TMO’dan buğday ve arpa ithal ihalesi

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hububatta spekülatif kaynaklı fiyat artışlarının gıda enflasyonunu tetikleyici etkilerini önlemek ve hububatta fiyat stokçuluğunun önüne geçmek amacıyla 500 bin ton buğday ile 60 bin ton arpa ithalatı için 25 Ağustos’ta ihaleye çıkacak.

TMO’dan buğday ve arpa ithal ihalesi
TMO’dan buğday ve arpa ithal ihalesi
GİRİŞ 16.08.2020 07:18 GÜNCELLEME 16.08.2020 07:19
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

TMO’dan edinilen bilgiye göre, Türkiye’nin 2019’da 19 milyon ton olan buğday üretiminin bu yıl yüzde 8 artarak 20.5 milyon tona, 7.6 milyon ton olan arpa üretiminin de yüzde 9 yükselerek 8,2 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor.

 

 

Türkiye genelinde hububat hasadı neredeyse tamamlandığından TMO alımları geçen yılın altında kaldı. Her ne kadar yurt içi hububat üretimi geçen yılın üzerinde gerçekleşse de Kovid-19 salgını nedeniyle ürün fiyatlarında yükseliş beklentisiyle stokçuluğun artması ve sektör dışı kesimin de spekülatif kar amaçlı ürün alması nedeniyle yurt içi piyasa fiyatları hasat başından itibaren yükselerek TMO alım fiyatlarının üzerine çıktı. Fiyatlar Anadolu Kırmızı Sert (AKS) ekmeklik buğdayda yüzde 30, makarnalık buğdayda yüzde 20 ve yemlik arpada da yüzde 20 arttı.

Fiyatlardaki bu yükselişin devam edebileceği öngörülüyor. Bu nedenle TMO, piyasa düzenleme görevi kapsamında spekülatif kaynaklı yaşanabilecek fiyat artışlarının gıda enflasyonunu tetikleyici etkilerini önlemek, olağanüstü hal stoklarını oluşturmak, yurt içi alımlarla belirli bir seviyede kalan buğday ve arpa stoklarının ithalat yoluyla takviye etmek amacıyla 500 bin ton buğday ve 60 bin arpa ithalatı için ihaleye çıkacak.

 

 

YORUMLAR 12
  • Hakikat 3 yıl önce Şikayet Et
    tarım ülkesiyiz buğdayda cok üretiyoruz. Ama devlet ofisleri kapattı destekleme ile kurdurduğu özel alo lara sahip tüccarlar alıyor buğdayı. İstediği fiyatta çiftçinin buğdayını mecburi satacağını biliyorlar. Çünki yüzde doksanı tarım kredi kooperatiflerine borçlu ve harman zamanı ödemeli dolar bazında beyaz eşyaya endeksli faiziyle birlikte. Devlet içinde bazı şahısların ki artık o şahısları herkes biliyor rant elde etmesi ve ithalat yüzdeliğinden payını almasını ile gerçekleşiyor bu durum. Ve üzücü olan bu durum 8 yıldır devam ediyor. Bu ülke 8 yıldır rusyadan, kanadadan buğday alıp kendi milletine ofislerini kapatıyor. Ama ülke insanına ilk defa bu yıl oluyormuş gibi lanse ediliyor.
    Cevapla
  • Antep li 3 yıl önce Şikayet Et
    Bugda arpa sektör dışı stokçular belirlesin erken tanı önemli bişey önlem almak tarım bakanlığının görevi ne çiftçi ne tüketici zarar görsün
    Cevapla
  • turan 3 yıl önce Şikayet Et
    Güçlü devlet üretimi dalgalı bir tarım ürününü devamlı stabilize etme adına bu tür alımlar yapabilir, kileri dolu tutmak elzemdir. aksi takdirde azıcık eksik üretildi dedin mi karaborsacı türüyor... biraz googla soru sorun ne kadar üretiyor ne kadar ne satıyoruz diye...
    Cevapla
  • ege 3 yıl önce Şikayet Et
    üretimi en kolay ürünleri ithal etmek üzücü neredeyse tüm arazide yetişen olunca kahredici
    Cevapla
  • insan 3 yıl önce Şikayet Et
    bunun yerine çifçiden alsaydınız ya
    Cevapla
  • Hakikat 3 yıl önce Şikayet Et
    Zaten çiftçiden almamak için ofisleri kapattı
    Cevapla
  • M.ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Çiftçi satıda almadıklarımı üç kuruş fazlasına stokçuıara satıldı.devlet bu gün tedbirini almasa inanıyorum ki niye ithal ettin diye eleştirenler fiyatlar yükseldindiginde İnan en çok sen ve senin gibiler bagıracak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle