Bankalar müşteriye acımıyor: Parasını dolarda tutana kötü haber

Türkiye’de bankaların TL mevduatına verdiği nema ile kredilere uyguladığı faiz oranları arasındaki yüksek farkın benzeri döviz cinsinde de yaşanıyor. Mevduata %0,10 - %2 arasında faiz veren bankaların dövizdeki kredi faizleri %5’lere kadar çıkıyor. TL karşısında çok değerleneceği beklentisiyle parasını dolar ve avroda tutanlar da umduklarını bulamadı.

Bankalar müşteriye acımıyor: Parasını dolarda tutana kötü haber
Bankalar müşteriye acımıyor: Parasını dolarda tutana kötü haber
GİRİŞ 23.07.2020 11:03 GÜNCELLEME 23.07.2020 11:03
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Türkiye’de bankaların TL mevduatına verdiği nema ile kredilere uyguladığı faiz oranları arasındaki yüksek farkın bir benzeri; döviz cinsi mevduat ve kredi faizlerinde var. Bankalara kazandıran bu çarkta hem döviz cinsi ticari kredi kullanan işletmeler kaybediyor hem de parasını döviz hesaplarında tutan yatırımcı.

 

BİNDE 1 VEREN DE VAR YÜZDE 2 VEREN DE

 

 

Bankaların dolar ve avro gibi yabancı paralarla açılan Döviz Tevdiat Hesaplarına uygulanacağı azami faiz oranlarının tavan seviyesini Merkez Bankası belirliyor. Her yıl duyurulan oran kimi bankalarca dikkate alınırken, piyasa koşullarında şekillenen döviz hesapları faiz oranı bankadan bankaya değişiyor. Türkiye’deki bankaların döviz mevduatlarını verdiği faiz oranı yüzde 0,10’dan başlayıp, yüzde 2’ye kadar çıktığı görülüyor.

KÜÇÜKLER DAHA BONKÖR

32 günlük vadeli hesaplarda da durum böyle, 365 günlük hesaplarda da. Bu tablo; bankalar mevduat toplama konusunda büyük bir yarış içerisinde olduğunu ve bu rekabet ortamında vaat edilen faiz oranları arasında büyük bir uçurum olduğunu gösteriyor. Bazı bankalar internetten ilan ettikleri oranı daha düşük gösterip şubede daha yüksek oran veriyor. Bazıları da internet üzerinden duyurduğu oranları yüksek tutup şube işlemlerinde oranı daha düşük verebiliyor.

DOLAR VE AVRO’DA KALANLAR UMDUĞUNU BULAMADI

Bankaların TL mevduatlarına verdiği faiz oranı yüzde 7-10 arasında bulunmasına rağmen, Türkiye’deki tasarrufların yarısı döviz cinse hesaplarda tutmayı tercih ediyor. Dolar ve Avro gibi para birimlerinin TL karşısında yükseleceği umuduyla parasını döviz hesaplarında tutanlar 2019’da umduğunu bulamadı. Çünkü 5,35 seviyesinden 2019’a başlayan Dolar/TL, geçen yılı 5,95 ile kapattı ve yılın tamamında sadece 60 kuruş yükseldi. Yüzde 12’lik bir artışa tekabül eden doların geçen yılki değerlemesi, enflasyon oranıyla sınırlı kaldı. Benzer bir tablo Avro/TL’de de var. Geçen yıl Avro/TL seviyesi 6,11’den 6,66’ya yükseldi. Avro geçen yıl TL karşısında yüzde 9 değerlendi ve kazancı enflasyonun 3 puan altında kaldı. Bankaların işletmelere verdiği döviz kredilerinin maliyeti ise yüzde 3 ile 5 arasında değişiklik gösteriyor.

KAYBETMELERİNE RAĞMEN PARALARINI DÖVİZDE TUTUYORLAR

Türkiye’deki bankalarda 3 trilyon liranın üzerinde mevduat var. Merkez Bankası’nın son açıkladığı bültene göre; bankacılık sektöründeki toplam mevduat; 10 Temmuz 3 trilyon 172 milyar 656 milyon lira. Bunun 1 trilyon 533 milyarı TL cinsinden mevduat, 1 trilyon 528 milyar TL kadarı ise yabancı para cinsinden tutulan mevduatlardan oluşuyor. Yani bankalardaki mevduatın yarısı TL olarak, yarısını ise yabancı paralarda tutuyor.

Japonya ve Avrupa’da negatif faiz var

Birikimlerini döviz hesaplarında tuttuğu halde umduğunu bulamayan yatırımcı için yine de Türkiye cazip görünüyor. Çünkü Türkiye’deki bazı bankaların dolar ve avro yatırımcısına vadettiği kazanç; ABD ile Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere gibi Avrupa ülkelerine göre çok daha yüksek. Negatif faiz politikası yürüten ülkeler de göz önünde bulundurulduğunda; Türkiye’nin yurt dışından sıcak para çekme potansiyeli yüksek. Çünkü Japonya ve İsviçre ile Avrupa Birliği üyesi ülkelerde parasını bankaya yatıranlar, gelir elde etmek bir yana üstüne bankaya bara vermek zorunda kalıyor. Sakladıkları mevduatlardan adeta kasa parası alan bu ülke bankaları, aslında müşteriye; “Bana yatırdığın para için faiz vermem, üste para alırım. Bu parayı bana yatıracağına, yatırıma yönel, ekonomiyi hareketlendir’ mesajı da veriyor.

DÖVİZİN 202 MİLYAR DOLARI TÜRKİYE’DEKİ YERLEŞKELERİN

Bankalarda bulunan toplam yabancı mevduatı 231 milyar dolara karşılık geliyor. Bankalardaki 231 milyar dolarlık dövizin 202 milyar doları yurt içinde yerleşik kişilere ait. Bu 202 milyar dolarlık paranın da 123 milyar doları yurt içinde yerleşik gerçek kişilere, 79,4 milyar doları ise yurt içinde yerleşik tüzel kişilerin hesaplarından oluşuyor. Bu durumda Türkiye’de ikamet etmeyenlerin bankalardaki paralarının toplamı 29 milyar dolar civarında.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 33
  • Asım 3 yıl önce Şikayet Et
    Bankalar ve onların birliği bütün hesapları bir arada topluyor. Ahmet, Mehmet, Hasan , Hüseyin vs. neye para yatırmışsa düşüyor. Agop , moiz neye yatırmışsa yükseliyor. Boşuna uğraşmayın kazanmazsınız, Kaybedersiniz. Yatırım yapan "Yan Yatar".
    Cevapla
  • Nami 3 yıl önce Şikayet Et
    Reis nerdesin. Şu işe de bir el at.
    Cevapla
  • Çiçek 3 yıl önce Şikayet Et
    DEVLETİMİZİN. DİKKATİNE YİNE 1 OYUN VAR HER AY ALTINMI YÜKSELİR BU NE ALTIN ÇOK YÜKSELDİ YÜKSELİYOR İNMİYOR KİMSE İŞ YAPMAZ DOLAR ALTIN YURO YÜKSELSİN İŞ Çİ ESNAF HALK ZOR DURUMDA KALSIN İSTEYEN BİRİLERİ VAR BEN ce böyle Altın yükselişini hiiiç iyi görmüyorum Birilerinin ne derdi var yükseldi yükseliyor durmuyor eskiden düşerdi düşme yok hep çıkıyor AMAN DİKKAT
    Cevapla
  • M.Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu parayı 80 milyon nüfusa bölsen kişi başı yaklaşık 40 bin tl yapar, çok büyük rakam, bi de millet fakir sözde, kimse şükretmiyor haline. Bu paranın bir kısmını devlet piyasaya faizsiz verse yatırım artar, işsizlik azalır, bankalar paradan para kazanıyor, acilen faizin kalkması lazım
    Cevapla
  • Son yobaz bukucu 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah askina soylesene 40 bin tl insanlari nekadar idare eder insanlar ev aliyor araba aliyor ve sen bu kirkbin tl her yil gelecek birseymi zannediyorsun gelen para her yil degisiyor hem devletin baska harcamalrida var bu arada bunu faize nasil bagladin soylermisin tesekkurler
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizdeki sıkıntı parası dolar altın olandan fazla vergi kesin herkes ya yatırım yapsın yada parasını TL de beklersin
    Cevapla
  • Orhan 3 yıl önce Şikayet Et
    fatih kardeş. Dolar ve Altın yatırım değilmi? Zaten döviz alınca devlet kendi payına her işlem karşılığı yüzde 1 alıyor. Global ölçekte TL değersiz bir para birim bugün cebindeki 100 tl bir kaç ay sonra diğer emtiaların artışından sonra 80 hatta 70 TL oluyor. Dolayısı ile hiç kimse parasını TL'de tutmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle