Dünya Bankası: Asya ekonomileri ‘üçlü şok’ yaşıyor

Dünya Bankası, pandemi, tecrit ve pandeminin tetiklediği küresel krizin Asya ekonomilerine üçlü şok yarattığını, ticaret ve turizme bağımlı bölgede 53 yılın en yavaş büyümesinin beklendiğini ve yoksul sayısının 38 milyon artacağını öngörüyor.

Dünya Bankası: Asya ekonomileri ‘üçlü şok’ yaşıyor
Dünya Bankası: Asya ekonomileri ‘üçlü şok’ yaşıyor
GİRİŞ 30.09.2020 10:29 GÜNCELLEME 30.09.2020 10:29

Dünya Bankası, önceki gün Çin’in de içinde bulunduğu Doğu Asya ve Pasifik Bölgesi’ne özel yayınladığı raporunda bölge ekonomilerinin COVID-19 nedeniyle üçlü bir şok yaşayacağını ve bölgede 53 yılın en yavaş büyümesini kaydedeceğini öngördü.

Washington merkezli kuruluş, pandeminin kendisi, tecrit önlemlerinin ekonomik etkisi ve krizin neden olduğu küresel resesyonun bölgeye etkilerini “Pandemik Üçlü Şok Bölge Ekonomilerini Vuruyor” ifadeleriyle vurguladı. Pandemiyi kontrol altına alma çabalarının ekonomik faliyetleri ciddi şekilde sekteye uğrattığına vurgu yapılan raporda “Bu yurtiçi zorluklar, pandeminin tetiklediği küresel resesyonla birleşti. Bu da ticaret ve turizme bağımlı Doğu Asya ve Pasifik ekonomilerini sert vurdu” değerlendirmesi yapıldı.

‘GELİR YARATMAK İÇİN MALİ REFORM GEREKEBİLİR’

‘Önlemlerden İyileşmeye’ isimli 2020 Ekonomik Güncelleme raporunda bölgedeki
ülkelerin pandeminin ekonomik ve finansal etkileriyle mücadele etmek için gelir
yaratacak mali reformlar gerçekleştirmek zorunda kalabileceği öngörülüyor. Rapor
sosyal koruma programlarının da bölge ülkelerindeki işçilerin ekonomiye tekrar entegre olmasını destekleyebileceğini söylüyor. Düzgün işleyen sosyal koruma programları ve iyi uygulama altyapıları olan ülkelerin pandemi sürecinde daha hızlı yükselebildiği vurgulanıyor.

Bölgenin benzeri görülmemiş bazı zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirten Dünya
Bankası EAP Başkan Yardımcısı Victoria Kwakwa, “Ama test ve takip kapasitelerine
yatırım yapmak, yoksulu ve gayri resmi sektörü kapsayacak sosyal programları sürekli genişletmek gibi bu zorlukları yumuşatacak akıllı politikalar da var” değerlendirmesini yapıyor.

YOKSUL SAYISI 38 MİLYON ARTACAK

Dünya Bankası raporunda Çin’in 2020’nin ilk yarısında yüzde 1,8 daraldığını ve bölge genelinde toplam çıktının yüzde 4,0 daraldığını belirterek, COVID-19’un bölge ekonomilerinde 20 yıl sonra ilk kez yoksulluğu artıracağını, (2011 satın alma paritesine göre) günde 5,5 dolar gelire denk gelen yoksulluk sınırının altında yaşayan nüfusun 2020’de 38 milyon artacağını öngörüyor. Banka, bu 38 milyonun 33 milyonunun kriz olmasaydı yoksulluktan kurtulmuş olacağını söylüyor.

KAYNAK: DÜNYA