Doğalgaz keşfi planları yansıdı! Türkiye için cari fazla dönemi başlıyor

Karadeniz'deki 320 milyar metreküplük doğalgaz ile Türkiye'nin cari açığı konuşan ülke olmaktan çıkıp cari fazla veren ülke konumuna geçeceği de belirtilmişti. Bu öngörü dün açıklanan 3 yıllık Yeni Ekonomi Programı'na da yansıdı. Tarihi keşifte bulunan ve 2023 yılında kullanıma sunulması planlanan doğal gazında da etkisiyle cari dengenin bahsedilen dönem itibariyle fazla vermesi bekleniyor.

Doğalgaz keşfi planları yansıdı! Türkiye için cari fazla dönemi başlıyor
Doğalgaz keşfi planları yansıdı! Türkiye için cari fazla dönemi başlıyor
GİRİŞ 30.09.2020 15:27 GÜNCELLEME 30.09.2020 15:27
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Karadeniz'deki 320 milyar metreküplük doğalgazın Türkiye'nin enerji faturasını azaltıp dışa bağımlılıktan da büyük oranda kurtarması beklenirken, tarihi keşfin en büyük katkı yapacağı alanlardan birinin ise cari açık tarafı olması bekleniyordu.

 

 

Doğalgaz keşfinin ardından konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, çıkarılacak doğal gazın kullanıma sunulmasıyla cari açığın ülke gündeminden çıkarak cari fazlanın konuşulduğu bir döneme geçileceğinin müjdesini vermişti.

Söz konusu açıklamaların ardından Karadeniz'deki 320 milyar liralık tarihi gaz keşfi Bakan Albayrak tarafından açıklanan ve 2021-2022-2023’ü kapsayan üç yıllık ‘Yeni Ekonomi Programı’na da (YEP) yansıdı.

 

30 MİLYAR METREKÜP GAZDA KONTRATLAR YENİLENECEK

2021 yılında yenilenecek kontratlardaki doğalgaz fiyatlarının doğalgaz keşfi kaynaklı olarak daha uygun düzeylerde oluşmasının enerji ithalatına olumlu yönde katkı yapacağını belirten Bakan Albayrak, gelecek yıllarda 30 milyar metreküpün üzerinde neredeyse doğalgaz kontratlarında yenilenme olacağını ifade etti.

2023 YILINDA FAZLA VERECEK

Yenilenecek doğalgaz kontratları ve Karadeniz'deki doğalgaz keşfinin etkisiyle oluşacak uygun enerji ithalat fiyatları cari dengeye katkı sağlayacak. Bakan Albarak'ın açıkladığı 3 yıllık ekonomi planında cari dengenin 2023 yılı itibariyle fazla vermesi bekleniyor.

Cari işlemler dengesinin GSYH’ye oranının 2021 ve 2022 yıllarında sırasıyla yüzde 1.9 ve yüzde 0.7 olarak açık vermesini, program dönemi sonunda ise atılan adımlar, stratejik reformlar ve çıkarılacak gaz ve petrolün etkisiyle fazlaya dönmesi ve kalıcı olması bekleniyor.

Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'de Zonguldak açıklarındaki Tuna-1 kuyusunda yaptığı sondajda keşfettiği 320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin platformların kurulmasının ardından 2023 yılında karaya çıkarılarak kullanılması planlanıyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 48
  • izmirli 3 yıl önce Şikayet Et
    gülsemmi ağlasammı yaaa
    Cevapla
  • bekir 3 yıl önce Şikayet Et
    eticaretin arttırılması diyorlarda ben internete zar zor giriyorum internetden alışveriş nasıl yacağım çoğlu mah sincan ankara fiber istiyoruz
    Cevapla
  • Nurhayat 3 yıl önce Şikayet Et
    Fuyda inanma, En kötüsü geride kaldımı yoksa
    Cevapla
  • Sivasspor 3 yıl önce Şikayet Et
    Hatice anamızda çalışıyordu diyen kişi Hatice anamız kimin işinde çalışmış yada kaç defa ticaret kervanları ile yolculuk yapmış bir açıklarsan bizi aydınlatırsınız.bizim gibi cahilleri aydınlat hadi.
    Cevapla
  • Doğrucu 3 yıl önce Şikayet Et
    Merak etmeyin 29 ekimde yeni müjde gelecek.2.2 trilyon m3.hain köpekler kudurun siz.Azerbeycandan alacağız artık gazı.Türkiye 2027 enerji ihraç eden bir dev olacak.beyinlerinin sol tarafı çalışan öküzler çatlayın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle