Türkiye'ye yeni operasyon! 5'inci kez saldırdılar ama yüzde 1050 faiz ödediler
Doları yükseltmek için son iki yılda 5. kez harekete geçen Londra piyasası uslanmıyor. Cebinde para olmadan açığa dolar alan yabancı bankalar TL'ye sıkışınca swap piyasasında faiz yüzde 1050'ye çıktı.
Cebinde TL olmadan açığa dolar alan Londra piyasası faiz duvarına tosladı. TL sıkışıklığı yaşanan Londra piyasasında TL swap faizi fırladı. Londra’da gecelik vadede lira faizi 29 Temmuz’daki yüzde 6.8 olan seviyeden yüzde 1050’nin üzerine yükseldi. Londra swap piyasalarında gecelik vadede lira faizleri en son Nisan 2019’da yüzde 1.200’e kadar çıkmıştı.
BDDK ÖNLERİNİ KESMİŞTİ
Londra swap piyasasında TL likiditesi elde eden yabancı bankalar bu likiditeyi zaman zaman dolar operasyonunda kullanıyor. En son mayıs başında İngiltere merkezli finans şirketleri, TL’ye yönelik kur saldırısı düzenlemişti. Ancak Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) attığı adımlar nedeniyle swap piyasasından TL bulamayınca yükümlülüklerini yerine getiremeyip temerrüde düşmüşlerdi. Bankaların ellerinde TL olmadan yaptıkları bu hareket karşılıksız kalmamış, BDDK, Türk bankalarına döviz işlemleri kaynaklı TL yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmeyen BNP Paribas SA, Citibank NA ve UBS AG’ye işlem yasağı getirmişti. Dün Londra piyasasında yaşananlar ise Türkiye’ye dönük 5. kur saldırısı oldu. Doları 7 liranın üzerine taşıyarak kar etmek isteyen bazı bankalar açığa satın aldıkları doların karşılığı olan TL’yi ancak yüzde 1050 faiz ödeyerek bulabildiler.
KUR MAKASI AÇILDI
Yurt içi piyasalar bayram tatilinden negatif bir şekilde döndü. Borsa yüzde 3.53 değer kayberek dünya borsalarından nefatif ayrıştı. Dolar ise dün 6.94-6.98 bandında hareket etti. Londra’da TL swap oranlarındaki sert yükseliş sonrası ise serbest piyasada farklı bir kur oluşurken dolar 7.08 liradan el değiştirdi.
BU OPERASYON İLK DEĞİL
Bilindiği gibi son iki yılda Türkiye’ye dönük ilk kur saldırısı 9-13 Ağustos 2018’de yaşanmıştı. 9 Ağustos’ta 5.53 lira olan dolar 13 Ağustos gecesi 7.23 liraya kadar çıkarılmıştı. Bu saldırının ardından BDDK yurtdışı swap olanaklarını kısarak TL’de spekülatif alım yapmak isteyen yabancı yatırımcılara karşı set çekti. Yani bankaların yurtdışına TL vermesini kısıtladı. Bu adım sonrası ikinci kur saldırısı ise 2019’daki 31 Mart yerel seçimleri öncesi oldu. Doları 5.47 liradan 5.76’ya çıkardılar. Ancak BBDD’nın swap adımı nedeniyle TL bulamadıkları için temerrüde düşerek ve Londra piyasasında yüzde 1000’i aşan faizlerle Türk Lirası bulmaya çalışmışlardı. 3. saldırı ise 10 Ekim 2019’da oldu. Dolar 5.80 liradan 5.90 liraya çıktı. Ancak swap kanalı kuruduğu için yine başarı sağlayamadılar. Dolar yeniden düştüğü için de o tarihlerde 15 milyar dolar zarar ettiler. Son saldırı ise geçen mayıs ayında yaşandı.
BEYRUT PATLAMASI SONRASI ALTIN FİYATLARI PSİKOLOJİK DİRENCİ KIRDI
Koronavirüs dünya ekonomisini yerle bir ederken altın fiyatları salgından olumlu etkilendi. Ons altın 2000 doları bulurken gram altın ise 460 liradan satıldı. Yatırımcılar altın konusunda araştırmalarını sıklaştırırken, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın fiyatları hakkında dikkat çeken açıklamalar yaptı. Bu hafta ETF girişlerinde bir yoğunluk olduğunu ancak dün bir sakinlik olduğunu ifade eden Memiş, "Özellikle bu Lübnan Beyrut Patlaması sonrası altın fiyatları hızlıca psikolojik direnç seviyelerini yukarı yönlü kırdı" dedi.
Altının 10 yıldır zirvede olduğunu ve bu yılda 11. yılına girdiğini ifade eden Memiş, "Altın bu yıl da yatırımcısının yüzünü güldürmeye devam ediyor" dedi.
ETF girişlerinin nedenini düşük faizler, bol likidite, koronavirüs ile ilgili ikinci dalga beklentisine bağlayan uzman isim, "Öyle bir girişler var ki Almanya'daki özellikle altın rezervlerinin kat kat fazlasına girişlerin olduğunu görüyoruz" dedi.
"PSİKOLOJİK SAVAŞIN KAZANANI İSVİÇRE OLDU"
Uzman isim Memiş, "2000 dolar seviyesinin yani psikolojik direncin yukarı yönlü kırılmasından dolayı büyük bir ihtimalle psikolojik para savaşları dediğimiz İsviçre ile ABD arasındaki özellikle elinde rezervlerini kaptırmak istemeyen İsviçre ile doların aşırı değer kaybetmesi ve seçim sürecine giden Trump arasında psikolojik savaşın kazananı İsviçre oldu. Çünkü altın fiyatları psikolojik direnç 2000 dolar seviyesi yukarı yönlü kırıldı" yorumunu yaptı.
-
Kıvanç 4 yıl önce Şikayet EtGerçek dogru olan bu ülkenin yeterli maddi gücü yok. BaşedemiyoruzBeğen Toplam 3 beğeni
-
Emekçi 4 yıl önce Şikayet EtBayram da Dünya döviz piyasaları açık olmasına rağmen TL hiç bu kadar değer kaybetmemiştir. Bence bu yükselişlerin nedeni Türkiye deki dövize olan talepten oluşmaktadır.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Mustafa 4 yıl önce Şikayet EtEmekli maaşı 400€ idi şimdi 330€ zararı kim ödeyecek isyedikleri şeyi yapıyorlar biz bakıyor ve zararı ödüyoruz yazıkBeğen Toplam 2 beğeni
-
Halk 4 yıl önce Şikayet EtTek çözüm Ortadoğu ülkelerinin ortak bir para birimi edinmesidir. Avrupa'nın doları Amerikan'nın eurosu varsa Ortadoğu'nun para birimi neden olmasın.Beğen Toplam 1 beğeni
-
vatandaş 01345 4 yıl önce Şikayet Et5 kez yaptı diyorsunuz peki sonuç olarak döviz de düşüş oldumu yok olmadı demek ki opersyonları başarmışlarBeğen Toplam 8 beğeni
-
gurhan 4 yıl önce Şikayet EtAynen onlar açığa dolar almışlar da, BDDK şunu yapmış bunu yapmış. Bunlar da açığa sallıyorlar işte. Dolar aynen kaldı, hala da yükseliyor.Beğen Toplam 3 beğeni