akdeniz'de adil bir tutum takınmazlar ise bu durum AB'nin sonunun geldiğinin resmen ilanı olacak. Büyük ve güçlü Türkiye bırakana kadar durmayacağız, duraksamayacağız. 

405 milyar metreküp doğalgazın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

ENERJİ BAKANLIĞ: BULANLAR ARAYANLARDIR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Karadeniz'de bulunan doğal gaz rezervine yönelik sosyal medyada paylaşımlarda bulundu. Bakanlık son yaptığı paylaşımda fotoğraf paylaştı. "Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır" mesajlı görselde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı rezerv açıklamasının tarihi de bulundu.

 

İşte o paylaşım:

 

MSB: SELAM OLSUN KARADENİZ'İN 'FATİH'İNE

Milli Savunma Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjde vermek üzere Fatih sondaj gemisine hareket etmesinden kısa bir süre sonra sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşımda bulundu.

Fatih gemisinin ve ona eşlik eden askeri geminin fotoğrafının paylaşıldığı mesajda, "Selam olsun Karadeniz’in Fatihi’ne! Asil milletimizi sevince boğacak, yarınlarımız için gücümüze güç katacak olan yeni müjdeyi heyecanla ve gururla bekliyoruz. Tüm milletimizin gözü aydın olsun" ifadeleri kullanıldı.

DÜNYANIN EN İYİ 5 GEMİSİNDEN BİRİ

Fatih, dünyanın önde gelen en önemli 5 gemisi arasında yer alıyor. 6. nesil olarak tanımlanan Fatih'in sondaj ekipmanları, kuyu kontrol sistemleri, dinamik pozisyonlama sistemleri, gemi iticileri ve gemi jeneratörlerine varıncaya kadar gerekli tüm teknik aksamı yenilendi ve Türkiye'nin yerli ve millî gemisi oldu. Fatih, Akdeniz'de 4 adet derin deniz kuyusunu başarıyla tamamladı. Daha sonra da Karadeniz'e kaydırılan Fatih, Akdeniz'de edindiği tecrübe ile 17 Temmuz'da Ereğli yakınlarında Tuna-1 lokasyonunda sondaj ve arama çalışmalarına başladı.

SON SİSTEM GÜVENLİK

Fatih'in güvenlik sistemi çok ileri seviyede. Sondaj sırasında kuyudan gelebilecek ani gaz çıkışlarını kontrol altına alabilen 7 farklı emniyet vanası ile 15 bin PSİ basınca dayanıklı kuyu başı kontrol sistemi bulunuyor. Sıfır atık sistemi olan gemi, denize hiçbir atık bırakmadan karaya naklediyor.

8 KATLI TEKNOLOJİ HARİKASI

Lokantadan yatakhaneye, hastaneden sinemaya, acil durumda toplanma yerinden, sosyal aktiviteye kadar her yaşam ünitesi bulunan 8 katlı teknoloji harikası Fatih âdeta modern bir küçük şehir gibi. 210 personel kapa-sitesine sahip gemide hâlihazırda 150-180 personel 7/24 saat esasına göre görev yapıyor. Kaptanı Türk olan Fatih'in sondaj operasyon yöneticileri de Türk ekipten oluşuyor.

İLK MÜJDE AĞUSTOS AYINDA GELMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda." sözleriyle paylaşmıştı.

Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı.

Daha önce 'Tuna-1' diye adlandırılan bu alanı 'Sakarya Gaz Sahası' olarak isimlendirdiğimiz bu alanda, gereken tüm test, analiz ve mühendislik çalışmaları tamamlandı. Kuyudan elde edilen veriler aynı bölgede yeni doğalgaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor. Yani bu ilk kuyuda bulunan rezerv, çok daha zengin bir kaynağın sadece bir parçasıdır. İnşallah devamı da en kısa sürede gelecek. Rabb'imize bize ve milletimize bugünleri gösterdiği için hamd ediyoruz."

YORUMLAR 138
  • sinan 3 yıl önce Şikayet Et
    reis sana canım feda
    Cevapla
  • Mgl 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir de petrol bulaydık ne güzel olurdu.Rabbim nasip et bize...
    Cevapla
  • KUBİLAY öZTÜRK 3 yıl önce Şikayet Et
    inşALLAH petrol de bulacagız
    Cevapla
  • çaqdaşı 3 yıl önce Şikayet Et
    gaz çıkarmayın. bırakın bulgarlara romanyalılara hatta ukraynaya bırakın.ç neden mi CHP ucuz çıkolata buılamayacvakmış bu GAZ memlekete fayda sağlamayacakmış... tyerörist hamileri TERÖRİSTLERE IŞIK OLASALARDA BOŞTUR.. HAİNLERİN ELEKTRİĞİNİ KESTİ,K .. ELLERİNDE SADECE BOŞ BİR GAZ LAMBASI İLE sıra kapsınalr..
    Cevapla
  • Çağdaşa 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne anlatıyorsun değişik.
    Cevapla
  • Mehmet keser01 3 yıl önce Şikayet Et
    Fakire bu yansıyacak mı? Aksa doğalgaz anamızı ağlattı fatura öde öde
    Cevapla
  • Vatandas 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülke düze çıkarsa bundan daha büyük kazanç mı olur?
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu kış doğalgaz faturaları düşse iyi olurdu
    Cevapla
  • ali veli 3 yıl önce Şikayet Et
    düşmeyi bırak - cıkmaz ise dua et
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle