Güzel haberler peş peşe geliyor! Tarihi bir dönüm noktası

Ekonomideki toparlanmanın güçlendiğine ilişkin sinyaller netleşti. Temmuzda PMI 9.5 yılın zirvesine çıkarken, ihracatta 2020 rekoru kırıldı. Enflasyon yüzde 12’nin altına indi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Tarihi bir dönüm noktası. İkinci yarıya ilişkin pozitif beklentilerimiz güçleniyor” dedi

Güzel haberler peş peşe geliyor! Tarihi bir dönüm noktası
Güzel haberler peş peşe geliyor! Tarihi bir dönüm noktası
GİRİŞ 05.08.2020 16:20 GÜNCELLEME 05.08.2020 16:20

Dünya ekonomisine tarihinin en büyük daralmalarından birini yaşatan koronavirüs sürecini, gerek sağlık gerekse de ekonomi alanında başarıyla yöneten ülkeler arasında ilk sıralarda yer alan Türkiye'de, toparlanma güçleniyor. Kapasite kullanım oranından güven endekslerine kadar ekonomide mayıs ayında ilk sinyali alınan V tipi toparlanma, dün açıklanan üç ayrı temmuz verisi ile belirginleşti.

PMI 9.5 YILIN ZİRVESİNDE

Büyümenin öncü göstergelerinden olan Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), temmuzda 56.9 ile Şubat 2011'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Türkiye şu ana kadar açıklanan temmuz PMI verilerine göre dünyada en yüksek dördüncü ülke oldu. Pandemi öncesi dönemde, martta 48.1 olan PMI, nisanda 33.4'e gerilemişti. PMI verisinde üç ayda yaşanan artış yüzde 70'e ulaştı. Hükümetin aldığı tedbirler ve kamu bankalarının finansman desteğiyle güveni artan sanayicinin üretime ve ihracata ağırlık verdiği gözlendi.

İHRACATTA 2020 REKORU

Dün açıklanan bir diğer veri de ihracat cephesinden geldi. Temmuz ayı ihracatı, bir önceki aya göre yüzde 11.5 artarak 15 milyar 12 milyon dolara çıktı. Bu yılın en yüksek ihracat rakamına imza atılırken, ihracatın ithalatı karşılama oranı da bu yılın zirvesine ulaştı. Ayrıca, tarihin en yüksek ikinci temmuz ayı ihracat rakamına imza atıldı. Mart ayında 13.4 milyar dolar olan ihracat, nisanda 8.9 milyar dolara inmişti. Aylık ihracatta 3 aylık artış yüzde 67 oldu. Öte yandan dış ticaret açığı da temmuzda, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16.78 azalarak 2 milyar 744 milyon dolara geriledi.

ENFLASYON GERİLİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre temmuzda Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 0.58 ile 0.90 olan beklentinin altında kalırken, yıllık enflasyon yüzde 12.62'den 11.76'ya geriledi. Ekonomistler, enflasyonun geçen yıla göre gerilemesinde baz etkisi ana faktör olurken, manşet enflasyonda ağustosta da baz etkisi gözleneceği öngörüsünde bulundu. Merkez Bankası, bu yıla ilişkin enflasyon tahminini yüzde 7.4'ten yüzde 8.9'a, 2021 tahmini ise yüzde 5.4'ten 6.2'ye yükseltmişti. Temmuzda aylık bazda en fazla azalış yüzde 3.48 ile giyim ve ayakkabıda oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerde de yüzde 1.28 azalma gerçekleşti.