Türk mühendislerin büyük başarısı! 3 yıl ömür biçilmişti, 9 yılı devirdi!
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından tasarlanan ve üretilen, Türkiye'nin ilk yerli yer gözlem uydusu RASAT, yörüngedeki 9'uncu yılını geride bıraktı.
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünden (TÜBİTAK UZAY) yapılan açıklamaya göre, RASAT'ın aldığı görüntüler haritacılık, afet izleme, tarım, çevre, şehircilik ve planlama çalışmalarında kullanılıyor.
Rusya'dan 17 Ağustos 2011'de fırlatılan ve hiçbir sınırlama olmadan dünyanın her yerinden görüntü alabilen RASAT, 93 kilogram ağırlığında ve dünyanın çevresini 98 dakikada turluyor.
RASAT'ın aldığı görüntüler 7,5 metre siyah-beyaz ve 15 metre çok bantlı konumsal çözünürlükte olurken, her bir çerçeve görüntüsü 30 kilometreye 30 kilometre boyutlarında bulunuyor. Uydudan, 960 kilometre uzunluğuna kadar da şerit görüntü alınabiliyor.
Günde 4 kez Türkiye'nin üzerinden geçen RASAT ile barajlardaki su çekilmesinden yeni inşaat yapılaşmalarına, büyük yangınlardan yanardağ patlamalarına, sel felaketlerinin oluşturduğu zararlardan yeryüzü manzaralarına kadar yüksek çözünürlükte birçok görüntü elde ediliyor.
3 YIL ÖMÜR BİÇİLMİŞTİ
TÜBİTAK UZAY, 2003'te teknoloji transferi yöntemiyle fırlatılan ve Türkiye'nin ilk optik uzaktan algılama uydusu olan BİLSAT'tan edindiği deneyimle RASAT'ı danışmanlık ya da dış destek almadan üretti.
Tasarım ömrü 3 yıl olarak öngörülen ve 700 kilometre irtifada başarıyla görev yapan RASAT, bugün itibarıyla yörüngesindeki 9'uncu yılını başarıyla tamamladı ve Türk mühendisleriyle teknisyenlerinin uzay ortamında uzun süre dayanabilen bir uydu üretebileceğini kanıtladı.
Gözlem uydusu, bu süre boyunca yörüngesinde 47 bin 943 tur attı, 3 bin 202 görüntüleme görevini tamamladı ve toplam 16 milyon 813 bin 800 kilometrekarelik bir alanı görüntüledi.
GEZGİN Portalı'na e-devletten erişim sağlanıyor
RASAT'ın görev planlaması doğrultusunda her yıl tüm Türkiye'yi kapsayacak biçimde alınan ham görüntüler, TÜBİTAK UZAY bünyesinde bulunan yer istasyonuna da indiriliyor.
Geometrik ve radyometrik düzeltmeleri yapılan ham görüntüler, seviyelendirildikten sonra GEZGİN Portalı'na (www.gezgin.gov.tr) aktarılıyor. Vatandaşlar e-devlet şifreleriyle portala giriş yaparak görüntülere ücretsiz erişebiliyor.
İMECE ve TÜRKSAT 6A için hazırlık
TÜBİTAK UZAY, kritik uzay teknolojilerinin Türkiye'de geliştirilmesi ve kendi uydusunu yapabilen az sayıdaki ülkeler arasına girebilmesi hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.
Bu kapsamda, kurum öncülüğünde yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu İMECE ve Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın gelecek yıllarda uzaydaki yerlerini alması planlanıyor.
-
Çakır 4 yıl önce Şikayet EtArkadaş abd özentisi ile nereye kadar kendinize gelin. Bir uydu 50 yıl çalışırmı hiç araştır öyle çık meydanaBeğen Toplam 1 beğeni
-
Çakır 4 yıl önce Şikayet EtBunlar hayaldi, gerçek oldu. Demekki hayal etmenin sonu yok.Beğen Toplam 2 beğeni
-
SERAP SOYLU 4 yıl önce Şikayet EtResimde FIRLATMA TARIHI 2020 yaziyor :-)Beğen Toplam 3 beğeni
-
Yetkili 4 yıl önce Şikayet Et2020 diğer yeni uydular için ( İMECE ve TÜRKSAT 6 A) için verilen tarihdir.Beğen Toplam 4 beğeni
-
yer paneli 4 yıl önce Şikayet Etuzay güneş paneli dediniz de. Yer panelleri mevsimsel olarak güneşi takip etse yüzde 45 e kadar daha fazla enerji üretiyor aynı sayıda panelle. bizde ise hep sabit. niye kimse uyanmıyor buna?Beğen Toplam 9 beğeni
-
fatihe 4 yıl önce Şikayet EtEn basiti evlerin çatısındaki su ısıtma amaçlı güneş panelleri düzenlenebilir. 4-5 tane dişli lazım en fazla. Bir de bunu çevirecek iki kol. Yanlışım var ise konuyu açan arkadaş düzeltsin.Beğen
-
Fatih 4 yıl önce Şikayet EtKimse bilmiyor mu sanıyorsun? Böyle olunca maliyet ne kadar artıyor haberin var mı? Adam bir yatırım yapacaksa 50 milyon tl. ye, senin dediğin gibi yapıldığında oluyor 100-150 milyon tl.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Akyol 4 yıl önce Şikayet Etbiraz açsana bu konuyu kardeşim. takip nasıl olacak vs.?Beğen
-
kale 4 yıl önce Şikayet EtMaşallah Allah başarılarınızı daim etsinBeğen Toplam 16 beğeni