ABD, Huawei'ye kısıtlamaları arttırdı

ABD yönetimi, Çinli teknoloji şirketi Huawei'nin Amerikan teknolojisine erişimini engellemeyi amaçlayan kısıtlamalarını artırdı ve şirketin 38 iştirakini ekonomik kara listeye aldı.

ABD, Huawei'ye kısıtlamaları arttırdı
ABD, Huawei'ye kısıtlamaları arttırdı
GİRİŞ 17.08.2020 19:44 GÜNCELLEME 17.08.2020 20:29
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

ABD Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Huawei'nin ABD teknolojisiyle yazılımının kullanıldığı yarı iletken çip alımlarını engellemeyi amaçlayan ve mayıs ayında uygulamaya konan kısıtlamaların genişletildiği bildirildi. 

 

Huawei'nin 21 ülkedeki 38 iştirakinin de ekonomik kara listeye alındığı belirtilen açıklamada, şirket ve iştirakleri için ihracat kontrolüne tabi ögeleri içeren işlemlere yönelik lisans alma şartı getirildiği kaydedildi. 

Açıklamada, söz konusu kısıtlamaların, Huawei'nin Amerikan teknolojisi kullanılarak geliştirilen elektronik parçaları elde etmek için ABD ihracat kontrollerini aşma girişimlerini engellediği aktarıldı. 

 

Bakanlığın açıklamasında, söz konusu düzenlemeyle, Huawei'nin ABD yazılım ve teknolojisiyle geliştirilen çipleri temininin daha da kısıtlandığı ifade edildi.

"Müttefiklerimizi bize katılmaya davet ediyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, "Huawei ve iştirakleri, ABD teknolojisine erişimini kısıtladığımız için Amerikan teknolojisinden yararlanmak amacıyla ülkenin ulusal güvenliğine ve dış politika çıkarlarına zarar verecek şekilde çalıştı." değerlendirmesinde bulundu. 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Huawei'yi Çin Komünist Partisi'nin bir kolu olarak gördüklerini ve bunu dikkate alarak hareket ettiklerini ifade etti. 

Pompeo, "ABD, ülkenin ulusal güvenliğini ve uluslararası istikrarı tehdit eden faaliyetleri nedeniyle Huawei'ye ihracatını sınırlamaya devam edecek. Müttefiklerimizi ve ortaklarımızı bize katılmaya davet ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Ticaret Bakanlığı, Çinli teknoloji şirketi Huawei'yi Mayıs 2019'da ekonomik kara listeye almıştı. Son olarak eklenen şirketlerle birlikte kara listeye alınan Huawei iştiraki şirketlerin toplam sayısı 152 ulaştı.

YORUMLAR 4
  • Sülo 3 yıl önce Şikayet Et
    Cin in ne zarari var fazla Amerikan mandirasi lazim degil Bu dünya ya Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın (NAFTA) yenilenmesi görüşmelerinde adamlar bütün dünyayi kontrol Altina almak istiyorlar baska dertleri Yok zaten ne bulursa ne iCat ederse onlar alacan Ayni Rusya Corona aşisi buldu hemen güvensiz demeye başladilar Bill Gates &melinda fondatıon Bul pıyasaya cikariyor haberi çiksaydi bakin siz nasil bir reklam nasıl bir dünyayi kurtaran amerıkalılar olur başlığı hepsının canı ceheneme şu dünya müslümanlara kalsa ne güzel olurdu İnşaAllah Mars Göçer bir gün aramizdaki münafiklar zindiklar gayri müslümler de Zalimlerin elinden kurtulur İnsanlik hayali bile güzel ya
    Cevapla
  • Tugay 3 yıl önce Şikayet Et
    Alsın ya Huawei telefon gibi telefon mu var p 30 p40 çok güzel telefonlar fiyatları da ucuz
    Cevapla
  • xray 3 yıl önce Şikayet Et
    Çinin ekonomik olarak bir an önce önü kesilmeli.
    Cevapla
  • Şaban 3 yıl önce Şikayet Et
    Ee sonra ne olacak
    Cevapla