İkinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı

Türkiye ekonomisi yeni tip koronavirüs salgını ve kısıtlama tedbirlerinin etkisiyle yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9,9 küçüldü. Bu sonuçla bu dönemde sadece Çin'in ekonomisi daralmadı. Büyüme rakamlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Kötümser tabloların aksine GSYİH oranımız dünya ülkelerine kıyasla iyi bir sonuç verdi. Türkiye ekonomisinin temelleri sağlam, dinamikleri kuvvetli." dedi.

İkinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı
İkinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı
GİRİŞ 31.08.2020 11:19 GÜNCELLEME 31.08.2020 12:25
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye ekonomisinin salgın sürecindeki performansı belli oldu. 

Ekonomi nisan-mayıs-haziran aylarını kapsayan ikinci çeyrekte yüzde 9,9 küçülme kaydetti. 

Ekonomistler, GSYH'nin ikinci çeyrekte yüzde 11 daralmasını bekliyordu.

Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,4 büyümüştü.

 

SANAYİ YÜZDE 16,5 DARALDI

Yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre tarım yüzde 4, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 11, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 27,8, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 1,7 arttı.

Sanayi yüzde 16,5, inşaat sektörü yüzde 2,7, hizmetler yüzde 25,0, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 16,5, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 2,4 ve diğer hizmet faaliyetleri yüzde 18 azaldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH bir önceki çeyreğe göre yüzde 11 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH, ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10 azaldı.

GSYH 2020 YILININ İKİNCİ ÇEYREĞİNDE CARİ FİYATLARLA 1 TRİLYON 41 MİLYAR 643 MİLYON TL OLDU

Üretim yöntemiyle GSYH tahmini, 2020 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,3 artarak 1 trilyon 041 milyar 643 milyon TL oldu. GSYH'nin ikinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 153 milyar 180 milyon olarak gerçekleşti.

DEVLETİN NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI 2020 YILI İKİNCİ ÇEYREĞİNDE YÜZDE 0,8 AZALDI

Devletin nihai tüketim harcamaları, 2020 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 0,8 azaldı. Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları yüzde 8,6, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 6,1 azaldı.

MAL VE HİZMET İTHALATI 2020 YILI İKİNCİ ÇEYREĞİNDE YÜZDE 6,3, İHRACATI İSE YÜZDE 35,3 AZALDI

Mal ve hizmet ithalatı, 2020 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 6,3, ihracatı ise yüzde 35,3 azaldı.

İŞGÜCÜ ÖDEMELERİ 2020 YILI İKİNCİ ÇEYREĞİNDE YÜZDE 0,5 ARTTI

İşgücü ödemeleri, 2020 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0,5 artarken net işletme artığı/karma gelir yüzde 2,4 azaldı.

İŞGÜCÜ ÖDEMELERİNİN GAYRİSAFİ KATMA DEĞER İÇERİSİNDEKİ PAYI YÜZDE 36,8

İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 36,7 iken bu oran 2020 yılında yüzde 36,8 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 45,0'dan yüzde 43,9'a düştü.

ÇİN DIŞINDA HERKES DARALDI

Bu sonuçla Türkiye şu ana kadar 2. çeyrek verilerini açıklayan G20 ülkeleri arasında Japonya ile beraber en iyi performans gösteren 8. ülke oldu. En yoğun koronavirüs önlemlerinin alındığı bu dönemde sadece Çin'in ekonomisi daralmadı.

BAKAN ALBAYRAK'TAN BÜYÜME AÇIKLAMASI

Büyüme rakamlarını sosyal medya hesabı Twitter'dan değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Dünya ekonomilerini durma noktasına getiren yüzyılın felaketi pandeminin etkilerini 2. çeyrekte hissedeceğimizi biliyorduk. Kötümser tabloların aksine GSYİH oranımız dünya ülkelerine kıyasla iyi bir sonuç verdi. Türkiye ekonomisinin temelleri sağlam, dinamikleri kuvvetli.Milli ekonomi hedefleri, İstihdama dayalı üretim, Vatandaşının yanında olan bir ekonomi modeliyle yılı pozitif ayrışarak kapatacağız inşaallah. 2021’e pandeminin izlerini silerek girmekte kararlıyız. İnşaallah ‘V’ çıkışı GSYİH verilerinde de göreceğiz" ifadelerini kullandı.

 

 

YORUMLAR 5
  • Metin 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın çöküşte olduğu bu süreçte normal
    Cevapla
  • 2023 3 yıl önce Şikayet Et
    araba vergilerini geri çekin. arabalara vergi koymak ekonomik zeka değildir.
    Cevapla
  • VatandaşÇağrısı 3 yıl önce Şikayet Et
    arabalara koyulan vergilerin asıl sebebi euro ve dolar rezervimizin yurtdışına çıkmasını istememeleridir, şimdi bmw yurtdışındaki gibi 2020 modeleri 200 bin tl olsa herkesin altında bmw 2020 model olurdu herkes de alacağı için yurtdışına çok yüksek meblada euro&dolar çıkışı olacaktır. Herkes konuşur ama devlet aklı diye birşey var bu süreçte herkesin sabırlı olmasını diliyorum bir gün mutlaka düzelecektir bu durum. Saygılar
    Cevapla
  • ATT 3 yıl önce Şikayet Et
    hani küçülmeyecektik uyuyormuyuz uyutuluyormuyuz anlamak mümkün degil.
    Cevapla