Türkiye ve Çin arasında bir ilk! Anlaşma sonra ilk swap işlemi yapıldı

Türkiye ve Çin Merkez Bankaları arasında geçen yıl imzalanan ve dış ticaretin yerel para birimleri ile finansmanının teşvik edilmesini amaçlayan swap anlaşması kapsamında VakıfBank, ICBC Turkey ile birlikte ilk işlemini gerçekleştirdi.

Türkiye ve Çin arasında bir ilk! Anlaşma sonra ilk swap işlemi yapıldı
Türkiye ve Çin arasında bir ilk! Anlaşma sonra ilk swap işlemi yapıldı
GİRİŞ 23.09.2020 16:51 GÜNCELLEME 23.09.2020 17:24
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

VakıfBank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası (PBOC) arasındaki swap anlaşması çerçevesinde CNY reeskont kredisi tahtındaki ödeme işlemini gerçekleştirdi.

Söz konusu işlemle Çin ile dış ticaret yapan müşterilerine ödemelerini Çin yuanı cinsinden yapma imkanı tanıyan VakıfBank, müşterilerine alternatif bir ödeme yöntemi sunmanın yanı sıra firmaların finansman maliyetlerini de azaltmalarına destek veriyor.

"PARA BİRİMLERİNİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİ DAHA İSTİKRARLI BİR DIŞ TİCARETE KATKIDA SUNACAK"

Açıklamada görüşlerine yer verilen VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, ekonomi yönetiminin stratejik öncelikli konularından biri olan yerel para biriminden dış ticaretin finansmanı noktasında somut adımlar attıklarını aktardı.

Üstünsalih, "VakıfBank olarak Çin ile dış ticaret yapan müşterilerimize ödemelerini Çin yuanı cinsinden yapma imkanı sağlıyoruz. Çinli firmalar ile iş yapan müşterilerimize Merkez Bankamız ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasındaki swap anlaşması çerçevesinde CNY reeskont kredisi kullandırarak hem müşterilerimize alternatif bir ödeme imkanı sunuyor hem de müşterilerimizin finansal maliyetlerinin ciddi bir oranda azalmasını sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.

2019 yılında Türkiye ile Çin arasında gerçekleştirilen dış ticaret hacminin 21 milyar doların üzerinde olduğuna dikkati çeken Üstünsalih, “İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi dikkate alındığında, bu alanda çok ciddi bir potansiyel olduğunu görüyoruz. İnanıyorum ki dış ticarette kullanılan para birimlerinin çeşitlendirilmesi, daha istikrarlı bir dış ticaret ve yatırım ortamı sağlanmasına pozitif katkıda bulunacaktır. Hiç şüphesiz ki bu durum aynı zamanda yerel para birimlerine ait piyasaların derinleşmesi sonucunu da beraberinde getirecektir" değerlendirmesinde bulundu. 

ICBC grubu ve ICBC Turkey ile yeni bir alanda daha işbirliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Üstünsalih, şunları kaydetti: 

“ICBC grubu ile 2017 yılında imzaladığımız iyi niyet anlaşması çerçevesinde ikili krediler, sendikasyon, ticaretin finansmanı, hazine ve diğer borç sermaye piyasası işlemleri, CNY ödemeleri gibi farklı alanlarda işbirliği yapıyoruz. Bu vesile ile hem artan iş hacimleri hem de VakıfBank’a olan destek ve güvenlerinden ötürü ICBC grubu ve ICBC Turkey üst yönetimine teşekkür ediyorum. Her alanda büyüyen ve milli ekonomiye kesintisiz destek veren bir banka olarak, muhabir bankalarımız ile mütekabiliyet temeline dayalı işbirliğimizi artırmış olmaktan mutluluk duyuyoruz.”

 

 

KAYNAK: NTV
YORUMLAR 34
  • suleyman 3 yıl önce Şikayet Et
    arkadaslar çin parasi rmb (yuven) ve Turklirasi neredeyse ayni seviyede, hatta simdi baktim 1 rmb 1.13 tl , ticari anlasmalar dolar degilde,bu para birimleri uzerinden yapilirsa iki ulke icin ihracatı hizlandirir cok basarili ve ulkemiz icin ihracat konusunda verimli olacagini dusunuyorum
    Cevapla
  • Şems 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen
    Cevapla
  • .......... 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülkenin gücüyle , parasının gücü eşit oluyor ; güç demek ise teknoloji ve (maalesef gaddar olmak günümüzde) silahla mümkün,,,
    Cevapla
  • Murat Arslan 3 yıl önce Şikayet Et
    Masumu öldürmek gaddarlik, hakeden zalimi öldürmek adalettir.
    Cevapla
  • Hee 3 yıl önce Şikayet Et
    Vakıfbank mobil ve web de rezik bir banka. Şubeye gitsen daha da beter
    Cevapla
  • Fatihin Fedayisi 3 yıl önce Şikayet Et
    Dolara bulaşmadan yapılan her işlem doların değerini düşürür. Dolar sahipleri Rockveller 20 milyarlık hareketten komisyonunu alamadı. Darısı diğer ülkelerle. Rusya zaten hazır. Devam.
    Cevapla
  • Kerim 3 yıl önce Şikayet Et
    Ekonomik sorunlar nedeniyle inşallah Çin’in piyonu olmayız. Çünkü Çin son yıllarda birçok ülkede yap işlet devret yöntemiyle yatırım yaptığı limanlara el koydu. Ayrıca Çin’den ithalat yapan ülkeler arasında Rusya birinci, biz de ikinci sıradayız.
    Cevapla
  • Suat 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok haklısın kardeşim china debt trap diye google de veyahut youtube bi arayın o zaman anlarsıniz arkadaşın dediğini ama sen gelde bizimkileri anlat. Komunist Çin bütün dünya insanları için tehlikeli ve tehdit aynı dünyayı saldığıve yaydığı korona virüsü gibi!
    Cevapla
  • Türkiye 3 yıl önce Şikayet Et
    Boş boş konuşma.
    Cevapla
  • Ebeda 3 yıl önce Şikayet Et
    Verdiğin bilgiler tamamen yanlış. Bilmediğin konuda konuşma.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle