Faizde bekleyen çok kaybetti

Pandemide birikimlerini faizde bekleten kaybetti. Dalgalı seyir izleyen borsa, zamanlamaya göre hem üzdü hem güldürdü. Altın fonları ise yüzde 55, döviz fonları da yüzde 40 kazandırdı.

Faizde bekleyen çok kaybetti
Faizde bekleyen çok kaybetti
GİRİŞ 07.10.2020 06:21 GÜNCELLEME 07.10.2020 08:34
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Salgın sürecinde yatırımları doğru yönetmek de önemli sonuçlar doğurdu. Bu dönemde nakitte kalan vatandaşlar, tercihlerine göre oldukça farklı tablolarla karşılaştı. Pandemide birikimlerini faizde bekleten kaybetti. Yılbaşından bu yana yüzde 10'un altında getiri elde eden mevduat yatırımcılarının birikimi, enflasyon karşısında da eridi.

 

Dalgalı seyir izleyen borsa da bugünlerde yılbaşında bulunduğu seviyelere yakın seyrediyor. Pandemide borsa, zamanlama ve hisse seçimine göre hem kazandıran hem de kaybettiren oldu. Asıl kazananlar ise paralarını faizsiz fonlarda değerlendirenler oldu. Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki (BES) altın fonları ortalama yüzde 55, döviz içeren fonlar da yüzde 40 civarında kazanç sağladı. Otomatik Katılım'la birlikte yaklaşık 13 milyon tasarrufçusu ve 156 milyar TL'lik fon tutarıyla BES, Türkiye'nin kaynak kapasitesini de katlayacak güce emin adımlarla ilerliyor. Yüksek fon getirilerinin, bundan sonraki süreçte katılımcı sayısını artırması bekleniyor.

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek "Pandemi sonrası insanlar geleceklerini güvence altına almayı daha çok düşünmeye başladı. 125 binin üzerinde katılımcı, şimdi ikinci emeklilik maaşını alıyor. Her yıl da üç bin civarında katılımcı yeni emekliler arasına giriyor" dedi. BES'in her kesimi kucakladığına dikkat çeken Sincek "Faiz hassasiyeti taşıyanlar için model olduk. 2017'de gerçekleşen düzenlemelerin ardından, bu alanda çok büyük bir potansiyel olduğu daha da iyi anlaşıldı. BES, daha geniş kesimlere ulaşma imkânı buldu. Diğer yandan emeklilik fonlarının son yedi aylık ağırlıklı getiri oranı yüzde 15,9 ile, alternatif tasarruf araçlarını geçmeyi başardı. Bu gelişimin artarak devam edeceği görülüyor" şeklinde konuştu.

 
KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 12
  • Berr 3 yıl önce Şikayet Et
    Faizde zaten haram! tl olarak saklıyordum araba parası malesef pul oldu artık araba alamam keşke altın alsaymışım:(
    Cevapla
  • Mert 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne yazikki Vatanseverler kaybetti!
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne oldu da Dolar ve Euro dur durak bilmeden Yükselmeye devam ediyor ve devam edeceğe benziyor bunlara bağlı olarak da her şeye zam geliyor ve paranın alım gücü de bunların karşısında eriyip gidiyor buna yönelik Merkez Bankası nasıl bir çözüm bulacak
    Cevapla
  • Ekonomist 3 yıl önce Şikayet Et
    Geçen hafta yaptığı gibi faiz arttıracak . 200 baz puan yetmedi. Dolar 8 tl yi zorluyor. Borsa İstanbul cayır cayır yanıyor.
    Cevapla
  • Alican Küçüker 3 yıl önce Şikayet Et
    "Faiz alan da veren de Allah'a ve Rasulü'ne savaş açmış demektir. " Bu Ayet'in anlamını bir Müslümanın çok iyi düşünmesi ve idrak ederek ona göre hareket etmesi üzerine farzdır. Dünyada kazandığını düşündüğü üç kuruş haram para, ona ne bu dünyada ne de ebedi ahiret yurdunda bir kar sağlamaz. Aksine bir çok kulun hakkına girmesine, kendisi ve aile efradına haram lokma yedirmesine dolayısıyla Allah (cc)'un gazabı ile şiddetli bir azaba çarptırılmasına sebep olur. Allah tüm kardeşlerimizi bu faiz bataklığına düşmekten muhafaza eylesin.. !
    Cevapla
  • Helal Lokma 3 yıl önce Şikayet Et
    Faiz haramdır tamam ama faiz sebep değil sonuçtur.
    Cevapla
  • Butik 3 yıl önce Şikayet Et
    Devletimizin tavsiyesine uyduk TL de kaldık kaybettik.Yani ülkesini düşünenler kaybetti kendini düşünenler kazandı.
    Cevapla
  • Real Mardinli 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen öyle butik paramiz oldugu yerde eridi gitti maalesef
    Cevapla
  • doğruları konuşan 3 yıl önce Şikayet Et
    Faizin bereketi olmaz. Öğrendin inşallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle