Babalık izni kaç gün? Kamuda veya özel sektörde doğum izni süreleri!
Sigortalı olarak çalışan ve doğum yapmış her kadının hakkı olan doğum izni gibi erkeğin de babalık izni bulunuyor. Erkeklerde doğum izni süresi 4A'lı çalışanlarda, memurlarda ve 4C'li çalışanlarda farklılık gösteriyor. Peki özel sektörde ve kamuda babalık izni kaç gün?
Özel sektörde çalışan veya kamuda memur olarak görev yapan ve bebek bekleyen ebeveynler için doğum izni yasal olarak verilmektedir. Çalışan anne için ücretli doğum izni 4 aydır. Babalar için doğum izni süresi ise özel sektör ve memurlar için farklıdır. Özel sektörde 5 gün, devlet memurları için de 10 gündür. Hamile olan bir kadının izin durumu doğum yapmadan 8 hafta önce başlayıp doğumdan sonraki 8 hafta ya kadar devam edebilmektedir. Anneye toplamda 18 hafta izin verilmektedir. Fakat bu baba için değişiklik göstermektedir. Erkek hamilelik öncesinde izin almak istediğinde bunun cevabı “hayır” olacaktır. Çünkü erkeklerde doğum izni doğum olduğu andan itibaren başlamaktadır.
BABALIK İZNİ NE ZAMAN BAŞLAR?
İster kamu ister özel sektörde olsun çalışan erkekler, hanımlarının doğum yapmasıyla birlikte babalık iznine hemen ayrılabilir ve tabi oldukları kanununun izin süresine göre izin haklarını kullanabilirler.
Doğumun dini bayramlara, resmi tatil günlerine ve özel tatil günlerine, denk gelmesi durumunda; 4857 iş kanununa göre babalık izinlerinde “İŞ GÜNÜ” ibaresi yer almamaktadır. Yani doğumun bu tatil günlerinden birine denk gelmesi halinde yine de izin günü olarak sayılmaktadır.
BABALIK İZNİ KAÇ GÜNDÜR?
Çalıştığınız kuruma göre izin süreleriniz farklılık göstermektedir. Kamuda çalışıyorsanız ya da işçi iseniz farklı izin gün sayılarına tabi olacağınız anlamına gelmektedir. Farklılığın nedeni tabi olunan kanun maddelerinin değişik olmasından kaynaklanmaktadır. Kamu çalışanları 657 sayılı devlet memurları kanununa bağlıdır. İşçiler ise 4857 sayılı genel iş kanununa bağlıdır.
Kamu Çalışanlarında Babalık İzni Süresi
Tabi oldukları 657 sayılı devlet memurları kanununun 104 maddesinde “Eşlerinin doğum yapması halinde istekleri üzerine 10 gün izin verilir-verilebilir.” şeklinde bir ibare yer almaktadır. Yani eğer devlet memuru bir baba iseniz isteğiniz halinde 10 gün yıllık izinden düşmemek şartıyla izin hakkına sahip olduğunuzu bilmelisiniz.
Özel Sektör Çalışanlarında Babalık İzni Süresi
Tabi oldukları 4857 sayılı genel iş kanununda yer alan maddede “İşçiye evlilik, evlat edinme, ana- baba- kardeş ölümü, eş ölümü, çocuğunun ölümü durumlarında 3 gün, eşinin doğum yapması durumunda 5 gün izin verilir.” İbaresi yer almaktadır. Taşeron işçilerde de normal işçilere göre eşin doğum yapması halinde 5 gün izin hakkı bulunmaktadır. Devlet memurlarında olduğu gibi işçilerde de bu izinler yıllık izin olarak kabul edilmez mazeret izni statüsünde yer alır.
4/B li Çalışan Personelde Babalık İzni Süresi
Sözleşmeli personel çalıştırılması esaslarına göre bu statüde çalışanlarda eşin doğum yapması durumunda 2 gün izin hakkı verilmektedir.