Kuymak ile Nusret’e rakip oldu

Pişirdiği ete sunum esnasında kolunu kuğu gibi yaparak tuz atması ile dünyaca üne kavuşan Nusretin tahtı tehlikede.

Kuymak ile Nusret’e rakip oldu
Kuymak ile Nusret’e rakip oldu
GİRİŞ 15.08.2020 21:35 GÜNCELLEME 15.08.2020 21:35

Hollanda’nın Rotterdam şehrinde işlettiği Simitçi Dünyası adlı mekanda müşterilerine Karadeniz’’in kuymak adlı yiyeceğini kendine has hareketlerle uzata uzata sunan genç işletmeci Muhammed Koç’un ünü Hollanda sınırlarını aştı.

Hollanda’nın en ücra köşelerine kadar ünü ve sunumu ulaşan Muhammet Koç’un kuymağını yemek için Almanya, Belçika ve Fransa’dan gelen müşterieri gün geçtikçe artıyor.

Müşterilerinin yarıdan fazlasının Hollandalı ve diğer uluslara mensup insanlar olduğunu ifade eden Muhammed Koç, “ İnanın bu kadar sevileceğini ve ilgi göreceğini beklemiyordum. Müşterilerimizin beğenilerini ve görüntüleri sosyal medyada paylaşımları ile kuymağın ünü, tadı Karadenizden sonra Hollanda’ya ulaştı. Bu gidişle fazla sürmez tüm dünya kuymağımızı tanıyacak, bizler sadece vesileyiz “ dedi.



Kuymak nedir?

Karadeniz yöresine ait bir yemektir. Mısır unu, tereyağı ve çökelekten yapılır. Bazı bölgelerde örgü peyniri de kullanılır. Yapılışı bölgelere göre farklılık gösterir. En bilinenleri Artvin usulü, Trabzon usulü ve Samsun usulüdür. Kelime kökeni olarak bakıldığında “kuymak” öz Türkçe bir kelimedir ve Anadolu’nun başka yörelerinde peynir kullanılmadan hazırlanan arpa ve buğday lapalarını tanımlamak için kullanılmaktadır.

Trabzon, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan-Posof’ta ve Artvin’in iç kesimlerinde “kuymak”, Ordu, Sivas, Giresun ve Trabzon Şalpazarı’nda yağlaş “yağlı aş”, Rize ve Artvin sahilinde “muhlama”, Trabzon’un Rumca konuşulan köylerinde ve Çamlıhemşin’de “havits” adlarıyla da bilinmektedir.