Düğün takısı kimin hakkı? Yargıtay'dan yeni karar

Yargıtay, düğün takılarıyla ilgili yeni bir karara imza attı. Mahkeme'nin boşanmada takılarının paylaşımına ilişkin kriterleri belirleyen emsal kararına göre, düğünde erkeğe takılan ve “kadına özgü” olmayan takılar artık erkeğe verilebilecek.

Düğün takısı kimin hakkı? Yargıtay'dan yeni karar
Düğün takısı kimin hakkı? Yargıtay'dan yeni karar
GİRİŞ 07.09.2020 09:44 GÜNCELLEME 07.09.2020 09:44
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun (YHGK) düğün takılarıyla ilgili erkekleri ilgilendiren boşanmada takılarının paylaşımına ilişkin kriterleri belirleyen emsal kararına göre, düğünde erkeğe takılan ve “kadına özgü” olmayan takılar artık erkeğe verilebilecek.

Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu, bugünkü yazısında bu yeni paylaşımın nasıl olacağına ilişkin soruları yanıtladı. 

ANNEANNE BİLEZİĞİ ERKEĞE TAKILIRSA

S.T.’nin örnek sorusu şöyle: "Eşimle üç yıl önce evlendik. Boşanıyoruz. Bana takılan gram, çeyrek, yarım, tam altınlar hatta annemin taktığı anneannemin hatırası birisi elmas, üçü 22 ayar altın dört bilezik var. Eşime de kolye, küpe, bilezikler takıldı. Bunun yanı sıra takı sandığına atılan para, çeyrek, gram, yarım, tam altınlar var. Yargıtay’ın kararları ışığında düğün takılarının paylaşımı mahkemede nasıl olur? Annemin bana taktığı aile yadigarı bilezikleri geri alabilir miyim?” 

7 MADDEDE YENİ TAKI PAYLAŞIMI

Armutçu'nun yazısında Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan'ın konuyla ilgili görüşlerine yer verildi. Gençcan, kendi görüşlerini kapsadığını vurgulayarak, yeni uygulamayı şöyle anlattı:

1) Kadına takılan her türlü ekonomik değeri olan şey yine kadına aittir.

2)  Erkeğe takılan ziynet eşyalarının “tamamı birden’ karine olarak (istisna: yerel adet) kadına ait iken artık, karine olarak (istisna: yerel adet) sadece ‘kadına özgü’ olanlar kadına ait sayılacak. ‘Kadına özgü’ olmayan ziynet eşyası yani cumhuriyet altını, ata altın, yarım altın, çeyrek altın, gram altın gibi ‘erkeğe’ ait olacaktır.

3) Erkeğe takılan şey, eğer ‘kadına özgü’  olmayan bir şey ise erkeğe ait olacağından, erkeğe takılan paralar, para ‘kadına özgü’ bir şey olmadığından doğal olarak erkeğe ait olacaktır.

4) Erkeğe takılan ziynet eşyaları ‘kadına özgü’ olsa bile (bilezik, küpe, gerdanlık gibi) erkek eş, bu konuda ‘yerel adet’ olmadığını iddia ve ispat ederse ‘kadına özgü’ olanlar da erkeğe verilecektir.

5) Erkeğe takılan ziynet eşyasının ‘kadına özgü’ olup olmadığı konusunda ‘çekişme çıkarsa’ kuyumcu bilirkişi incelemesi yapılacaktır. Takılan ziynet eşyası hem erkek hem kadın tarafından kullanılan bir şey ise münhasıran ‘kadına özgü’ olmadığından erkeğe ait olacaktır.

6) Sandığa konulanlar ‘taraflardan birine takılmadığı için’ eşit olarak paylaşılmalıdır.

7) Eşler arasında paylaşım konusunda bir anlaşma varsa paylaşımda ‘anlaşma kuralları’ uygulanacaktır.”

Son emsal karar ve Gençcan’ın açıklamaları ışığında S.T.’ye annesinin taktığı aile yadigarı dört bilezik eğer aralarında özel bir anlaşma yoksa “kadına özgü” sayılacağı için eşinde kalacak görünüyor. Takılarla ilgili son kararı, açılacak dava üzerine mahkeme verecek.

YORUMLAR 10
  • Besiktasli 3 yıl önce Şikayet Et
    Sevdigim kiza audi tt hediye etmistim malesef aramiza ayrilik girdi canimdan can gitti arabayi neyapim araba onun olsun...insanlar evlenirken bile para takiyi dūsūnūyor bu evlilik nasil yūrūsūn
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Evlendiğimde 1 yarım altın 5 çeyrek altın toplamda da 5.000tl takılmıştı. Eşime 2 tane ince bilezik takabilmistim. Ama mutluydum.. gerisi önemli değil. Sonra ayrıldık olmadı... O her hakkını bana helal etti bende ona... Ne altın nede başka bişey konuştuk... Benim bosanmam çoğu evliliğin dürüstlüğünden daha iyiymiş. Bakıyorum da yazıklar olsun demeden gecemiyorum
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Yargıtay'a soruyorum vermiş olduğu karar çok güzel beğendm de adam evlendi eşine de erkek tarafından takılar takıldı damat sabah kalktığında eşi yanında yok takılarla kayıplara karışmış bu iş nasıl çözülecek erkek tarafından takılan da kadının mı
    Cevapla
  • Hukukçu 3 yıl önce Şikayet Et
    Hukuk sistemimindeki güzel gelişmelerden bir tanesi. İnşallah uygulama böyle olur.
    Cevapla
  • tcli 3 yıl önce Şikayet Et
    erkek tarafının taktıkları erkeğe, kadın tarafının taktıkları kadına aittir. bu takı meselesini hiç sevmedim özelliklede kim ne taktı diye kamerayla vs kaydedilmesinden nefret ederim. takarken karşılık bekliyorsan bu hediye değil borç verme oluyor ki o zaman hiç takma daha iyi. takılar rıza ile birlikte harcandıysa artık bir daha geriye dönük hak iddiası olmamalı.
    Cevapla
  • mahoaga 3 yıl önce Şikayet Et
    Hayır asıl eskiden hediye idi , son 20 senedir borç olarak takılmaya başladı.
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    bu eski bir adet eskiden insanlarin durumlari yokdu takialr borc olarak takilir kisacasi gunuzde sartlar degisdi edetler degismedi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle