İran şokta! Petrolden 100 milyar dolar kaybettiler

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin petrol gelirinin son 8 yılda 120 milyar dolardan 20 milyar dolara düştüğünü söyledi.

İran şokta! Petrolden 100 milyar dolar kaybettiler
İran şokta! Petrolden 100 milyar dolar kaybettiler
GİRİŞ 13.09.2020 14:21 GÜNCELLEME 13.09.2020 14:22
Bu Habere 163 Yorum Yapılmış

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre, başkent Tahran'da düzenlenen 2020-2021 Yükseköğretim Açılış Töreni'nde konuşan Ruhani, ülkesinin ekonomik durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ruhani, "Dünya tarihinde az görülen boyutta ekonomik yaptırımlarla karşı karşıyayız. 2011 yılında petrol gelirimiz 120 milyar dolarken bu rakam, geçen yıl yaklaşık 20 milyar dolara geriledi. Bu durum toplumun ne kadar zor durumda olduğunu göstermektedir." dedi.

Yerli üretime ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizen Ruhani, dünya ülkeleriyle ilişki olmaksızın yaşamın son derece zor olduğunu kaydetti.


ABD'NİN İRAN'A YÖNELİK YAPTIRIMLARI

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan çekildiğini duyurmuş ve İran'ın ABD dolarına erişimini, devlet tahvili satmasını, altın ve diğer değerli madenler ile çelik, alüminyum, kömür gibi metallerle ticaret yapmasını ve yolcu uçağı ya da parçalarını ithal etmesini engelleyen yaptırım paketini 3 ay sonra resmen hayata geçirmişti.

ABD'nin İran'a yönelik ikinci yaptırım paketi, 180 günlük sürenin dolmasının ardından 5 Kasım 2018'de devreye girmişti.

Buna göre, İran Ulusal Petrol Şirketi, İran Petrol Ticaret Şirketi ve Ulusal Tanker Şirketine uluslararası kısıtlamalar getirilirken, ekonomisi büyük ölçüde petrole dayalı İran'dan petrol ve ürünlerinin satışına yaptırımlar uygulanmıştı.

 

 

YORUMLAR 163
  • humeyniciler 3 yıl önce Şikayet Et
    iran bize çok kaybettirdi i'tikadi meselelere çok girdim mesela rahmetli özal mersine nükleer santrali ta o zaman yapacaktı iran komşularımızı kışkırtıp engel oldu vatikan bizans pkk müttefikliği bizi arkadan vurması sünni soykırımları daha iran'ın kaybedeceği çok şey var ama bu vesilelerle ülkemizdeki gerçeği göremeyen görmek istemeyen veya irancıları humeynicileri de öğrenmiş bulunuyoruz.
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    hepsi yalan .
    Cevapla
  • AKHİLAL 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun kardeşim
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlari okyorum ve "Bizim insanimiz hakkaten cok naiv" düsünmekten kendimi bir türlü alamiyorum. Kahvehaneler kapandi, oralara takilan tiper simdi interneti mekan tutmaya basladi.
    Cevapla
  • Anil2 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar gizli gizli satiyor. Bunlar oyun. ABD ye falan el okutmamak icin boyle soyluyorlar
    Cevapla
  • Şems 3 yıl önce Şikayet Et
    Siz islam âlemine ihanet ederseniz,sonunuz daha vahim olacak. dünyanın çok yerinde kitlesel katliamlar yaptınız. suriye'de binlerce müslüman katlettiniz. Tutturdunuz bir Şia şuuru altında, kuran-i kerim'e , sünnete varan kabullenememe ve ihanet içerisinde bulundunuz.
    Cevapla
  • Hessen 3 yıl önce Şikayet Et
    Pers alçaklığı Suriye, Lübnan, Yemen ve İslam coğrafyasında yakıcı bir şekilde kendini göstermeye devam ediyor. El altından İsrail ve Abd ile bölgede kirli hesaplar güderken bir yandan da ekonomik gerileme ile yüz yüze kaldılar. Mazlumların Rabbi intikam almaz mı sandılar?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle