Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faizi 8,25'te sabit tuttu. Faiz kararı sonrası dolar 7,34 TL seviyelerinde...

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
GİRİŞ 20.08.2020 14:01 GÜNCELLEME 20.08.2020 14:43
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

İşte Merkez Bankası'ndan faiz kararına ilişkin yapılan o açıklama;

 

 

MERKEZ FAİZİ SABİT TUTTU
Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,25 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.

Küresel ekonomide, ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizlikler yüksek seyretmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genişleyici parasal ve mali duruşlarını sürdürmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.

 

 

TOPARLANMA SÜRECİNE KATKI SUNDU

İktisadi faaliyette kademeli normalleşme adımlarıyla birlikte Mayıs ayında başlayan toparlanma güç kazanmaktadır. Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirler, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine katkıda bulunmuştur. Son dönemde ticari kredilerde normalleşme eğilimi gözlenirken, bireysel krediler güçlü seyretmiştir. Ertelenmiş talebe ve salgın tedbirleri kapsamında uygulanan likidite ve kredi politikalarına bağlı olarak ithalatta gözlenen canlanmanın, bu politika tedbirlerinin kademeli olarak azaltılmasıyla dengelenmesi beklenmektedir. Turizm gelirlerinde salgın hastalığa bağlı olarak gözlenen düşüşe rağmen seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle kısmi bir iyileşme başlamıştır. Mal ihracatındaki toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir. 

Salgına bağlı birim maliyet artışlarına ilave olarak döviz kuru ve kredilerde yaşanan gelişmeler talep yönlü dezenflasyonist etkileri sınırlamakta ve çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinde yükseliş gözlenmektedir. Salgına bağlı tedbirlerle kısa vadede etkili olan arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinin devamıyla kademeli olarak ortadan kalkacağı öngörülmektedir. Salgın dönemine özgü finansal düzenlemelerin kademeli olarak normalleştirilmesi ve son dönemde likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımlarının, makrofinansal istikrarı destekleyeceği değerlendirilmektedir. Bununla birlikte, salgının ilerleyişine bağlı olarak iç ve dış talep koşullarının seyrine dair belirsizlikler önemini korumaktadır. Bu çerçevede Kurul politika faizinin sabit tutulmasıyla birlikte likidite tedbirlerinin sürdürülmesine karar vermiştir. 

Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

YORUMLAR 37
  • Adil 3 yıl önce Şikayet Et
    haftalık repo faizi sabit bırakıldıda geç likidite penceresi faizi il bankalar para veriliyor. %11 faiz ile. tüm faizler yükseldi. mevduat % 12 ye konut kredisi 0,74 den 1,09 a %25 üzerinde faizler arttım. şimdi faiz sabit kaldı deniyorsa onada eyvallah.
    Cevapla
  • Bulut 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar garip degil mi ?? Ulkesi 5 e bolunen libyanin dinari TL den daha değerli yersen tabi. Suan 1 dolar 1.37 libya dinari. Ulke kaos ic savas icinde belirsizlik had safhada ama libya dinari, iktidari belli olan gücü belli olan TURKIYE'nin TL sinden daha kıymetli... Sebep kuresel para lobisinin, devlet görünümlü terorist eskiyalarina boyun egmedigimiz icin. Rabbim milletimizide devletimizide bu kan emicilere karsi muzaffer eylesin insallah. Biz bu ulkeyi dolarla kazanmadik Allah in izniyle de boyle şeylerle yitirmeyiz.
    Cevapla
  • Uruz bey 3 yıl önce Şikayet Et
    Neden bu faiz düşmüyor. ? Çünkü sülük gibi bu milletin kanını emmeyi alışkanlık haline getirmiş sömürücü bir sermaye var bu ülkede. Yata yata yaşıyorlar bu ülkede. İş ve istihdam üretmeyi düşünmeyen kısmen batılı bir sermaye. Yanlarında chp var.
    Cevapla
  • Yerli milli para 3 yıl önce Şikayet Et
    Ulke olarak milli paralarla uluslarasi ticarete yogunlasirsak butun ticari partnerlerimizle milli paramiz uzerinden ticaret yaparsak su an doviz diye advettigimiz ve ekonominin tekeli olan paralarda yerli para durumuna gelecek kur ve faiz silahi bu sekilde sona erecek hemde bizim paramizinda dolasim hizi ve dunya capindaki hacminin artmasiyla Turk Lirasi ve Turkiyenin gucu prestiji tanitimi ve guven artarak Turkiyeye her alanda yatirimda cekecektir. Su an doviz dedigimiz paralara ihtiyac minimize olacak elimizde asiri doviz karsiligi bulundurmaya gerek kakmayacak her yerde TL yeterli olacak
    Cevapla
  • İSTANBUL...34 3 yıl önce Şikayet Et
    Gaz ve petrol bulunduysa ne chp ne iyip ne deva ne gelecek kalır bunların alayı İ Y İ Gder diye düşünüyorum...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle