İBB'den BELTUR skandalı belgelendi! SGK, gerçeği ortaya çıkardı

İBB iştiraki BELTUR’un kendine ait işletmeleri usulsüzce başka firmalara devrettiği iddiaları üzerine harekete geçen SGK, yaptığı ilk incelemede BELTUR tesislerinin üçüncü şirketlere yasal olmayan bir şekilde kiralandığını ve devredildiğini tespit etti.

GİRİŞ 06.10.2020 13:34 GÜNCELLEME 06.10.2020 13:34
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz günlerde AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak’ın bir televizyon programında verdiği röportajda CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) bünyesindeki BELTUR tarafından işletilen yerlerin 3. şahıslara usulsüzce peşkeş çekildiğini söylemişti. Açıklamayı ihbar kabul eden SGK ve Hazine ve Maliye Bakanlığı konuya ilişkin soruşturma başlattı. Yapılan bu incelemeler sonucu birçok BELTUR işletmesinin 2.ve 3. şahıslara usulsüzce verildiği ortaya çıktı.

 

TBBM’NİN KARARINA RAĞMEN USULSÜZ DEVİR YAPILMIŞ

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan incelemeler sonucunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen yasaya göre İBB bünyesindeki BELTUR tarafından işletilen yerlerin 2. ve 3. şahıslara ihale ile devredilemeyeceğini ve işletme hakkının verilemeyeceği açıkça belirtilmesine rağmen İBB yönetimi bazı BELTUR tesislerinin işletmesini üçüncü şirketlere yasal olmayan bir şekilde kiralandığı ve devredildiği tespit edildi.

 

İBB MECLİSİ’NİN KARARI DA HİÇE SAYILDI

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 17 Temmuz 2020 tarihinde alınan kararla BELTUR işletmesi devir koşulları açıklamış, raporda işletme hakkının 3. Kişilere devredilmemesi ve bu tesislerin kiralanmaması şartı yer alıyordu. Bu kararlar CHP ve İYİ partili üyelerin muhalefetine rağmen oy çokluğu ile kabul edilmişti. Öte yandan BELTUR’daki bu usulsüzlüğün ortaya çıkması üzerine AK Partili belediye meclis üyeleri de Sayıştay’a gönderdiği yazıyla İBB hakkında suç duyurusunda bulundu.

İBB ADINA FİŞ KESİP, VERGİ Mİ KAÇIRIYORLAR?

Yapılan incelemede 3. şahıs şirketlerinin ürettiği ürünlerin satışını kendisinin yapmaması, kendine ait yazarkasa ve benzeri ödeme kaydedici cihazının bulunmaması, çalışanlarının BELTUR A.Ş logolu formalarla çalıştığı belirlendi. Raporda bu durumun 4857 sayılı kanunun 2. Maddesinde yer alan “İşletme ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler dışında asıl iş bölünerek alt işverenlere verilemez” kuralına aykırı olduğu vurgulanarak soruşturma başlatılmasına karar verildiği belirtildi.

Bu noktada da Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçerek inceleme başlattı. Yazar kasaların kullanılmıyor olması vergi hususunda bir usulsüzlük olabileceğini akıllara getirdi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 28
  • Fth 3 yıl önce Şikayet Et
    Patates ve sogana ulkeyi satanlar MUTLUMUSUNUZ. BIR YERLERINIZDEKI KINA KURUDUYSA BIRDAHA YAKINN
    Cevapla
  • niyazi 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu milletin hakkını üç beş cabulcuya peşkeş çeken koca kafalı şeytanlar haram zıkkım olsun et girsin kemiş çıksın dilerim ALLAH tan
    Cevapla
  • Bilal Şimşek 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülkede kanundan korkan yok özellikle CHP ve hdpliler korksalar zaten adam gibi yaşarlar
    Cevapla
  • ahtrz 3 yıl önce Şikayet Et
    bir emlakçi arkadaşım anlattı bana ibb den bir işletmeye ruhsat başvuru yapmışlar demişler gidin şu cemevine 75 bin tl bağışlayın makpuzu bize getirin diye.
    Cevapla
  • Alevi 3 yıl önce Şikayet Et
    Senin o emlakci arkadasinda senin gibi a haber izliyo galiba
    Cevapla
  • Zeynel 3 yıl önce Şikayet Et
    Yalan şeyler yazma cemevleri böyle bağışları kabul etmez herkesi kendiniz gibi sanmayın
    Cevapla
  • cetin 3 yıl önce Şikayet Et
    yazik İstanbul a
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle