Yerli muz üreticisine kötü haber!

AB'nin Türkiye'ye müzakere tarihi vermesiyle ithal muzdan yüzde 149'luk gümrük vergisinin kaldırılacağını belirten GÜSSİAD Başkanı Osman Mert, "Yerli muz rekabet edemezse çikita muzun fiyatı 5 milyon liraya çıkar" dedi.

Yerli muz üreticisine kötü haber!
Yerli muz üreticisine kötü haber!
GİRİŞ 05.08.2020 12:11 GÜNCELLEME 05.08.2020 12:11
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Güney Sahil Sanayici İşadamları Derneği (GÜSSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Mert, Türkiye'ye 17 Aralık 2004'de müzakere tarihi verilmesinden sonra ithal muza uygulanan gümrük vergisinin kaldırılmasının gündeme geleceğini belirterek, "Bu yerli muzun sonu olur" dedi.

Yerli muz üreticilerinin sorunlarının çözümü için beraberindeki bir heyetle Ankara ve İstanbul'da çeşitli temaslarda bulunan Mert, Yeni Şafak'ı ziyaretinde önemli açıklamalarda bulundu. 17 Aralık'tan sonra ithal muzda fonun kaldırılmasının gündemde olduğunu belirten Mert, Ankara ziyaretinde bu sorunu gündeme getirerek, yetkili mercilere, "Aralıktan itibaren felaket yaşanabilir" uyarısında bulunduklarını bildirdi.

Muzun Anamur ve çevresi için bacasız sanayi olduğunu ve bölgenin muz dışında tarıma müsait olmadığını kaydeden Mert, muzda gümrük vergısinin kalkması ile ithal muz fiyatının 700 bin liraya ineceğini ve yerli muz sektörünü çökerteceğini söyledi. Yerli muzun maliyetinin 700 bin lira olduğunu kaydeden Mert, şunları söyledi:

"Gümrük vergisi kalkınca ilk başta muz fiyatları ucuzlayabilir ama yerli muz bitecek. Yerli muz olmadığı zaman da Çikita muzun fiyatı 2 katına çıkacak, 2.5 milyon lira ise 5 milyon lira olacak."

İthal muz ve yerli muzun fiyat açısından dengeleyeci bir rol üstlendiğini vurgulayan Mert, "İthal muz yine gelsin. Gelmezse o zaman da yerli muzun fiyatı artar. O yüzden ikisinin de dengeli olarak piyasaya girmesi lazım" dedi.

Türkiye'de muz tüketiminin yüzde 70'inin ithal muz ile karşılandığını belirten Mert, yerli muz üreticilerinin zaten iç talebe cevap verebilecek kadar üretimi olmadığını ifade etti.

'Muzun kabuğuna basmayın'

AB'ye tam üyeliğin Türkiye için önemli olduğunu ancak muz üreticileri açısından felaketin habercisi olduğunu dile getiren Mert, "Bu hukuka ne hükümet hayır diyebilecek, ne de üreticiler. Sen AB'ye gireceksen bu hukuka da uyacaksın diyorlar. Şu anda ithal muza gümrük vergisi yüzde 149. Tarım Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre bu rakam her sene yüzde 10 oranında kademeli olarak aşağıya çekilecek. Aralıkta fon kalkarsa felaket yaşanır. Muzun kabuğuna basmayın diyoruz. Hükümet nezdinde bu sorunun çözümü için ciddi bir girişim de göremiyoruz" şeklinde konuştu.

YORUMLAR 21
  • Memed 3 yıl önce Şikayet Et
    Yerli muzun eski halinden eser kalmadı zaten. Ne ilaç kullanıyorlarsa kocaman tatsız bir hal aldı. Eski tatlı, lezzetli, kokulu muzdan eser yok. Para kazanma hırsı yüzünden milleti zehirliyorlar.
    Cevapla
  • Adil ün 3 yıl önce Şikayet Et
    Yerli muz üreticisi kendi ürettiği
    Cevapla
  • adil 3 yıl önce Şikayet Et
    Yerli uretici ve aracilar utanmazssa yerli ayagina 15-20 tl yapacaklar muzu, iyi oldu fiyatlar dussun biraz
    Cevapla
  • cihan alkan 3 yıl önce Şikayet Et
    haksız rekabetin kaldırılıp tam rekabet şartları heryerde olması gerekir. Büyüğün küçüğü ezmesi engellenmesi gerekir.
    Cevapla
  • muzcu 3 yıl önce Şikayet Et
    daha 5-6 yıl öncesinde 2,95 olan muz şimdi olmuş 14-15. hala daha ucuzlamasın vergi azalmasın diye yırtınıyorsunuz. Bırakın millet yesin ucuza. birilerinin cebi dolacak diye millet mi soyulsun
    Cevapla
  • uzun vade dusun 3 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış düşünüyorsun kardeşim yerliyi öldürmek hiçbirimiz için faydalı değil ithal muz ile rekabet edemezse bir süre sonra fayda gibi görünen fiyatlar tekelleşme nedeniyle artar bundan yine vatandaş zarar görür.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle