Piyasalar hareketlendi! Dolar altın bir anda düşüp geri çıktı
01 .
Piyasaların normalleşme adımlarının etkisiyle dün yönünü aşağıya çeviren dolar/TL düşüşün bu sabah da sürdürdü ancak ani düşüş yaşan dolar ve altın bir anda geri yükseldi. Dolar/TL 7,63'e kadar gelirken altın 465 liranın seviyesine gelmişti. Öğlen saatlerinde ise dolar 7,73 TL'ye altın ise 472 TL'ye yükseldi.
02 .

Türk Lirası, dolar ve euro başta olmak üzere döviz kurlarına karşı kaydettiği değer artışını bu sabah da koruyor. Dün kapanışa doğru belirgin bir şekilde düşüşe geçen ve 7,70'in diplerine doğru hareketlenen dolar/TL bu sabah 7,65'ten işlem görüyordu. Benzer grafikleri çizen euro/TL'de bu sabah 9 liranın da altını gördü ve tekrardan 9 TL'nin üstüne çıktı. 

Piyasalarda yaşanan düşüş öğleden saatlerinde yerini yükselişe bıraktı. Dolar TL karşısında yaşadığı yükselişle 7,73 TL'ye yükselirken altın ise 472 TL seviyesini geçti.

Yurt içi piyasalarda imalat PMI ve eylül ayına ilişkin öncü dış ticaret rakamları takip edilecek.

03 .
Piyasalar hareketlendi! Dolar altın bir anda düşüp geri çıktı

KÜRESEL PİYASALARDA SINIRLI YÜKSELİŞ

Küresel piyasalarda hisseler ABD destek paketi için umutların artmasıyla yukarı yönlü hareketini sürdürmeye çabaladı ancak ABD başkanlık seçimleri öncesi artan belirsizlik ve Japonya hisse piyasasındaki teknik sorunlar kazanımları sınırladı. Asya borsalarında işlem hacimleri Tokya Borsası'nda (TSE) yaşanan teknik sorun ve Çin ve Güney Kore'deki resmi tatiller nedeniyle düşük seviyede gerçekleşti. ABD vadeli kontrarları ülkede yayımlanan güçlü ADP istihdam verisi ve uzun süredir ertelenen koronavirüs yardım paketinde mesafe katedildiğine yönelik haberlerle dün kaydedilen yükselişi devam ettirerek yüzde 0,6 düzeyinde artıda seyretti. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,3 yükselirken Avustralya borsaları yüzde 1,4 artıda.

04 .

JAPONYA'DA SİSTEMLERİN NE ZAMAN DEVREYE GİRECEĞİ AÇIKLANMADI

TSE'de yaşanan teknik sıkıntılar nedeniyle hisse alım satımları durduruldu. TSE'den yapılan açıklamada alımların tüm gün durdurulduğu ve sistemlerin ne zaman devreye gireceğinin bilinmediği ifade edildi. Osaka'da işlem gören türev ürünler bu sıkıntılardan etkilenmezken Japonya borsası vadeli işlemleri ABD işlemlerini takip ederek %0,5 yükseldi.

Piyasalar hareketlendi! Dolar altın bir anda düşüp geri çıktı
05 .

ALTINDA SON 4 YILIN EN BÜYÜK AYLIK DÜŞÜŞÜ

Altın fiyatları dolardaki gerileme ve ABD'de koronavirüs yardım paketi üzerinde mesafe katedildiğine yönelik işaretlerin altını daha çekici hale getirmesiyle yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,3 yükselerek 1.891 dolardan işlem görürken Eylül ayında 2016 yılından beri aylık en büyük düşüşünü kaydettikten sonra Ekim ayına artıda başladı. ABD altın vadeli işlemleri yüzde 0,1 yükselerek 1.897 dolar seviyesini gördü.

06 .
Piyasalar hareketlendi! Dolar altın bir anda düşüp geri çıktı

PETROLDE SALGIN BASKISI SÜRÜYOR

Petrol fiyatları ABD'de 2,2 trilyon dolarlık koronavirüs yardım paketinin oylamasının iki partinin üzerinde anlaşacağı bir pakete yönelik umutlarla ertelenmesiyle yatay seyretti. Koronavirüs vaka sayılarındaki artış ve dar talep koşullarının devam edeceği beklentisi fiyatlar üzerindeki baskısını sürdürdü. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı 42.3 dolar düzeyinde seyrederken ABD ham petrolü ise dün yüzde 2,4 yükseldikten sonra bugün hafif bir kayıpla 40,2 dolar civarında işlem görüyor.

07 .

Ahlatcı Yatırım Tarafından Hazırlanan Altın Analizi: Geçtiğimiz Salı günü dikkatler ABD'de gerçekleşecek olan ilk Trump  – Biden canlı yayın başkanlık tartışması üzerinde olmayı sürdürürken, dolar endeksinde aşağı yönlü sınırlı hareketler ve yatırımcılarının ABD ve Avrupa'da daha fazla teşvik beklentilerini değerlendirmesiyle  değerli metalin yukarı yönlü hareketi takip edilmişti.

Piyasalar hareketlendi! Dolar altın bir anda düşüp geri çıktı
08 .
Piyasalar hareketlendi! Dolar altın bir anda düşüp geri çıktı

ABD'deki ilk  başkanlık münazarasının ardından traderların kısa pozisyonlarını  kapatması ile dün, doların birçok para birimi karşısında değer  kazandığı gözlendi.

09 .

Dolardaki toparlanmaya ek olarak, Asya ekonomilerinde açıklanan veriler ekonomik iyileşmeyi işaret etmesi  değerli metal üzerinde zaman zaman satış baskılarını yoğunlaşmasına  neden olurken, gün sonunda Ons Altın’ın aşağı yönlü hareketi izlendi.

Piyasalar hareketlendi! Dolar altın bir anda düşüp geri çıktı
10 .
Piyasalar hareketlendi! Dolar altın bir anda düşüp geri çıktı

Teknik olarak incelediğimizde, ons altının 1890 dolar seviyesinde  belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi

Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1898, 1905 ve 1912  destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.