Korkutan gelişmenin sebebi belli oldu! Tehlikeli seviyeye ulaştı: milyonlarca arı öldü

Mersin'de Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt, küresel ısınma yüzünden yaşanan kuraklığa bağlı olarak milyonlarca arının öldüğünü ve arıların besleneceği bitkilerin azalması nedeniyle de bal üretiminde bu yıl yüzde 70 ila 80 arasında bir düşüş olduğunu söyledi.

Korkutan gelişmenin sebebi belli oldu! Tehlikeli seviyeye ulaştı: milyonlarca arı öldü
Korkutan gelişmenin sebebi belli oldu! Tehlikeli seviyeye ulaştı: milyonlarca arı öldü
GİRİŞ 16.10.2020 15:31 GÜNCELLEME 16.10.2020 15:31
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Mersin'de bu sezon sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yaşanan ani sıcaklık değişimi nedeniyle arıcılık olumsuz etkilendi. Küresel ısınmaya bağlı kuraklık yüzünden milyonlarca arı ölümü yaşandığı, arıların besleneceği bitki sayısının da giderek azaldığı belirtildi.

Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt, arı sayısının ve bal rekoltesinin giderek düştüğünü dile getirdi. Rekolte düşüşü nedeniyle fiyatlarda yüzde 7-8 oranında artış meydana geleceğini belirten Kurt, "Toroslar bölgesinde arıcılar olarak küresel ısınmadan olumsuz etkilendik. Geçen yıllara oranla yüzde 80 oranında ürün kaybımız mevcut. Geçmişe oranla neredeyse hiç ürün almadık. Şu an elimizde ürün fazlası yok" dedi.

 

 



ARI KOVANLARINDA YÜZDE 50 KAYIP YAŞANDI

Küresel ısınmaya bağlı sebepler yüzünden 100 kovadan 50'sinin kaybedildiğini ifade eden Kurt, "Küresel ısınma arı ölümlerine de neden oluyor. Arının ana besin maddesi yine baldır. Doğadan bal gelmediği için ciddi şekilde koloni kaybı var. Baharda sezona hazırlanmış, ortalama 100 kovanla çıkan bir arıcının şu an yüzde 50 arı kaybı mevcut. Yarı yarıya kayıp söz konusu" diye konuştu.

TARIM İLAÇLARI ARILARI ETKİLİYOR

Tarımsal faaliyetlerin de arıcılığı olumsuz etkilediğini kaydeden Kurt şunları söyledi:

"Arıcılık bize deden kalan bir meslek. Çocukluğumuzda günlerce bal hasadı yaptığımız olurdu. Ancak küresel ısınma nedeniyle aldığımız eski balı alamaz olduk. Bu da arıcılığın küresel ısınmadan en fazla etkilenen sektör olduğunun göstergesi. Arıcılığın tamamen bir sektör olduğunun kavranması gerekiyor. Bölgemiz ılıman ikliminden İç ve Doğu Anadolu'dan arıcıların kışın arıcılarını konaklattığı bir yer. Ancak aynı zamanda bölgemizde yoğun şekilde tarımsal faaliyet yürütülüyor. Bundan dolayı bahar döneminde arıcılarımız tarlaya, bahçeye atılan ilaçlardan ciddi şekilde etkileniyor. Bu konuda ciddi çalışma yapılması gerekiyor."

 

 

YORUMLAR 30
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Alemlere Rahmet olarak gönderilmiş olan Allah'ın Elçisi (s.a.v.) bir konuşmasında şöyle der: "Kıyamete yakın yeryüzünden kalkacak olan ilk nimet, baldır. Bu yüzden ahir zamanda bal, kıt olacaktır."
    Cevapla
  • DELİDİR 3 yıl önce Şikayet Et
    Malesef bilemediniz, bundan yirmi yıl önce bir bilemedim iki defa tarım ilacı çiftçi kullanırdı, şimdi ise her sene ortalama sekiz ila on kez çiftçi zehir atıyor mahsule bu da doğanın dengesini bozuyor değil hayvanlar insanların dengesi bozuldu bu ilaçlar bırakılmadık sğrece hayat yok olmaya devam edecektir.
    Cevapla
  • Ahmmm 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar yazmış hemen zam yapın glikoz yedirin cart curt.yahu bal bulamayacağız bu gidişle onu geçtim arının bitmesini bırak azalırsa bile ekolojik denge çöker dünya yok olur hiçbir mahsul kaldıramazsınız.devlet sistemli bir şekilde desteklemeli arıcışık yapanları.hobi amaçlı yapanlara bile destek vermeli.devir öyle değiştiki israil sayesinde bir meyveye bitkiye birsürü ilaç atılıyor o ilaçlardan birisini es geçtinmi mahsul alınmıyor.o ilaçlarda arı börtüböcek koymadı.bence devletin arıcılık alanları oluşturması lazım
    Cevapla
  • Asyali Cüneyt 3 yıl önce Şikayet Et
    Arısız insanlık 2 sene hayatta kalır. O ilaçlar Avrupa da yasaklanıyor.
    Cevapla
  • Açık Seçik 3 yıl önce Şikayet Et
    Deli gibi agac dikin.
    Cevapla
  • Mst dmr bafra 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğrudur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle