Erdoğan'ın çağrısıyla ekilmişti! Hasat zamanı geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına uyan Türkiye'nin en genç girişimcisi Ömer Faruk Çağlayan (21), Kayseri'de 1 milyon kök yerli ve milli narlı kenevir yetiştirdi. İlk hasadı yapmaya hazırlanan Çağlayan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kenevirle hamlesiyle tarıma yeni bir soluk getirdiğini söyledi.

Erdoğan'ın çağrısıyla ekilmişti! Hasat zamanı geldi
Erdoğan'ın çağrısıyla ekilmişti! Hasat zamanı geldi
GİRİŞ 13.10.2020 09:36 GÜNCELLEME 13.10.2020 10:46
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl yaptığı kenevir üretin çağrısıyla harekete geçen Çukurova Üniversitesi Siyaset Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Ömer Faruk Çağlayan, aldığı izinle Kayseri'de Endüstriyel Kenevir yetiştirdi.

 

 

Pınarbaşı İlçesi'nde 42 dönüm arazi üzerinde 1 milyon kök yerli ve milli kenevir yetiştiren Ömer Faruk Çağlayan, gelecek yılki üretimini ise iki katına çıkarmayı planlıyor.

"CUMHURBAŞKANIMIZIN YAPTIĞI BÜYÜK BİR ÖNDERLİK"

 

 

Bugüne kadar Türkiye'nin kenevirini elinden alanların kenevirde dünyada söz sahibi olduklarını belirten Girişimci Ömer Faruk Çağlayan; "Bizim kenevir üretmemizi istemeyen Amerika'nın parasının üzerinde dahi kenevir resmi var. Kenevir bize gelince tehlikeli onlara gelince değil. Bugüne kadar keneviri kötü anlamlandırarak bizlere ektirmediler ama kendileri her zaman kenevirin kaymağını yediler. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın dik duruşu ve dirayeti ile artık Türkiye'de kenevirin nimetlerinden faydalanacak. Bir çok ülke şuanda kenevirde yüzde yüz ithalatçı konumunda. Ürettiğimiz keneviri çok rahat bir şekilde ihraç edebiliriz. Ben Cumhurbaşkanımızın verdiği cesaretle bu işe girdim. Onun yaptığı büyük bir önderlik. Türkiye kenevirde yakın zamanda önemli bir üretici olacak" diye konuştu.

KENEVİRE YATIRIM GELECEĞE YATIRIM

Pınarbaşı ilçesinde yetiştirdiği 1 milyon kök kenevirden 2 buçuk top kenevir yağı ve 35 ton da lif alacağını belirten Ömer Faruk Çağlayan; " Kenevire yapılan yatırım aslında Türkiye'nin geleceğine yapılan yatırdır. Kenevir bir çok alanda kullanılan oldukça verimli bir bitki. Kenevir lifi çelikten bile çok sağlam. Biz özellikle savunma sanayinde kullanılmak üzere kompozit üretmek istiyoruz. Kompozit ve hafif sağlamlığıyla çok tercih edilen bir malzeme. Otomobillerde de bu kenevir türevleri kullanılıyor. Yerli otomobilde de kenevir kullanılması sektöre daha da canlılık getirecektir. Cumhurbaşkanımdan yerli otomobilde yerli kenevir kullanılmasının da önünü açmasını istiyoruz. Ayrıca bir dönüm kenevir 25 dönüm orman kadar oksijen üretiyor. Aynı zamanda bir dönüm kenevirden 4 dönüm ağaca eş kağıt çıkıyor. Kenevirden yapılan kağıt ağaçtan yapılan kağıda oranla 4 kat daha fazla geri dönüştürülebiliyor" dedi.

"KENEVİR MUCİZEVİ BİR BİTKİ"

Kenevirin yağı ve tohumunun bir çok sektörde kullanıldığını belirten genç girişimci Ömer Faruk Çağlayan, kenevirin MLS, ALS hastalıkları ile kemoterapi ilaçlarında kullanıldığını söyledi. Kenevir tohumundan elde edilen yağında kozmetik sanayinin yanı sıra soğuk mezelerde tüketildiğini belirten Ömer Faruk Çağlayan; "Kenevir yağı soğuk mezelerde kullanıldığı zaman günlük protein ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyor. İnsan vücudunun işleyişi için oldukça önemli olan aminoasitleri içerir. Özellikle vegan ve vejetaryen beslenenler için ideal bir besin. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra eklem ağrıları ve cilt yaralarına iyi geldiği yapılan deneylerle tespit edildi. Dünyada medikal anlamda kenevire büyük yatırımlar yapılıyor. İsrail medikal kenevire 150 milyar dolar yatırım yaptı. Biz Türkiye olarak bu işin daha başındayız. Ama önemli olan bu sektöre bir yerden başlamamızdı, onu da başardık" dedi.

YORUMLAR 6
  • Cemal 3 yıl önce Şikayet Et
    Yeni ve genç girişimci kardeşimize helal olsun böyle girişimcileri devletin desteklemesi gerekir bu işin siyaseti ve tarafı olmaz ve olmamalı daha çok desteklenmeli vede vatandaşlarımızın, çiftçimizin bunları öğrenmesi gerekir bunuda devlet yapmalı
    Cevapla
  • mert 3 yıl önce Şikayet Et
    Geleceğin Tarım bakanı
    Cevapla
  • Serkan Ozkan 3 yıl önce Şikayet Et
    "Kenevir eken masum köylü ilk hasadı kenevir çekerek kutladı"
    Cevapla
  • Alia 3 yıl önce Şikayet Et
    Hhi değiliz dimi
    Cevapla
  • Selam 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizde ekmek istiyoruz, ama nasıl? Tohum nereden alınır, izin almak gerekli mi? Üretim konusunda bilgi verin lütfen
    Cevapla
  • Yusuf TAT 3 yıl önce Şikayet Et
    İl, ilçe tarım müdürlüğü size bilgi verir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle