Koronavirüs tedbirlerine dikkat! Tazminatsız kovulma sebebi

Covid-19 pandemisinde vaka sayısı yeniden artışa geçti. Bahar aylarından farklı olarak iş yerlerinde faaliyetler büyük ölçüde devam ediyor. Kanuna göre işveren işçilerini yeni tip koronavirüse karşı gerekli koruma tedbirlerini almak zorunda. İşçinin ise tedbirlere uyguma yükümlülüğü bulunuyor. Tedbirlere uymamakta ısrar eden işçi tazminatsız işten atılabilir.

Koronavirüs tedbirlerine dikkat! Tazminatsız kovulma sebebi
Koronavirüs tedbirlerine dikkat! Tazminatsız kovulma sebebi
GİRİŞ 22.09.2020 09:42 GÜNCELLEME 22.09.2020 09:42
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Covid-19 pandemisi, birçok ülkede olduğu gibi yeniden şiddetini artırdı. Vaka sayısında ve hastanelerdeki doluluk oranında belirgin bir artış yaşanıyor. Pandeminin başladığı bahar aylarında ekonomik yaşam bir süreliğine adeta durduruldu. İş yerlerinin büyük kısmı tatil edildi. Gerekli tedbirlerin alınmasının ardından iş yerleri yeniden faaliyete geçti. Türkiye’de ve dünyada, vaka sayıları yeniden artmaya başlayınca kamuda esnek çalışmaya dönüldü. Özel sektörde ise evden çalışma imkanı olan işlerde çalışanlar yeniden evden çalışmaya döndü. Bahar aylarındaki gibi ekonomik faaliyetlerin tümüyle durdurulması beklenmiyor. Evden çalışma imkanı olmayan işlerde, gerekli tedbirler alınarak çalışmaya devam ediliyor.

 

 

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bilim kurulunun da tavsiyeleri ile sektörler itibarıyla alınması gereken tedbirleri belirleyerek rehber halinde yayımladı. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca, işverenin, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nce belirlenmiş tedbirleri alıp, uygulanmasını sağlaması gerekiyor. İş yerinde gerekli tedbirleri almayan işverene, para cezasından başlayarak iş yerinde faaliyetin durdurulmasına kadar varan idari yaptırımlar uygulanabiliyor.

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yeterli tedbirlerin alınmaması, işçi için maske, siperlik gibi ekipmanların sağlanmaması durumunda işçilerin çalışmama hakkı bulunuyor.

 

 

İŞÇİLER MASKE TAKMAK ZORUNDA

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 19. maddesi uyarınca, çalışanlar iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda öncelikle kendi sağlıklarını korumakla yükümlü bulunuyor. Çalışanlar ayrıca hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların da sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüler. Bu kapsamda, covid-19 hastalığı ile ilgili olarak iş yerinde alınan tedbirlere uymak ve bu konuda verilen emir ve talimatları uygulamak zorundalar.

TAZMİNATSIZ İŞTEN ATILMA SEBEBİ

Çalışanların bu dönemde dikkat etmeleri gereken en önemli husus iş yerinde ve serviste maske, siperlik gibi ekipmanları kuralına uygun şekilde takmalarıdır. Maskeyi ağız ve burnu tam kapatacak şekilde takmayıp, çenesinin altında bırakanlar veya hiç takmayanlar işlerini kaybedebilirler.

İş Kanunu’nun 25. maddesinin 1. fıkra II. bendine göre, “İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi” ile “İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi” işverene derhal fesih hakkı verir.

Buna göre, maske ve siperliği iş yerinde ve serviste kuralına uygun şekilde takmayan işçi, uyarıya rağmen bu tutumunu tekrarlarsa ihbar ve kıdem tazminatı ödenmeden iş akdi feshedilir. Bu işçi işsizlik ödeneği de alamaz.

PCR testi pozitif çıkan işçinin işe gelmesi de diğer işçilerin sağlığını tehlikeye atmak anlamına geldiğinden, bunu yapanlar tazminatsız atılma durumuyla karşı karşıya kalabilirler. Covid-19 tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar hem işverenin, hem de işçilerin yükümlülüklerine dikkat etmesi gerekiyor.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 10
  • Ekmek Parası 3 yıl önce Şikayet Et
    Birazda isciyi savunun isveren zaten isten atmak icin yer ararken eline koz veriliyor.O is yerinde isverde takimyorsa ne olcak yazik degilmi yazik...
    Cevapla
  • biri 3 yıl önce Şikayet Et
    peki fabrika işçilerinin maske ihtiyaçlarını işveren karşılamak zorundamıdır.
    Cevapla
  • Hyr 3 yıl önce Şikayet Et
    peki patron takmıyorsa nolcek.
    Cevapla
  • grey wolf 3 yıl önce Şikayet Et
    bana kalsa iş kanunu %60 işverene göre %40 işçiye göre belirlenmiştir 10 yıl çalışan adam 1 hatasından dolayı 10 yıl çalışması alınıyorsa burada kimse adaletten söz etmesin Ahmet gider Mehmet gelir işçi çok kafası olduğu sürece işçiler eşek gibi çalıştırılmaya devam edilecektir...kıdem tazminatı da yılını dolduran çıkmak isterse işten, almalı . Devlet kıdem tazminatını güvence altına alacağına işvereni sıkıştırsın vermesi için o zaman adaleti düşünürüz !!!!
    Cevapla
  • NAMUS MESELESİ 3 yıl önce Şikayet Et
    hiç kimse tazminatsız işten atılamaz. Eğer işveren namuslu adamsa tabi. ogüne kadar çalıştığının tazminatını alır, işten ayrıldıktan sonra da yine bir yedek akçe hesabından işçiye bir müddet para ödenmeye devam eder. eğer işveren namuslu ise tabi. KIDEM VE İHBAR TAZMİNATI İŞVERENİN NAMUSUDUR.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle