Uzmanlar tarih verdi! Altın bu baskıyı kırarsa yükseliş başlar

Altın fiyatlarındaki hareketlilik devam ediyor. Uzmanlar, "Doların değer kaybetmeye aday olması, Euro/dolar paritesinin 1.19 seviyelerinde ve dolar endeksi 93 seviyesinin altında olması altında baskıyı artırıyor. Önümüzdeki günlerde Euro/dolar paritesi 1,20'lerin üzerine çıkması durumunda altın fiyatları yeniden 2000 bin doları görebilir" tahmininde bulunuyor.

Uzmanlar tarih verdi! Altın bu baskıyı kırarsa yükseliş başlar
Uzmanlar tarih verdi! Altın bu baskıyı kırarsa yükseliş başlar
GİRİŞ 15.09.2020 16:11 GÜNCELLEME 15.09.2020 16:11

Gram altın, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından saat 13.30 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,4 üzerinde 473 lira seviyesinden işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 775 lira, Cumhuriyet altını da 3.167 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı ise şu dakikalarda önceki kapanışın yüzde 0,3 üzerinde 1.963 dolar seviyesinde bulunuyor.

Analistler, ABD-Çin ve AB-İngiltere arasında süregelen gerilimin altın fiyatlarını desteklemeye devam ettiğini belirtti. Yeni tip corona virüs (Covid-19) aşısına ilişkin haber akışı ve jeopolitik gelişmelerin de altın fiyatlarını etkileyebileceğini ifade eden analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.940 doların destek, 1.980 dolar seviyesinin direnç olarak öne çıktığını belirtiyor.

Altın fiyatlarındaki hareketliliği değerlendiren Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge, "Altının bir çok dinamiği bulunuyor. Öncelikle altın kötü haberden destek bulur. Bu pandemi sürecinde diğer varlıklardan ciddi bir şekilde ayrışan altın olmuştu. Şuanda aşı ile ilgili haberler altının önündeki en büyük sorun olarak görülüyor. Altında hala yükseliş trendinin içindeyiz ama ons altın 2000 doların üzerine gitmekte zorlanıyor ve 1900-2000 dolar arasında bir sıkışma yaşıyor. Aşı ile ilgili olumlu beklentiler her gün arttıkça altındaki baskının arttığını görebiliriz. Öte yandan hem yurt dışında doların değer kaybetmeye aday olması, Euro/dolar paritesinin 1.19 seviyelerinde ve dolar endeksi 93 seviyesinin altında olması baskıyı artırıyor. Önümüzdeki günlerde Euro/dolar paritesi 1,20'lerin üzerine çıkar ise altında güçlenme 2000 bin dolarlara kadar sürebilir" dedi.

 

Uzun vadede altının güç kazanacağını ifade eden Tözge, "Unutmamamız gereken bir diğer konu ise Fed. Fed diğer piyasalar için olduğu gibi altın içinde çok önemli. Uzun süre güvercin kalacak veya faizlere hiçbir şekilde dokunmayacak bir açıklama altın fiyatlarına destek verecektir. Ama altında 1400 dolarlardan 2075 dolarlara kadar o kadar güçlü bir yükseliş yaşadık ki, bu kısa vadede yaşanan rallinin bir düzeltmesini, sıkılaşmasını yaşıyoruz. Bir ay gibi bir sürede altın fiyatlarının 1900-2000 dolar bandında gidip geleceğini düşünüyorum ama uzun vadede altında yönün halen yukarı yönlü olduğunu düşünmekteyim" ifadelerini kullandı.

FED'İN AÇIKLAMALARI ALTIN ÜZERİNDE ETKİLİ OLABİLİR

İntegral Yatırım Satış Müdür Yardımcısı Meryem Gürsoy ise, "FED'in açıklamalarının piyasaların için oldukça önemli olduğunu belirterek, "Geçtiğimiz iki konuşmasında FED, ortalama 2 enflasyon hedeflemesinden bahsetmişti. Faizlerin aslında bir süre daha sıfıra yakın seviyelerde kalabileceği yönünde açıklamalar gelmişti. Bu FED toplantısında da ben çok net açıklamalar beklemiyorum" dedi. Genelde hep virüsten bahsedilerek açıklamalar geldiğini bildiren Gürsoy, "Ben bu toplantıda da ben yine virüsün aslında gidişatı şekillendireceği yönünde daha güvercin tonda açıklamalar bekliyorum. FED'in bu açıklamaları piyasalar üzerinde etkili olacaktır. Özellikle ben FED'in açıklamalarının özellikle altın üzerinde etkili olacağını bekliyorum" dedi.

KAYNAK: NTV