Bakan Karaismailoğlu açıkladı: Metro hattı Nisan'da açılıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Kağıthane-İstanbul Havalimanı metro hattının Nisan 2021’de açılacağını söyledi.

Bakan Karaismailoğlu açıkladı: Metro hattı Nisan'da açılıyor
Bakan Karaismailoğlu açıkladı: Metro hattı Nisan'da açılıyor
GİRİŞ 03.10.2020 12:11 GÜNCELLEME 03.10.2020 15:05
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Yapımı devam eden Yapımı devam eden Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı İnşaatında incelemelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Kağıthane-Gayrettepe Havalimanı Metro Hattı'nda, Kağıthane-İstanbul Havalimanı arasını 2021 Nisan sonu itibarıyla, Gayrettepe tarafını da 2021 yılı son çeyreğinde tamamlayarak hizmete açmayı planlıyoruz.

İstanbul’a daha önce 80 kilometre uzunluğunda raylı sistem kazandırmıştık. İstanbul’un faal raylı sistem ağı şu anda 233 kilometre. Yapımı devam eden projelerimiz bittiğinde bu rakam 324 kilometreye yükselecek.” dedi.

Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı metro hattı Göktürk şantiyesinde incelemelerde bulunan, çalışmaları ve gelinen son noktayı yerinde görerek yetkililerden bilgi alan Bakan Karaismailoğlu, ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Türkiye olarak ekonomik anlamda, sosyal anlamda, bilimsel anlamda büyümek, gelişmek ve her konuda dünya lideri bir ülke olmak için ciddi çaba içerisinde olduklarını söyleyen Karaismailoğlu, güçlü bir milli ekonominin altyapısı olarak gördükleri ulaştırma ve haberleşme alanlarını milli mesele olarak ele aldıklarının da altını çizdi. Bakan Karaismailoğlu, “18 yılda kat ettiğimiz yolu, ulaştırma ve haberleşme alanında devrim niteliği taşıyan dev projelerle taçlandırıyoruz. Elbette, daha yapacağımız çok iş var. Ülkemizin karada, denizde, havada, demir yollarında, dahası, uydularımızla uzayda varlığını kuvvetlendirmek en önemli hedefimiz” ifadelerini kullandı.

Yolcu, yük ve data ulaştırmada üstün nitelikli bir altyapıya sahip olmak, dijitalleşen, akıllı ulaşım sistemleriyle güvenliği, verimi ve konforu artırmak üzere çalıştıklarını da vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, “Böylelikle, Türkiye'nin her bir noktası arasında ulaşımı ve haberleşmeyi mükemmel hale getiriyoruz. Dahası ülkemizi dünya ile bağlarken, ekonomik ve sosyal bağlarını da güçlendiriyoruz” dedi.

“Yapımı devam eden projeler bittiğinde İstanbul'da 324 kilometreye ulaşacak bir metro ağı olacak”

İstanbul’daki raylı sistem altyapı çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Karaismailoğlu, dünyanın en büyük ve güzide metropollerinden olan İstanbul’da, İstanbulluların yaşam kalitesinin yükseltilmesi gayesiyle, şehri bir baştan diğer başa modern metro ağlarıyla donattıklarını kaydetti.

Karaismailoğlu, İstanbul'da şu anda 37,5 kilometre uzunluğundaki Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu da dahil 91 kilometre uzunluğunda metro hattı yapımının devam ettiğine vurgu yaptı. İstanbul'a daha önce 80 kilometre uzunluğunda raylı sistem kazandırdıklarını da dile getiren Bakan Karaismailoğlu, “İstanbul'un faal raylı sistem ağı şu anda 233 kilometre. Şu an incelemelerde bulunduğumuz Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı hattı 37,5 kilometre. Bu hattın devamı olan Havalimanı-Halkalı arası da 32 kilometre” ifadelerini kullandı.  

Projenin Kağıthane-İstanbul Havalimanı Kesimi Nisan 2021’de Tamamlanacak

İstanbul Havalimanı'nı şehir merkezine bağlayacak ve şehir merkezinden Havalimanına ulaşımı 30 dakikaya indirecek olan Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosunda çalışmaların yoğun bir şeklide devam ettiğini de dile getiren Bakan Karaismailoğlu şu ifadeleri kullandı: 

Kağıthane-İstanbul Havalimanı arasını 2021 Nisan sonu itibarıyla, Gayrettepe tarafını da 2021 yılı son çeyreğinde tamamlayarak hizmete açmayı planlıyoruz. Yine bu hattın devamı olan Havalimanı-Halkalı arasını da 2022 yılı içinde faaliyete alacağız. Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı hattında 4 bin 500 kişilik dev bir kadro ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Metro hattımız tamamlandığında her gün 600 bin İstanbulluya, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı arasını 30 dakika gibi kısa bir sürede kat etme imkanı sunacağız. Metro hattımız, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Eyüp ve Arnavutköy ilçelerimizin sınırlarından geçerken, şehir içi kara yolu trafik yükünü de önemli oranda azaltmış olacak. Hattımız, Yüksek Hızlı Tren Hattı başta olmak üzere diğer metro hatlarıyla da entegre bir şekilde hizmet verecek, hatlar arasında yolcu transferi de mümkün olacak. Artık sona doğru yaklaştığımız Gayrettepe Havalimanı Metro Hattı yapım çalışmalarımızda Kovid-19'a karşı çalışanlarımız için tüm sağlık tedbirlerinin alındığının da altını çizmek istiyorum."

Yapımı devam eden projeler bittiğinde İstanbul'da 324 kilometreye ulaşacak bir metro ağının olacağını dile getiren Bakan Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nı şehir merkezine bağlayacak ve şehir merkezinden havalimanına ulaşımı 30 dakikaya indirecek olan Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro'sunda çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

“Metro hattı kapsamında yer alan 9 adet istasyonun yapısının inşaatında yüzde 75 ilerleme sağlandığını”

Bakan Karaismailoğlu, Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro hattı kapsamında yer alan 9 adet istasyonun yapısının inşaatında yüzde 75 ilerleme sağlandığını da ifade ederken, “Ray altı beton ve panel prekast imalatları, ray serimi ve elektromekanik imalatları çalışmalarımız sürüyor. Yapımı devam eden ray serimi ve diğer üst yapı işlerinde büyük ilerleme kaydederek toplamda projenin fiziki ilerlemesi yüzde 75 seviyesinde. Gayrettepe-Havalimanı Metrosu birçok açıdan en'lerin ve rekor'ların projesi olacak. Projenin bir an önce tamamlanması amacıyla, ülkemizde ilk defa 10 adet kazı makinesi bu metro projesinde kullanılmıştır” diye konuştu. 

Gayrettepe-Havalimanı Metro Projesi ‘En’ ve ‘İlk’leri Barındırıyor

Gayrettepe-Havalimanı Metrosu birçok açıdan “en”lerin ve “rekor”ların projesi olduğuna işaret eden Bakan Karaismailoğlu, projenin Türkiye’nin en hızlı kazılan metrosu olarak tarihe geçtiğini vurguladı. Karaismailoğlu, şöyle devam etti: “Yine Türkiye'nin en hızlı metro araçları da bu hattımızda kullanılacaktır. Aralık ayına kadar 4 araç 10 set olarak testlere başlayacak. Ülkemizdeki mevcut metroların hız limiti azami 80 kilometredir ancak Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro hattımız ise saatte 120 km hız yapacak şekilde projelendirilmiştir."

“Bu ay içinde tren performans testlerine de başlayacağız”

Türkiye'nin en hızlı ve sürücüsüz metro araçları olan ilk tren setinin imalatlarını tamamlayarak 3 Eylül'de raylara indirdiklerini kaydeden Bakan Karaismailoğlu, bugün itibarıyla 2. tren setinin imalatının da tamamlanarak raylara indirildiğini açıkladı. Tünelde birleşimleri yapılarak set haline getirilen araçların ilk canlandırmasını da bugün yaptıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, “Bu ay içinde tren performans testlerine de başlayacağız. Kasım ve aralık ayında gelecek 4'er set ile birlikte yıl sonuna kadar toplam 10 set metro aracı raylara indirilmiş olacak ve onların da performans testlerine başlamış olacağız" şeklinde konuştu.


“Proje kapsamında üretilecek olan 136 aracın imalatı yüzde 60 oranda yerlilik şartı taşıyor.”

Karaismailoğlu, metro hattının yapımında olduğu gibi tren setlerinin yapımında da yerli ve milli imkanları kullanmaya öncelik verdiklerini ifade ederek, “Proje kapsamında üretilecek olan 136 aracın imalatı yüzde 60 oranda yerlilik şartı taşıyor. Bu anlamda araçlarımızı büyük ölçüde yerli ve milli imkanlarla Türkiye'de üreterek milletimizin hizmetine sunacağız. Söz konusu hat yine Türkiye'de bir ilk olarak yerli ve milli metro sinyalizasyon sistemleri kullanılarak işletmeye açılacak, ilk defa yerli sinyal kullanacağız, ASELSAN'la iş birliği yapıyoruz” dedi.

Metro hattına inerek, raya indirilen treni de inceleyen Bakan Karaismailoğlu, yaptığı anonsla basın mensuplarını trene davet etti ve orada gazetecilerle yaptığı kısa sohbetin ardından vagonlarda da incelemelerde bulundu.

YORUMLAR 21
  • bir bilen 3 yıl önce Şikayet Et
    ulaştırma bakanlığının yaptığı hatların geliri nasıl kontrol edilecek ve kim alacak bilen varmı? CHPKK vermeyinde ne yaparsanız yapın.
    Cevapla
  • Bursa 3 yıl önce Şikayet Et
    chp belediyesinin işi yapılacağına, Bursa - Eskişehir hızlı tren yolunu bitirin.
    Cevapla
  • HAKAN 3 yıl önce Şikayet Et
    YAZIK GÜNAH İstanbul lu hak etmiyor, chp ve pkkhdp kullanıyor. boşuna masraf etmeyin bari
    Cevapla
  • Anadolu 3 yıl önce Şikayet Et
    İktidar yapsın İmamoğlu üstüne konsun.. iktidar kendi ayağına sıkıyor hizmet hikaye
    Cevapla
  • Tamer 3 yıl önce Şikayet Et
    Açılışta Büyük Puntolarla '' %100 Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılmıştır'' diye afişler asın ve TV lerde duyuru yapın. Yoksa Ekrem gene ben yaptım der üstüne oturur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle