KYK borçları silinecek mi 2020 son durum ne? Öğrenim Kredisi borçlarının faizleri silinecek mi?

KYK borçları silinecek mi? KYK Öğrenim Kredisi Borçları, 2020 yılının en çok konuşulan konularından biri haline dönüştü. 1 Ekim Perşembe günü yeni yasama yılına başlayacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ninde (TBMM), KYK borçlarına ilişkin teklifleri görüşmesi bekleniyor. İşte KYK borçlarına ilişkin detaylar...

KYK borçları silinecek mi 2020 son durum ne? Öğrenim Kredisi borçlarının faizleri silinecek mi?
KYK borçları silinecek mi 2020 son durum ne? Öğrenim Kredisi borçlarının faizleri silinecek mi?
GİRİŞ 27.09.2020 13:06 GÜNCELLEME 27.09.2020 13:07
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Milyonlarca öğrenci 2020 yılında KYK borçları silinecek mi veya faizleri silinip yeniden yapılandırma fırsatı tanınacak mı sorusunu sormaya devam ediyor. Daha öncesinde KYK borçlarının silinmesine ilişkin adımlar atılmaya başlamıştı. Ayrıca MHP Mersin milletvekili Olcay Kılavuz, KYK borçları konusunda kanun teklifi verildiğini sosyal medya hesabından açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak KYK kredi borçlarına ilişkin çalışma yürütüldüğünü dile getirmişti. Şimdi ise TBMM'ye sunulan KYK borçlarına ilişkin tekliflerin görüşülmesi adına meclisin açılması bekleniyor. Peki KYK borçları silinecek mi? TBMM ne zaman açılacak. İşte merak edilen detaylar..

 

 

KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

KYK borçlarını ilişkin TBMM'ye yeni teklifler sunulmaya devam ediyor. Koronavirüs salgını nedeni ile ekonomik şartlarda yaşanan zorluk nedeni ile KYK borçlarının faizleri ile birlikte silinmesi ve faizlerinin silinerek faizsiz yapılandırılmasına ilişkin teklifler bulunuyor. Sunulan tekliflerin görüşülmesi için ise meclisin açılması bekleniyor.

TBMM NE ZAMAN AÇILACAK?

TBMM Genel Kurulu 28 Temmuz'da girdiği tatili tamamlayarak 1 Ekim Perşembe günü yeni yasama yılına başlamak üzere toplanacak.

 

 

KYK BORÇLARI YAPILANDIRMA NASIL YAPILIR?

KYK borçlarının tahsili öğrenci mezun olduktan iki yıl sonra başlıyor. Kredi borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, TÜİK'in toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesiyle tespit ediliyor.

İş bulamayanlar birer yıllık ertelemeler yapabiliyor. Ödenmeyen borçlara aylık yüzde 1.40 gecikme faizi uygulanırken, geciken borçlar nedeniyle alınan kredi 2-3 katına çıkıyor.

KYK kredi borçlarını birer yıllık süreyle ertelemek mümkün. Borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar ile borçlarını aksatmadan ödeyenler "turkiye.gov. tr"'den e-devlet şifreleri ile erteleme talebinde bulunabiliyor. Erteleme başvurusunda bulunmak için işsizlik, askerlik durumlarının oluşması ve yüksek lisans ya da doktora eğitiminin devam etmesi gerekiyor.

YORUMLAR 12
  • YARGIC 3 yıl önce Şikayet Et
    Alırken sıkıntı yokta verirken mi var size yardımcı olsun diye verdiler, o kadar imza atarken düşünseydiniz.
    Cevapla
  • YARGICI YARGILAYAN 3 yıl önce Şikayet Et
    Boş boş konuşma millet işsiz güçsüz ucu sana dokunmuş belli. Adamlar asgari ücretle bile işe giremiyor sen neyin kafasını yaşıyorsun.
    Cevapla
  • Gökbörü 3 yıl önce Şikayet Et
    12 bin lira aldım okul bitti işsiz kaldım ödeyemedim. Şimdi çalışıyorum ama yine ödeyemiyorum çünkü faiziyle 23 bin liraya çıkmış. Insaf yahu. Öğrenciye faiz uygulamak nedir? Cumhurbaşkanına çağrım sözünü tutsun bir yılı geçti hala bir düzenleme yok
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizi okulu devlete, millete ve kendimize faydamiz olsun diye okuyoruz. Ilk adim da borclu cikarsak kime ne faydamiz kalir. Suan bu borcu odemek icin yevmiye işe gidiyorum.
    Cevapla
  • Merve 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya bari öğrenci ne kadar aldıysa o kadar ödesin. Enflasyon yüzünden on binden fazla ödicm bu krediyi. Üstüne bi de erteleme faizi gelecek. Açma kontenjan herkes okumasin o zman. Bi de fazlasıyla borcun altına sokuyosun
    Cevapla
  • bekir 3 yıl önce Şikayet Et
    devlet bu borçları silmeli hatta bundan sonra her talep eden öğrenciye bu bursu karşılıksız versin kaynağı bile hazır kar edip milyarlarca lira vergi çıkan ve bu vergileri silinen firmalara aynı vergiler geri getirilsin 3-5 yıl bu vergiler bile öder onları
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle