YEP'te dikkat çeken detay! Faizsiz verilip, peşin ödenecek

Gıda enflasyonuyla mücadele kapsamında sözleşmeli üretim modelleri yaygınlaştırılacak, tarımsal girdilere ilişkin finansman çiftçilere avans olarak faizsiz şekilde verilecek, üreticilere ürün tesliminde avanstan kalan kısım peşin ödenecek.

YEP'te dikkat çeken detay! Faizsiz verilip, peşin ödenecek
YEP'te dikkat çeken detay! Faizsiz verilip, peşin ödenecek
GİRİŞ 01.10.2020 12:38 GÜNCELLEME 01.10.2020 12:38
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından duyurulan 2021-2023 dönemine ilişkin Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile enflasyonun 2021 yıl sonunda yüzde 8 olması, dönem sonunda ise yüzde 4,9 düzeyine gerilemesi beklenirken, bu hedefe ulaşılmasında gıda enflasyonunun kontrol altına alınması önem taşıyor.

 

 

YEP'te buna yönelik hedefler yer alırken, öncelikli olarak tarımda üretim ve verimlilik artışına odaklanılacak.

Buna göre, sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması, yerel tohum çeşitlerinin korunması, geliştirilmesi ve ticarete kazandırılması, iklim değişikliği ve diğer ihtiyaçlarla uyumlu olarak tohumluk ıslahı çalışmaları yoğunlaştırılacak.

 

 

Kamu kuruluşları ve özel sektör aracılığıyla sözleşmeli bitkisel ve hayvansal üretim modelleri yaygınlaştırılacak.

Sertifikalı tohum, gübre, ilaç, elektrik ve mazot desteğinin ayni ve nakdi olarak çiftçilere sağlandığı, bu kapsamdaki girdilere yönelik finansmanın çiftçilere avans olarak faizsiz şekilde verildiği sözleşmeli üretim sistemi kademeli olarak uygulanacak.

Sözleşmeli üretim çerçevesinde alım garantisi verilen üreticilere, ürün tesliminde avanstan artan kısım peşin olarak ödenecek.

GIDA BANKACILIĞI TEŞVİK EDİLECEK

Tarımda verimi artırmak, ekilebilir arazilerin boş kalmasını engellemek, ithal edilen ürünleri ülkede yeterince üretebilmek, sezon dışı dönemde vatandaşın ihtiyaç duyduğu sebze ve meyvenin üretimine katkı sağlamak için münavebeli ekim programı oluşturulacak.

Gıdada kayıp ve israfın önlenmesi amacıyla gıda bankacılığı teşvik edilerek tüketilebilir gıda paylaşımı artırılacak.

SULU TARIMDA 3,7 MİLYON DÖNÜMLÜK HEDEF

Arazi toplulaştırma çalışmalarına ve sulama projelerine devam edilecek. Bu kapsamda, önceliklendirilen 25 sulama projesi 2022 yılı sonuna kadar tamamlanarak yaklaşık 3 milyon 710 bin dönüm arazide sulu tarım yapılması planlanıyor.

Tarım sektöründeki büyümenin dönem boyunca uzun dönem ortalamasının üzerinde olacağı tahmin edilirken, sulama ve kanal yatırımlarının tamamlanması ile sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması gibi politikalar bu gelişmeye katkı sağlayacak.

İklim değişikliği ve diğer riskler dikkate alınarak ihtiyaç duyulan stratejik ve arz açığı olan tarım ürünleri öncelikle ülke kaynaklarından karşılanacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 15
  • mahoaga 3 yıl önce Şikayet Et
    Faizsiz diye umarım birileri faize yada dövize yatırmaz.
    Cevapla
  • öğretmen 3 yıl önce Şikayet Et
    Damlama sulama sistemi için faizsiz kredi faizsiz kredi dediler. Tarım kredi kooperatifinden 2 yıl önce 20 dönüm fıstık tarlasını 16 bine sistemi yaptırdık. Bir ay sonra faizsiz değil yanlış bilgi verilmiş dendi ne yapalım dedik, şaka gibi söküp iade edin dendi. Toprağa döşenen sistem sökülüp iade edilir mi kalsın öderiz dedik. 1 yıl sonra 28 bin para ödedik. Bankadan ihtiyaç kredisi çeksek 16 bin, bir yılda bu kadar faiz gelmezdi. Çiftçiye gübreyi ilacı malzemeyi, mazotu KDV siz verin, boşa ödenen destekleme primini kesin başka bir şey istemiyoruz
    Cevapla
  • Maraşlı 3 yıl önce Şikayet Et
    Tarım arazilerini. Sanayi ve konuta açmaya devam edilirse eğer gelecekte 2.afrika Türkiye olacak
    Cevapla
  • Kara 3 yıl önce Şikayet Et
    Memleketin durumu gün geçtikçe iyiye gitmiyor maalesef
    Cevapla
  • fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    desteklemeleri tarlayı ekip biçenler değil,tarla tapusu olanlar alıyor,kırsalda çok üreticinin miras yoluyla devreden tarlaların tapusunu alamadığı için küçük çiftçiler bu desteklemeden faydalanamıyor.EKİP BİÇEN Desteklemeden faydalansa daha iyi olur,,,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle