Tarihi keşif sonrası dikkat çeken açıklama: Şartlar oluşmazsa Türkiye imza atmayacak

Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervirinin yukarı yönlü revize edileceğini tahmininde bulunan yetkililer, “Türkiye’nin Rusya, Azerbaycan ve Nijerya ile yaptığı uzun vadeli doğal gaz alım kontratları yıl sonunda bitiyor. Türkiye'nin doğal gaz alım kontratları için daha iyi şartlar oluşmaz ise Türkiye anlaşmayı uzatmayabilir” tahmininde bulundu.

Tarihi keşif sonrası dikkat çeken açıklama: Şartlar oluşmazsa Türkiye imza atmayacak
Tarihi keşif sonrası dikkat çeken açıklama: Şartlar oluşmazsa Türkiye imza atmayacak
GİRİŞ 10.09.2020 11:02 GÜNCELLEME 10.09.2020 11:11
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Enerji Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili Türkiye'nin 2021 sonuna kadar sona erecek 16 milyar metreküp doğal gaz alım kontratını yenileyecekse daha rekabetçi fiyatlar ve daha esnek kontratlar görmek istediğini söyledi.

 

 

Yetkili Karadeniz'de bulunan ve 320 milyar metreküp rezerv bulunduğu açıklanan sahanın iki katmanında daha sondaj çalışmaları yürütüldüğünü belirtirken, ekim içinde tamamlanması olası sondaj çalışmaları sonucunda sahanın rezerv miktarının yukarı revize edilebileceğini belirtti.

Yılda yaklaşık 45 milyar metreküp doğal gaz tüketen Türkiye bunun neredeyse tamamını ithal ediyor. Türkiye'nin Rusya ve Azerbaycan'dan boru hattı ile, Nijerya'dan ise LNG olarak gemiyle ithal ettiği doğal gazın uzun vadeli alım kontratları gelecek yıl sona erecek.

 

 

Yetkili, ABD'den gelen ucuz sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve Türkiye'nin doğal gaz üreticisi haline gelme potansiyelinin piyasalardaki dinamikleri değiştirdiğini ifade etti.

Genelde petrol fiyatlarına endeksli ve alıcıyı sabit miktar gaz almaması halinde cezaya çarptıran "eski moda" kontratların artık piyasa gerçekleriyle uyumsuz olduğunu söyleyen yetkili, artık kontratlardaki fiyatların uluslararası doğal gaz "hub" limanlarındaki fiyatlara göre belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Basına açıklamada bulunan adının açıklanmasını istemeyen yetkili, "Kontratları yenileyecek miyiz (yoksa) alternatif bir arz kanalı mı arayacağızı görüşmeye başladık." dedi. Yetkili kontrat yenileme kararının doğal gaz satan ülkelerin "esnek olmayan, rekabetçi fiyattan yoksun eski yaklaşıma" sahip olup olmayacağına bağlı olduğunu söyledi.

Yetkili, "(Eski alışkanlıkların) devamı halinde mevcut kontratların devam etmeyeceğini düşünüyorum." dedi.

Türkiye tükettiği doğal gazın neredeyse tamamını Rusya, İran ve Azerbaycan'dan boru hatlarıyla sağlıyordu. Ancak 2017 yılından bu yana ithalatta LNG'nin payı artıyor. Bu yılın ilk altı ayında Rusya ve İran'dan alınan doğal gaz miktarı azalırken, LNG'nin ithalattan aldığı pay yüzde 46'ya çıktı. ABD'den alınan LNG miktarı da yaklaşık iki buçuk kat arttı.

Yetkili, "Yılın ilk yarısında ABD bir anda Türkiye'nin ikinci büyük (LNG) tedarikçisi haline geldi. Bunun ana sebebi çok rekabetçi olmaları." dedi.

KARADENİZ DOĞAL GAZI

Türkiye'nin Karadeniz'de gaz keşfettiği saha 320 milyar metreküp çıkarılabilir rezerv içeriyor. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, devam eden sondaj çalışmalarından gelen verilerin rezerv miktarının yukarı revize edilebileceğine daha önce işaret etmişti. Yetkili, "Büyük ihtimalle yukarı revizyon potansiyeli var, ümit ediyorum yakında açıklayacağız... (mevcut sahada) iki katmanda daha analiz yürütüyoruz, takvim büyük ihtimalle ekim olacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sahadan üretimin 2023 yılında başlayacağını söylemişti. Yetkili tam ölçekli üretimin daha uzun süreceğini ifade etti. "Açıklanan takvim ilk gaz sevkiyatı için... Plato üretime geçilmesi iki veya üç yıl daha alabilir."

KAYNAK: REUTERS
YORUMLAR 15
  • Savaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Önce yüksek fiyattan kullanıp Rusya'nın gazını bitirelim. Sonra da Rusya'ya gaz satarız. ( Kılıçdaroğlu kafası )
    Cevapla
  • Asi ihtiyar 3 yıl önce Şikayet Et
    Hala mesut gibi piyasanin uc katina satin alacak, sahsi cikarlarini dusman emellerinden saglamaya calisacak hainlerin oldugunu biliyorlar. Erken secim taleplerinin bu anlasmalarin sona eriyor olmasi ile baglantisi var bence.
    Cevapla
  • Kagan 3 yıl önce Şikayet Et
    Mavi akım bu ülkeye yapılan başka bir ihanet..
    Cevapla
  • Kaplan. 3 yıl önce Şikayet Et
    Kanımızı emdi bu doğalgaz tedarik ettiğimiz rusyave diğer ülkeler.(Azerbaycan hariç)..Adeta sömürü sistemi gibi.Kan kaybedip duruyoruz.Böyle bir yarayı tedavi ettiğimizde bizi kimse tutamaz artık.
    Cevapla
  • Metin. 3 yıl önce Şikayet Et
    Chp var vallah onlar tutar, çünkü tutmayı severler, yutmayıda tabi ki
    Cevapla
  • KAPTAN 3 yıl önce Şikayet Et
    Gaz arama işini hızlandırıp başka kuyularda açmalıyız.Olabildiğince anlaşma tarihi bitimine kadar bu işi sonuçlandırıp .Elimizi güçlendirmeliyiz.Doğal gaz şu anda Türkiye şartlarına göre çok pahalı.Adamlar köşe oluyor.Bu parayı kendi ülkem alsa okadar gamlanmam.
    Cevapla
  • cevdet 3 yıl önce Şikayet Et
    3 yıllık anlaşmadan fazla tahahüde girmeyelim gazıda hemen çıkaralım 81 vileyet ulaşan gazı tüm ilçelere de ulaştıralım bu 3 yıl içinde 1 trilyon metreküp gaz olduğu söyleniyor halkımız faydalansın ;kendi gazımızı kullanmaya başladığımızda faturaları %50 indirim yapalım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle