Finans devleri iki arada bir derede

ABD ile Çin arasında yükselen tansiyon büyük oranda Hong Kong’ta yatırımı olan HSBC ve Standar Chartered gibi bankaların geleceğini tehdit altına alıyor. ABD’nin yaptırım uygulamaları karşısında Batılı finans devlerinin hangi kanadı seçeceği ise belirsiz

Finans devleri iki arada bir derede
Finans devleri iki arada bir derede
GİRİŞ 19.08.2020 10:21 GÜNCELLEME 19.08.2020 12:41

ABD ile Çin arasındaki çıkar çatışmasının en keskin şekilde hissedildiği bölge Hong-Kong. Küresel finans merkezlerinden birisi olan bölgede demokrasi taraftarları ile Çin kontrolündeki özerk yönetim arasındaki çekişme ekonominin birçok alanında kendisini gösteriyor.

 

 

Financial News’in haberine göre demokrasi yanlıları medya şirketi Digital Next’in hisselerini satın alarak değerini on kat arttırdı. Hissedeki bu artış demokrasi yanlısı olduğu için yeni ulusal güvenlik yasalarınca gözaltına alınarak Pekin’e gönderilen medya patronu Jimmy Lai’ye destek sinyali olarak algılandı. Pekin yönetimini eleştirenler, Hong Kong'daki siyasi özgürlük kısıtlamalarının, kentin refahının temel taşı olan özgür finansal piyasalarını tehdit ettiğini savunuyorlar.

Bu durum başta finansal hizmetler sektörü olmak üzere kentte başarılı olan pek çok yabancı şirketi ve çalışanlarını tehdit ediyor.

 

 

Finans devlerini korku sardı

Kısa vadede, yeni ulusal güvenlik yasasının yürürlüğe girmesi, Pekin yönetimi geçen yıl Hong Kong'daki siyasi huzursuzluğa karşı başlattığı baskıyla birlikte Batılı şirketlere yönelttiği halkla ilişkiler mücadelesini artırdı. Şirketlerse ciddi bir ikilem arasında sıkışmış hissediyor. Pekin’e onay sinyali verilerek yerel müşteriler ve Batılı hükümetlerden aldıkları desteği kaybetmeyi mi göze almalılar yoksa siyasi özgürlüklerini savunarak Çin Hükümeti’nin misillemeleriyle mi karşı karşıya kalmalılar?

Şehirdeki en büyük operasyonlara sahip iki İngiliz bankası, HSBC ve Standard Chartered, Hong Kong'da istikrarı sağlamak için dikkatli ifadeler kullanarak destek hamleleri vererek ilk dersi aldı. Fakat büyük risk daha çok Washington kanadından geldi.

Hong Kong'da faaliyet gösteren yabancı firmalar giderek gerginleşen ABD-Çin ilişkilerine yakalandılar. Yatırım bankası Keefe, Bruyette & Woods’un Üst Düzey Yöneticisi Edward Firth yatırımcıların HSBC ve Standard Chartered’ın ABD’nin yeni önlemleri karşısında Hong Kong’taki Çin otonomisini koruyabilecekleri ihtimalinin hafife alındığını belirtiyor.

Bir diğer belirsizlik de bankaların Çinli kişi ve kurumlara ABD yaptırımlarını uygulaması durumunda Çinli yetkililerin nasıl tepki vereceği. Zira Pekin yönetiminin bu yaptırımları göz ardı etmeyi göze alamayacağı da düşünüyor

KAYNAK: FİNANS GÜNDEM