Yatırımcının yeni gözdesi oldu! Fiyatı dudak uçuklatıyor

Rekor üstüne rekor kıran altının yanı sıra küçük yatırımcının yeni gözdesi gümüş oldu. Gümüş 6 aylık süreçte yüzde 80 oranında değer kazanarak önemli yatırım araçları arasına girdi.

Yatırımcının yeni gözdesi oldu! Fiyatı dudak uçuklatıyor
Yatırımcının yeni gözdesi oldu! Fiyatı dudak uçuklatıyor
GİRİŞ 01.09.2020 12:34 GÜNCELLEME 01.09.2020 13:02

Konuyu Türkiye Gazetesi'indeki köşesinde değerlendiren Necmettin Batırel, gümüşün tarihi rekora ilerlediğini belirterek, " Herkes altına odaklandığı için gümüşteki patlama görülmüyor. Teknik analize göre şu anda 16-27 dolar aralığındaki gümüş 27-31 bandına girerse 36 dolara ulaşacak. 36-50 dolar aralığı gündeme gelecek. 2011'de 50 dolara ulaşan gümüş tarihî rekora doğru emin adımlarla ilerliyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

 

İşte Necmettin Batırel'in o yazısı:

Koronavirüs salgınının getirdiği panik satışlarla 6 ay önce dip yapan gümüşte bugün dudak uçuklatan yükseliş yaşanıyor.. FED Başkanı Powell’ın Jackson Hole toplantısındaki konuşmasında ABD’de faizleri -enflasyon %2,5 düzeyine ulaşsa dahi- sıfır düzeyinde tutacakları sözü dolara aşırı değer kaybettirdi. Bugün Amerika’da yıllık enflasyon ağustosta %1. Bu durumda en az 5 yıl süreyle ABD’de faizler artmayacak demek. Mart ayında 124 düzeyinde olan altın/gümüş rasyosu (oranı) bugün 71 düzeyinde. Nominal faizler ile enflasyon beklentileri işin içine girdikçe ve reel getiriler düştükçe altınla birlikte gümüş de hızlı yükseliş potasına girdi. Yatırımcılar altın ve gümüş arasında değerleme yaparken altın gümüş rasyosunu yakından takip eder. Eğer altın gümüşe göre daha popüler ise rasyo yukarı doğru hareket ediyor. Bugün olduğu gibi rasyonun düşmesi gümüşe olan talebin arttığını gösteriyor. Avrupa ve ABD merkez bankalarının piyasaları paraya boğması dolar korkusunu ortadan kaldırıyor, yatırımcılar riskli varlıklara yöneliyor...

 

 

Günümüzde global gümüş talebinin %60’a yakın kısmı endüstriden gelirken, %40'lık kısmı mücevherat ve madeni para üretiminden kaynaklanıyor.. Gümüş. fotoğraf endüstrisi, elektronik parçalar, dişçilikte, pil yapımında bilgisayar röle kontaklarında kullanılıyor. Gelişmiş ülkelerde yeşil ve çevreci yatırımlar öne çıkarken, güneş enerjisi sistemleri ve elektrikli araçlar gibi ürünlerde kullanılan gümüşe yönelik talep giderek artıyor.

Gümüş iyi bir iletken olması sebebiyle normal ve elektrikli araçların bileşenlerinde tercih ediliyor. Koronavirüs salgını dolayısıyla dünyadaki gümüş üretiminin yaklaşık %50’sini gerçekleştiren Meksika ve Peru’da madenlerin kapanması fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı kuruyor.

Diğer taraftan Çin ve ABD arasında ticaret görüşmelerinin yeniden başlaması ekonomik büyümenin ivme kazanacağını gösteriyor. Çin’de imalat endeksinin 51 düzeyine yükselmesiyle endüstriyel üretim artışı gümüşü dopingliyor...

3 Mart’ta 17,15 dolar olan gümüşün onsu 27,80 dolara ulaştı. 6 ayda %62 artış var. Bunun üzerine dolar/TL farkını koyduğunuz zaman, ortaya %93’lük muazzam bir rakam çıkıyor. Evet 6 ay önce piyasada 3,41 TL’den satılan 1 gram gümüş bugün 6,60 TL’ye tırmanmış durumda..

6 ayda altının onsu 1.598’den 1.965 dolara çıkarak %23 prim yaparak gümüşten çok geri kaldı. Herkes altına odaklandığı için gümüşteki patlama görülmüyor. Teknik analize göre şu anda 16-27 dolar aralığındaki gümüş 27-31 bandına girerse 36 dolara ulaşacak. 36-50 dolar aralığı gündeme gelecek. 2011'de 50 dolara ulaşan gümüş tarihî rekora doğru emin adımlarla ilerliyor.

Önümüzdeki 4 ay boyunca fiyatta düzeltmeler yaşanabilir Tavsiyem elinizde bir miktar TL tutarak her geri çekilmede alım yapmanızdır. Gümüş 50 doları görürse %80 primle 12 liraya çıkar. Altın ise yıl sonunda ons 2300 dolara ulaşırsa 550 lira olacak, %20 prim yapacak. Arada büyük fark olacak. 

Dolar/TL bugünkü seviyesinde kalırsa kurdaki yükseliş fiyatı daha da yukarılara taşıyacak. Gümüşü aracı kurumlardan ve bankalardan ons olarak da TL olarak da satın alabilirsiniz. Tavsiyem ons olarak almanız, bu durumda TL'deki değer kaybını da kazanmış olursunuz.
 

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ