İhbar tazminatında önemli karar! Milyonlara güzel haber

Yargıtay, evlilik sebebiyle istifa eden işçiye hem ihbar hem de kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğine hükmetti. Yüksek Mahkeme, emsal nitelikteki kararıyla evlilik sebebiyle istifa eden genç kızların herhangi bir maddi kayıp yaşamasını engelledi.

İhbar tazminatında önemli karar! Milyonlara güzel haber
İhbar tazminatında önemli karar! Milyonlara güzel haber
GİRİŞ 04.10.2020 12:12 GÜNCELLEME 04.10.2020 12:13
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Tıbbi sekreter olarak çalıştığı özel hastaneden evlilik sebebiyle istifa eden genç kız, ihbar ve kıdem tazminatı alamayınca İş Mahkemesi'nin yolunu tuttu. Çalışan, noter kanalıyla evlilik sebebiyle istifa ettiğini iş yerine bildirmesine rağmen işverenin tazminat ödemeye yanaşmadığını öne sürdü.

Davalı işveren ise istifa dilekçesiyle kendisinin sonlandırdığını, çalıştığı süre boyunca birçok kez hakkında şikayet olduğunu ve kendisine uyarı, kınama ve ihtar cezaları verildiğini dile getirdi. Çalışanın hastadan para alıp muhasebeye teslim etmediğinin tespit edilmesine karşın bunu dalgınlığı sebebiyle yaptığını beyan ettiğini, iş akdinin bu sebeplerle feshedilebileceğini bildiğinden kendisinin istifa dilekçesi verdiğini iddia etti. Mahkeme, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak kıdem tazminatı, ücret alacağı ve kasa tazminatı alacağının reddine, diğer taleplerin kabulüne karar verdi. Kararı davacı temyiz etti.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı. Kararda, hatalı işlem konusunda davacı işçinin savunması dikkate alındığında haklı fesih sebeplerinin bulunmadığına dikkat çekildi. Kararda şöyle denildi:

"Davacı işçinin dosyaya sunduğu tarihli dilekçesiyle henüz iş yerinde çalıştığı sırada evlilik sebebiyle iş sözleşmesini sona erdirdiği ileri sürülmüş olup, davacı işçi bakımından bu beyanın bağlayıcı olduğu kabul edilmelidir. Davacı noter kanalıyla gönderdiği ihtarnamede de evlilik sebebiyle iş yerinden ayrıldığını belirtmiş olup, kıdem tazminatının yasal koşullarının oluştuğu anlaşılmaktadır. Mahkemece ihbar tazminatının reddine ve kıdem tazminatının kabulüne karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde kıdem tazminatının reddi ile ihbar tazminatı bakımından olumlu olumsuz karar verilmemesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir."

 

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 20
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Bence bu hakkın tamamen kaldırılması lazım. Birilerini evlilik nedeniyle tazminat alabileceğine yönlendirirken diğer taraftan işverenler bunu mülakat zamanı kullanıyor. Hanım arkadaşlar mülakatlarda sıkıntılı sorularla muhatap oluyorlar. Tazminat alabilmek hoş gibi gelse de diğer tarafta çok mağduriyet olduğu açık. Diğer bi sorun da evlilikte çocuk olduğu zamandır. Yine aynı şekilde tazminatlı ayrılma hakkı var. Bunda sorun yok ama işveren bunu da mülakatta sorun ediyor. Çocuk yapmayı düşünüyor musunuz diye sorduklarına eminim. Ne yazık ki bazı konularda geri kaldık. Yasalar insanlık için ama patronların umrunda değil.
    Cevapla
  • Av. N. Gürhan AYDIN 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu Yargıtay kararında ihbar tazminatı ödenmelidir demiyor. Sadece kıdem tazminatı ödenmelidir diyor. Dikkatlerinize sunarım.
    Cevapla
  • Ayse unal 3 yıl önce Şikayet Et
    Benimde sorunum cevaplarsaniz memnun olurum isyerim mobing uyguluyordu bende zaten hep ayri yasadigim esimden bosandim evliklik yolunda bir ilskim vardi mobing yuzunden gittim rapor aldim sehirdisina gidip evlendim 7 sinde raporum 9 bitiyordu ama baskiyla nesajlar atip durdular bende ayni gun tekrar rapor aldim ihtar cektim evlendim diye fesih yolladim raporlu gunlerimi bildirmemis ssk mazeretsiz dvs cikus vermis 14 de ama ben bunlari 1 de ogrendim veni arayip cagirmalarini ayin 1 maas gunu diye bekledim 26 kodla e devletten cikisim olmus dava acsam haklilik derecem nedir ihtarin ulastigi gun cikisim olmus evlendigimi soyledim muhasebeciye ihtar yolladim dedim
    Cevapla
  • Yasin 3 yıl önce Şikayet Et
    Yargıtay kararı öyle mi
    Cevapla
  • Deli Dumrul 3 yıl önce Şikayet Et
    Böyle bir karar mı olur? Kesin okumadan hüküm vermişler. Hukuk normlarına ters bir şey. Bu karar bozulur. İşi bırakacağı belli kişiye artı ihbar ödemek.
    Cevapla
  • Ahmed 3 yıl önce Şikayet Et
    "Bayırbucak" adlı yorumcuya katılıyorum.İş ve personel kanun ve yönetmeliklerinde iş aktiyle ve sözleşmeyle ilgili maddeler bellidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle