Altın ve mevduata göre kart limiti hazırlığı

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu(BDDK) kredi kartı limitleriyle ilgili önemli bir değişik yapmaya hazırlanıyor. Kurumun üzerinde çalışmaya başladığı yeni taslağa göre, müşteri, gelirinde artış olmasa bile mevduat ve altın hesabındaki paraya göre kredi kartındaki limitini artırabilecek.

Altın ve mevduata göre kart limiti hazırlığı
Altın ve mevduata göre kart limiti hazırlığı
GİRİŞ 08.09.2020 13:39 GÜNCELLEME 08.09.2020 14:00
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Gelirini beyan edemeyenlerin eğer bankada mevduat ya da altın hesabı varsa kredi kartı limiti yükseltilebilecek. Mevcut uygulamada geliri beyan edemeyenlere 2 bin lira limitli kredi kartı tahsis edilebiliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) yaptığı bir çalışmaya göre gelirini beyan edemeyen ancak bankada 50 bin liralık mevduat hesabı olan bir kişiye mevduatı kadar kredi kartı limiti verilebilecek.

BDDK’nın hazırladığı banka kartları ve kredi kartları hakkında yönetmelikte değişiklik yapan taslağa göre, gelirini gösteremeyenlerin kredi kartı limiti yükseltilebilecek. Bankalar müşterilerine kredi kartı limiti belirlerken çeşitli kriterleri dikkate alıyorlar. Müşteriden gelirlerini beyan etmeleri isteniyor. İlk defa kredi kartı sahibi olacak bir gerçek kişinin tüm kart çıkaran kuruluşlardan temin ettiği kredi kartları için tanınacak toplam kredi kartı limiti, ilk yıl için, ilgilinin aylık ortalama net gelirinin iki katını, ikinci ve sonraki yıllar için ise dört katını aşamıyor.

 

LİMİT YÜKSELEBİLECEK

9 Temmuz tarihinde yapılan bir düzenleme ile de ilk defa kredi kartı sahibi olacak bir kişinin, aylık veya yıllık ortalama gelir düzeyinin tespit edilememesi halinde kredi kartı limiti 2 bin lira olarak belirlendi. Limit daha önce bin 300 liraydı. 9 Temmuz tarihindeki düzenleme ile limit yükseltilmişti. BDDK’nın yeni hazırladığı taslağa göre, mevcut yönetmeliğe, “Kart çıkaran kuruluşlar, karşılığı nakit, nakit benzeri kıymet ve hesaplar ile kıymetli maden olması durumunda, karşılık olan tutarı geçmemesi şartıyla, gelir beyanı ve gelir teyidi zorunluluğuna tabi olmaksızın kredi kartı limiti tespit edebilir” cümlesi ekleniyor. Böylece bankada parası ya da altın hesabı olanlara yüksek kredi kartı limiti tahsis edilebilmesinin yolu açılıyor.

 

PARAYA GÖRE LİMİT

BDDK, yapacağı düzenleme ile geliri beyan edemeyen müşterilere banka hesaplarındaki nakit varlıkları karşılığında kredi kartı limiti tahsis edilebilecek. Aylık gelirini beyan etmeyen müşterilere 2 bin lira azamı limit sınırlaması bu kişilerin Banka hesaplarındaki nakit varlık tutarlarını geçmemek kaydıyla uygulanmayacak. Bankada diyelim ki 20 bin lira varsa 20 bin lira, 60 bin lira varsa 60 bin liralık kredi kartı tahsisi yapılabilecek. Ancak limit tahsis edilirken uygulamanın nasıl olacağı bankalardan gelen önerilerle şekillenecek. Bankada nakit varlığın sadece bir ya da iki gün tutulmasının daha sonra çekilmesinin kredi kartı limitini artırmaya yeterli olup olmayacağı buna göre şekillenecek.

UZAKTAN İLETİŞİME UYGUN SÖZLEŞME

Kredi kartı sözleşmelerinin uzaktan iletişim araçları aracılığıyla imzalanmasının yolu bu yılın haziran ayında çıkan 7247 sayılı yasa ile düzenlenmişti. BDDK’nın hazırladığı yönetmelik taslağında sözleşmelere ilişkin olarak da, sözleşmenin kullanılan uzaktan iletişim aracına uygun olarak en az 12 punto büyüklüğünde, açık, sade, anlaşılabilir ve okunabilir bir şekilde olması gerektiği düzenlendi. Sözleşmelerin 12 punto olması gerektiği mevcut yönetmelikte de vardı.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 14
  • Mustafa karaaslan 3 yıl önce Şikayet Et
    İyi iyi şimdiden ellerim kaşınıyor limitler yükselsede para harcasak alışveriş yapsak cumhurbaşkanımız saolsun yine vatandaşa bir kıyak geçti
    Cevapla
  • Şakirr 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah akıl versin. Sana buradan ne söylesem boş.
    Cevapla
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    banka kredi kartı limitini tüketicinin isteğine göre yapıyor,ama tabi yüksek limitlerde gelirine,mal varlığına bakılıyor.Görünen Köy bu konuda bilgisiz sanırım.limitinin azalmasını istiyorsan bankacılık internetin varsa ordan,yoksa müşteri hizmetleri telofonundan limit azaltma talebinde bulun. sonra Karagöz gibi yerken hamhum,yedikten sonra şarolop deme.
    Cevapla
  • Vahim 3 yıl önce Şikayet Et
    Borç yiyen kesesinden yemiş.Haydi hayırlısı.
    Cevapla
  • Tcli 3 yıl önce Şikayet Et
    kredi kartı olupta faize bulaşmayan varmı? faize bulaşıpta belini doğrultabilen varmı? faiz alan ve faiz veren olupta Allaha ve Resulü ile savaşmayan varmı? Allah kurtarsın.
    Cevapla
  • Fazıl 3 yıl önce Şikayet Et
    Var. Benimde kredi kartım var bir sene olacak siftah yapmadım ben peşin maaşıma göre harcama yapıyorum çok şükür rahatım.
    Cevapla
  • Can. 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye deki mevcut olan bütün banka sahiplerine ve yöneticilerine muhakeme kararına Rağmen bankalar kredi kart aidat almayacaktır demesine rağmen hala çoğu bankalar uyduruk çağrı merkezi denilen 444.....vs. numaralardan vatandaşlarımızı kendilerine muhtaç ederek falan aya kadar bizim bankamızın kredi kartını kullanırsanız şu kadar kredi kart aidatı ödersiniz yoksa ekstrede belirtilen 140.tl kredi kartı aidatını ödersiniz diye pazarlık yapıyorlar böyle bir ahlaksızlık olur mu işte çoğu bankalar bu işleme baş vuruyorlar BDK bu gibi girişimde bulunan bankalara kesinlikle müsamaha göstermemesini bir vatandaş olarak rica ediyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle