Pandemi dinlemediler! ABD’li dev Türkiye’yi seçti

Pandeminin küresel ekonomide yarattığı yavaşlamaya rağmen Türkiye yatırımların adresi oldu. Amerikalı dev Ankara’ya kurduğu tesiste 1.000, LC Waikiki ise Aksaray’da 5.000 kişiyi istihdam edecek

Pandemi dinlemediler! ABD’li dev Türkiye’yi seçti
Pandemi dinlemediler! ABD’li dev Türkiye’yi seçti
GİRİŞ 04.09.2020 15:04 GÜNCELLEME 04.09.2020 15:04
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Kovid-19 salgını dünya ekonomileri üzerindeki olumsuz etkisini sürdürürken, yabancı yatırımcının Türkiye'ye olan ilgisinde azalma yaşanmadı. Stratejik konumu nedeniyle bulunduğu bölgede köprü konumunda olan Türkiye, son olarak ABD'li yenilenebilir yakıt üreticisi Taronis'in tercihi oldu. Gemi, inşaat ve imalat sektörlerinde metal kesmede kullanılan yeni bir teknoloji olan MagneGas'ı Türkiye'ye getiren şirketin CEO'su Scott Mahoney, "Türkiye'ye ilk yatırımımız, 165 milyon dolar sevyesinde olacak ve 3 yıllık süreçte gerçekleşecek. İleride bu rakamın 300 milyon doları geçeceğini tahmin ediyoruz" dedi. Taronis Fuels, endüstride kesme amaçlı kullanılan gazlar başta olmak üzere, her türlü gazı yüksek verimli hale getiren üniteleri Ankara'da kurduğu tesiste üretmeye başladı. Metal kesme sektörlerinde kullanılacak ilk gazlaştırma ünitesi de başarıyla hizmete alındı.

1.5 YIL ÖNCE BAŞLADI

Yenilenebilir teknolojilere odaklanan bir şirket olduklarını söyleyen CEO Mahoney, 1.5 yıl önce Türkiye ile ilişki kurmaya başladıklarını, temiz enerji alanında çalışmalarının olduğunu ve Türkiye'ye bu teknolojiyi sunduklarını anlattı. Mahoney, "Gaz teknolojimiz özellikle gemi inşaatında çok kullanılıyor. Ayrıca bu gaz yakma sürecinde oksijeni daha az kullandığı için hem çevreye duyarlı hem de daha ekonomik" değerlendirmesini yaptı.

BURASI YATIRIM ÜSSÜMÜZ OLACAK

Türkiye'de başka yatırımlarının da olabileceğinin altını çizen Mahoney, "Türkiye'yi Avrupa ve Ortadoğu'ya açılacak bir kapı olarak görüyoruz. Bu nedenle Türkiye yatırım üssümüz olacak" dedi. ABD'nin ardından sadece Hollanda ve Türkiye'de yatırım yaptıklarını anlatan Mahoney, "Önümüzdeki 2 yıl içinde 800 ila 1.000 kişi arasında istihdam düşünüyoruz. İhracata odaklandığımızda benzer bir istihdam daha düşünüyoruz" diye konuştu. Mahoney, Ankara'nın ardından diğer illerde de bayiler açarak teknolojilerinin kullanımını Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı planlandıklarını ifade etti.

5 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDECEK

Türkiye'nin en önemli giyim markalarından LC Waikiki, Aksaray'da 5 bin kişinin istihdam edileceği bir fabrika kurmak için imza attı. Fabrika için Aksaray Organize Sanayi Bölge (OSB) Müdürlüğü'nde düzenlenen imza törenine, Vali Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Evren Dinçer, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cüneyt Göktaş ve LC Waikiki Yönetim Kurulu Üyesi Necip Özçer ve davetliler katıldı.

 

 


İmza töreninde konuşan Vali Hamza Aydoğdu, Türkiye'nin en önemli OSB'lerinden birinin Aksaray'da olduğunu, bünyesinde dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan firmaların yer aldığını söyledi. Aydoğdu şöyle devam etti: "47 ülkede, 1.022 mağazada faaliyet gösteren LC Waikiki'ye, OSB'de 522 bin metrekarelik sanayi parseli tahsisi yaptık. 2021 yılı başında temeller atılacak ve yaklaşık 5 bin kişi istihdam edilecek. Bu çarpanları ve katma değerleri ile yaklaşık 30 bine yakın kişinin yüzünün gülmesi demektir. Bu rakam birçok ilçenin, toplam nüfusundan fazla. Aksaray büyük potansiyele sahip bir kent. Marka şehir kalite ile olur. Kalite ise tesadüfen olmaz, daima akıllıca bir gayretin ürünü olarak ortaya çıkar. Aksaraylılar olarak bunun farkındayız."

BÜYÜK BİR YATIRIMIN AŞAMASINDAYIZ
LC Waikiki Yönetim Kurulu Üyesi Necip Özçer ise şirket olarak Aksaray'a büyük bir yatırım yapma aşamasında olduklarını vurguladı. Projede emeği geçen herkese teşekkür eden Özçer, "Bizim için de çok onur verici bir gün. Büyümemize paralel olarak Aksaray'da büyük bir yatırım aşamasındayız. Muasır medeniyet seviyesine ulaşmak için diğer ülkeleri ekonomik ve sosyal olarak aşmak, hep birlikte, hepimizin en büyük dileğidir" diye konuştu.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 41
  • Sehitler 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye hala yabancı istihdam peşinde.Ya bırakın Allah aşkına odtü ıtü boğaziçi işçi yetiştirmek icin mi var hala
    Cevapla
  • Mehmet Yucesoy 3 yıl önce Şikayet Et
    MagneGas Amerikada iflasını vermek uzere. Gercekten akilli bir yatirim mi?
    Cevapla
  • hadi dogru olsun 3 yıl önce Şikayet Et
    Senin dedigin dogru oldugunu farzedelim 165 milyon dolar adamlarin cebinden cikiyor eger iflas ederse teknolojisiyle beraber fabrika bize ka!ir eger dedigin gibi degilse 3 sene sonra yeni gelismeyler!e 300 milyon dolar ustu yatirim olur
    Cevapla
  • Birşey anlamadım 3 yıl önce Şikayet Et
    Birşey anlamadım
    Cevapla
  • Heheyav hehe 3 yıl önce Şikayet Et
    Ulan, ucuz işçilik fırsatı bulmuşlar ne pandemisi? Kim inanıyor buna?
    Cevapla
  • Aytekin 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu işi Türkiye'de yapacak firma yokmu bu işin altından yine bı binlik çıkmasın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle