Türkiye'den müthiş hamle! Yıl sonunda üretim başlıyor
Jeotermal enerji sektörü, Türkiye'nin lityum atağına tam destek veriyor. Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye'deki jeotermal kaynaklı elektrik üretim tesislerinden yılda yaklaşık 17 bin kilogram lityum elde edilebileceğini söyledi.
Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, jeotermal enerji santrallerinde üretilip ekonomiye kazandırılacak lityumun, Türkiye'nin elektrikli yerli otomobil hamlesine ve yerli depolama teknolojilerine katkı sağlayacağını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in müjdesini verdiği bor atığı sıvılardan lityum elde edilmesi için kurulacak prototip tesisin çok önemli olduğunu vurgulayan Şentürk, bu kapsamda yıl sonunda ilk üretime başlanacağını anımsattı.
Enerjide dönüşümün, teknolojik ilerlemeyle ham madde üretimine bağlı olduğunu ve Türkiye'nin son yıllarda bu alanlarda önemli adımlar attığını belirten Şentürk, "Günümüzde jeotermal kaynaklardan doğrudan elektrik sektöründe, ikincil kullanım ve yatırımlar sayesinde ise seracılık, kurutma, termal turizm gibi sektörlerde yararlanılıyor. Yeni Zelanda ve ABD gibi bazı ülkelerde jeotermal kaynaklarda ticari değeri yüksek elementler bulunduğu ve buradan geri kazanılan metalik maden potansiyelinin işletilebilecek düzeyde olduğu biliniyor. Araştırmalar, jeotermal akışkanların pek çok metal maden ve mineralce zengin olduğunu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.
Şentürk, jeotermal akışkandan elde edilmesi hedeflenen kimyasal içeriğin, jeolojik yapıyla ilişkili olduğuna işaret ederek jeotermal sahaların ısı potansiyelleri başta olmak üzere, tüm fiziksel ve kimyasal özelliklerinin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasına ve sanayide ham madde ihtiyacının karşılanmasına yönelik stratejilerin geliştirilmesinin önemine dikkati çeken Şentürk, şöyle devam etti:
"Lityum, değeri yüksek ve rezervleri azalmakta olan önemli elementler arasında yer alıyor. Türkiye, dünya lityum rezervinde 25'inci sırada yer alıyor, biz bu rezervin değerlendirilmesi için her türlü desteği vermeye hazırız. Türkiye'de bulunan jeotermal kaynaklı elektrik üretim tesislerinden günlük 46 kilogram lityum kazanılabilir. Yılda yaklaşık 17 bin kilogram lityum, sadece jeotermal elektrik santrallerinden elde edilebilir"
Şentürk, jeotermal kaynakları incelendiğinde, Biga Yarımadası’nın lityum, bor ve arsenik grubu elementlerden zengin olduğunun tespit edildiğini kaydetti.
Kıymetli maden ve minerallerin, Türkiye'nin enerji ithalatının azaltılmasında büyük rol oynayacağına işaret eden Şentürk, "Biz jeotermal elektrik santral yatırımcıları olarak jeotermal kaynaklardan elde edilebilecek tüm kıymetli maden ve mineraller için elimizden geleni yapmaya hazırız." ifadesini kullandı.
-
Recepali 4 yıl önce Şikayet EtAcele etmeyin canım zaten ne gerek varki. Sanki onlarca yıl böyle dünya düzeni bildiğimiz şekilde devam edecek zannediyor herkes. Bir kaç yıla kadar üç veya dört yıl sonra isral yok olacak hz isa ve hz mehdi ortaya çıkacak kıyametin ilk büyük alameti çıkmış olacak. Dünyanın bildigimiz anlamda ömrü bitti. Bu hikaye degil Allahin vaadi haktır. Süresinide ben uydurmuyom. Peygamber efendimizin hadisi şerifleri ve muhittin arabi hz ve benzer islam alimlerin yorumlarına dayanarak soylüyorum. Bugünki bildiğimiz anlamda teknoloji bitecek eskiye dönulecek. Onun için ne nükleer santralın ne tfx uçağın bir anlamı kaldı. Türkiye 100 yıldır uyuyor çok geç kaldı ayağa kalkmak ićin geçmiş olaBeğen Toplam 2 beğeni
-
Yakup 4 yıl önce Şikayet Etkuranda hz. isanın dünyaya geleceğiyle ilgili ayet yoktur o hristiyanların uydurması ayrıca hz . isa gelirse kuran yalancı çıkmış olur bu durumdada islam dini çöker çünkü hz.Muhammed son peygamberdirBeğen Toplam 3 beğeni
-
madenci 4 yıl önce Şikayet Etlityum en hafif metalik maden. su yuzeyinde birikir, suya sanki yağ dökülmüş gibi renkli renkli görünür su yuzeyi. ola ki cevrenizde vardir mta ile irtibat kuralim. gelecegin en önemli madenlerinden biri lityum.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Erdalsilo 4 yıl önce Şikayet EtKaynak var satma yap sat bukadar basitBeğen Toplam 1 beğeni
-
Müco 4 yıl önce Şikayet EtBir Arabada 10 kg Lithium kullaniliyor (Tesla Model 3) yani günde 46 kg eder günde 4 Araba üretim kapasitesi ... Hayirli olsun ...Beğen Toplam 3 beğeni
-
Yakup 4 yıl önce Şikayet Etbiuerden başlamak lazım ama o dediğin şey yüzlerce kez kullanılıuor tekrar tekrar en azından onu çinden almayacaz öyle düşün birde fabrika açılıyor ağustostaBeğen
-
mehmet 4 yıl önce Şikayet EtVangölünün özellikle uranyum yataklarına özellikle dikkat etmek gerek, kendiliğinden yeraltından çıkarak sodalı suya karışmakta, normal maliyetlerin çok çok düşük maliyetlerine bu uranyumu sudan ayrıştırabiliriz, yeraltıdan kendiliğinden çıktığından dolayı bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjiBeğen Toplam 11 beğeni