Dünya devi ile imzalar atıldı! En büyüğü Türkiye'ye kurulacak

SASA Polyester Sanayi AŞ, Saflaştırılmış Tereftalik Asit (PTA) yatırımında dünya devi Amerikan Invista (Koch Industries) firması ile 935 milyon dolarlık lisans ve teknik hizmet anlaşması imzaladı.

Dünya devi ile imzalar atıldı! En büyüğü Türkiye'ye kurulacak
Dünya devi ile imzalar atıldı! En büyüğü Türkiye'ye kurulacak
GİRİŞ 27.08.2020 13:55 GÜNCELLEME 27.08.2020 13:55
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

SASA Polyester Sanayi AŞ açıklamasına göre, dünyanın tek hattaki en büyük kapasiteli ve en yüksek verimli PTA işletmesinin Adana’da kurulması için ilk imzalar atıldı.

 

 

Yatırım tutarı 935 milyon dolar olan ve 1,5 milyon ton kapasiteli olacak tesis 2022 yılı sonunda devreye girecek.

Aynı zamanda, 400 yeni istihdam sağlanarak 300 milyon dolarlık cari açık kapatılmış olacak. Bu gelişme aynı zamanda, Yumurtalık’ta yapılacak petrokimya yatırımının da ilk adımını Adana merkezde oluşturmaya başlayacak.

 

 

PTA, polyester üretiminde ana ham madde olarak yüzde 85 oranında kullanılıyor. PTA nın yurt içinde SASA Polyester Sanayi A.Ş tarafından üretilmesi polyester üretiminde hayatın bir çok alanına dokunan stratejik petrokimya yatırımlarının da dinamosu özelliğini taşıyor.

 TÜRKİYE'NİN PTA AÇISINDAN İTHALATA BAĞIMLILIĞI SONLANDIRILMIŞ OLACAK

Türkiye’nin geçen yıl PTA ithalatı 629 bin ton olarak gerçekleşmişti. Bu yılın ilk 6 ayında ise toplam ithalat 410 bin tonu geçti. Bu şartlarda, bu yıl sonu itibarıyla toplam ithalatın 1 milyon tonu geçmesi bekleniyor. Türkiye’deki bu en yüksek kapasiteli petrokimya tesisi yatırımı ile Türkiye'nin PTA açısından ithalata bağımlılığı sonlandırılmış olacak.

SASA Polyester Sanayi A.Ş'nin ortak anlaşma imzaladığı yıllık 110 milyar dolar cirolu ABD merkezli Koch Industries’e bağlı Invista şirketi, PTA teknolojisinde 2000-2020 arasında yüzde 64 ile dünya pazar lideri konumunda bir dev isim olarak biliniyor.

Öte yandan, SASA Polyester Sanayi A.Ş'nin polyester üretiminde Çin ve Hindistan dışında en büyük üretici olma hedefinin ilk aşaması olan 1,4 milyon ton üretim kapasitesine erişme hedefi de 1 ay içinde polyester chips üretim tesisinin devreye alınması ile tamamlanacak.

Yerli ve milli politikalar temelinde hareket eden şirket, son 3 yılda yaklaşık 800 milyon dolar tutarındaki yatırımları ile 2 bin 600 ek istihdam yaratarak, 300 milyon dolar cari açığın kapatılmasına katkı sağladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen SASA Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, bu anlaşma ile SASA Polyester Sanayi A.Ş'nin Çin ve Hindistan dışındaki en büyük polyester üreticisi olacağını belirtti.

YORUMLAR 18
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    yine memleketi zehirleyip gidecekler.
    Cevapla
  • nimet 3 yıl önce Şikayet Et
    Yurtdışına bağımlı olduğumuz her hammaddenin ülkemizde üretilmesi çok çok ama çok ÖNEMLİDİR..
    Cevapla
  • murtaza 3 yıl önce Şikayet Et
    Amerikanın türkiyede açtığı fabrikalar kısa vadede çazip geliyor, fakat uzun vadede bakıldığında kat, kat maddi ve manevi zararları büyük oluyor, tıpkı türkiyedeki kargil fabrikası gibi, İznik gölünün çekilmesi gibi, bu fabrika açıldığından beri davalık, fakat yetkililer görmezden geliyor, çünkü kargil fabrikası oradaki ilçeye okul ve sağlık ocağı açtı, işte amerika böyle işleri bağlıyor.
    Cevapla
  • Ahmed 3 yıl önce Şikayet Et
    Deniz" yorumcusu sabancıların fabrikasının satıldığını söylüyor.Başında "Sa" olan herf firma sabancıya aittir.
    Cevapla
  • Ömer 3 yıl önce Şikayet Et
    Yav he he.Sasa satılalı evet yıllar oluyor.Başında SA bulunan Saka suyuda Ülker satın aldı.Şok'larda çok görürsün.
    Cevapla
  • keamu 3 yıl önce Şikayet Et
    sa başta değil sonda
    Cevapla
  • Yorum 3 yıl önce Şikayet Et
    Ah yapılsaydı da Adana-Ceyhan ovasının altına yapılmasaydı orda petrokimya olacak ama tkoca ovanın tarımı bitecek,ne vardı biraz maliyete katlanılıp Mersinin dağlık kıyılarına çekilseydi bu tesisler,bari biraz kenevir ekim alanı yaptırsınlar da havası temiz kalsın
    Cevapla
  • Adanalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Bölgeyi bilmeden konuşuyorsun. Ceyhan ovasında değil, Organize Sanayi kurulan yerde yapılıyor. Orası da tarıma elverişsiz kayalık bir bölge. Sarımazı kasabası ile Serbest Bölge arasında kalan tarıma elverişsiz bölge yani.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle