Dolardan kaçmaya başladılar! Parayı oraya yatırıyorlar

Uzmanlar doların diğer para birimlerine karşı zayıflığının devam edeceğini, yatırımcıların ABD varlıklarından kaçarak Avrupa varlıklarına geçişinin süreceğini ve paritede 1,20’nin çok da uzak olmadığını söylüyor.

Dolardan kaçmaya başladılar! Parayı oraya yatırıyorlar
Dolardan kaçmaya başladılar! Parayı oraya yatırıyorlar
GİRİŞ 19.08.2020 12:33 GÜNCELLEME 19.08.2020 12:33
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

ABD’de yeni teşvik paketinde partiler üstü desteğin hala bulunamamış olması, pandeminin en sert etkilediği ülkenin ABD olmaya devam etmesi ve Washington-Pekin gerilimleri dolardaki zayıflığın devam etmesine neden olan gelişmeler olarak görülüyor. Yatırımcıların ABD varlıklarından çıkışının hızlandığı belirtilirken, Euro Bölgesi’ne ilişkin iyimserlik sürüyor ve parite güçlenmeye devam ediyor. Dolar endeksi dün TSİ 17:15 itibariyle iki yıldan fazla bir sürenin en düşük düzeyi olan 92,12 seviyesine kadar gerilerken Euro/dolar paritesi aynı saatler itibariyle gün içinde 1,1966 düzeyine kadar yükseldi.

 

 

YATIRIMCI EURO’DA BOĞA, DOLARDA AYI

Yatırımcıların dolardaki net ‘ayı’ pozisyonları - doların düşeceği varsayımına yapılan yatırımları - geçen hafta Mayıs 2011’den bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Hedge fonlarda da iki yıl aradan sonra yatırımların yönü değişmiş ve doların düşeceği ihtimaline yatırım yapılmaya başlanmıştı. ABD’de Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri Ticareti Komisyonu (CFTC) verilerine göre Euro için spekülatif net pozisyonlar tüm zamanların en yükseğinde. 14 Ağustos’ta yayınlanan verilere göre net Euro pozisyonuna sahip kontrat sayısı 200 bine dayanarak tarihi zirvesine ulaştı.

 

 

PORTFÖYLERDE DOLAR AZALIYOR

Dünya'dan Hilal Sarı haberine göre, ING para birimlerine ilişkin dün yayınladığı notta “ABD net kısa pozisyonlar sekiz yılın zirvesine yaklaşıyor. Euro pozisyonlarında artış var” diyor. Banka yatırımcıların portföyünde doların ağırlığının diğer G10 paralarına göre azaldığına dikkat çekerek “Dolar pozisyonların ağırlığı beş yılın en düşük düzeyine geriledi ve en son 2012’nin sonlarında görülen düzeylere yaklaşıyor” diyor. Mizuho stratejistleri dolardaki zayıf seyir boyunca Avrupa, İngiliz ve Japon tahvillerinin ralli yaptığını belirterek “Bu da reel para akışının dolar varlıklardan çıkmasının başka bir bacağıydı” değerlendirmesini yapıyor.

RUSYA-ÇİN İKİLİ TİCARETİNDE DOLAR KULLANIMI TARİHİ DİPTE

Dolardaki zayıflığın nedeni ABD Merkez Bankası’nın Kovid-19 pandemisi nedeniyle sınırsız para basması, ABD tahvillerinde getirinin çok düşük olması ve Çin’le gerilimle sınırlı değil. Rusya ve Çin ekonomilerinin ikili ticaretlerinde kullandığı doların toplamdaki payı 2020’nin ilk çeyreğinde tarihte ilk kez yüzde 50’nin altına düştü. Nikkei Asian Review’deki habere göre iki ülke ‘finansal bir ittifak’ kurarak doları safdışı bırakmak istiyor. Ayrıca iki ülke arasında Euro ile yapılan ticaretin payı ise yüzde 30’la tarihi zirvesine ulaştı.

‘PARİTEDE 1,20 ÇOK UZAK DEĞİL'

Citibank Euro'nun dolar karşısında parlayacağı beklentisini yineleyerek son altı ayda yüzde 9 yükselen Euro/dolar paritesinde 1,20'nin çok da uzak olmadığını söylüyor. Banka küresel yatırımcının portföyünde Avrupa varlıklarının gerektiği kadar olmamasının, ABD'de sabit getirili varlıkların getirisinin düşmesinin ve kasımdaki seçim riskinin paritenin yükselişindeki en önemli etkenler olacağını öngörüyor. ABD'nin en büyük bankası JP Morgan ise Washington'da yeni teşvik paketi konusunda uzlaşılamamasının ekonomik stresi artırıp pandemiyi daha kötü hale getireceğini ve bunun hem ABD hisseleri hem de dolar için geniş bir risk anlamına geldiğini söylüyor.

KAYNAK: FİNANS GÜNDEM
YORUMLAR 40
  • Yaşar Önal 3 yıl önce Şikayet Et
    Bütün dünyada döviz fiatlari düşer bizim ülkemizde asla düşmez bunu hayal bile etmeyin
    Cevapla
  • bülent duman 3 yıl önce Şikayet Et
    inşallah ,içimizdeki para kazanma hırsı bürümüş adi mahluklar olmasa dolar beş para etmez.para basıyorlar karşılığı yok
    Cevapla
  • Kartal 3 yıl önce Şikayet Et
    Ağzına sağlık kardeşim
    Cevapla
  • Hasan huseyin 3 yıl önce Şikayet Et
    OLSA AH....leyla ya BASACAM ama yok...
    Cevapla
  • Vay bee 3 yıl önce Şikayet Et
    Dolar düşmez - Dünyada Hakimiyetin Olduğu Tek Para Birimi ...
    Cevapla
  • MURAT 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben hayatımda bir kez dolar aldım o da 2003'te euro'yu sorarsanız hiç almadım dolar ve euro almanın ülkemize zarar verdiğini anladığım günden bugüne bir daha almadım ve aslada almayacağım inanın herkes elindekileri bozdursa tl dolar ve euro'dan daha kıymetli olacak İnşallah Cumhurbaşkanımızın Cuma günü açıklayacağı müdeyle elinde döviz bulunduranlar keşke dövizimizi bozdursaydık diyecekler.Keşke demeden önce iyi düşünüp doğru karar verin.Tabiki söylediklerim yatırım tavsiyesi değil sadece temenidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle