Türkiye'den dev hamle! Doğal gaza alternatif olacak

Doğal gaz dağıtım şirketleri EPDK tarafından sağlanan Ar-Ge desteğiyle 'Yenilenebilir Doğal Gaz Üretimi-Power to Gas' projesi üzerinde çalışıyor. Şirketler, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen hidrojenin doğal gazla harmanlanmasından elde edilen kompozit gazın kullanımıyla, dışa bağımlılığı azaltmayı ve verimliliği artırarak emisyonların düşürülmesini hedefliyor.

Türkiye'den dev hamle! Doğal gaza alternatif olacak
Türkiye'den dev hamle! Doğal gaza alternatif olacak
GİRİŞ 21.07.2020 12:19 GÜNCELLEME 21.07.2020 12:20
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Doğal gaz dağıtım şirketleri, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen hidrojenin doğal gazla harmanlanarak yakıt olarak kullanılmasını sağlamak amacıyla Ar-Ge projesi geliştirdi.

 

AA muhabirinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkililerinden edindiği bilgiye göre, doğal gaz dağıtım şirketleri EPDK tarafından sağlanan Ar-Ge desteğiyle "Yenilenebilir Doğal Gaz Üretimi-Power to Gas" projesi üzerinde çalışıyor.

Şirketler, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen hidrojenin doğal gazla harmanlanmasından elde edilen kompozit gazın kullanımıyla, dışa bağımlılığı azaltmayı ve verimliliği artırarak emisyonların düşürülmesini hedefliyor.

 

Söz konusu proje kapsamında, Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliğinin (GAZBİR) teknik merkezi olarak faaliyet gösteren GAZMER Test Ölçüm ve Kalibrasyon Merkezi'nde kurulacak laboratuvarda Ar-Ge merkezi oluşturuldu. Konya'da yer alan bu merkezde, hidrojenin belirli oranla doğal gaza enjekte edilmesinin performans ve çevresel etki değerlendirmesinin ön çalışmaları tamamlandı.

Ön analiz ve simülasyon çalışmalarına göre, doğal gazda bulunan hidrojenin payının yüzde 20'ye çıkarılmasıyla enerji verimliliği artarken, karbon emisyonlarının da azaldığı gözlemlendi.

Deneysel çalışmalara başlanması için gereken teknik yeterlilikleri sağlayacak düzeydeki ekipmanların seçimi tamamlandı. Merkezde kullanılacak bazı cihazların üretimi ise proje ekibi tarafından gerçekleştirilecek.

Gelecek yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan projeyle, doğal gaz dağıtım şebekesine verilen gazın yüzde 6'sının hidrojenden karşılanması planlanıyor. Böylece, tüketici cihazlarında önemli bir değişikliğe gerek kalmadan, hidrojenin alternatif bir yakıt olarak ısınma amaçlı kullanılabilmesi ve karbon ayak izinin azaltılması hedefleniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 22
  • Davut 3 yıl önce Şikayet Et
    Nükleerin yerini doldurabilecek bir enerji kaynağı dünya üzerinde yok
    Cevapla
  • KAYSERİ 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de doğalgazın tek alternatifi 8 ay eksilmeyen güneş enerjisidir. Türkiye enerjide güçlü olmak istiyorsa bu enerjiyle alakalı projeler gerçekleştirmeli.
    Cevapla
  • nasıl? 3 yıl önce Şikayet Et
    Büyük evde oturma modası var bizde.Mütevazilik çoktan bitti.100-125m2 ev kime yetmiyor?Eşya delisi olduk.Elbette ev büyük olursa doğalgazı da büyük ödersin.......
    Cevapla
  • ramazan 3 yıl önce Şikayet Et
    hidrojen aslında doğalgazdan daha güçlü bir yakıt neredeyse benzine yakın. ama hidrojeni depolamak sorun. depolanamadığı için de ancak bir hidrojen üreteci yapılır çıkan hidrojeni biriktirmeden kullanırsın. yani depoya su koyarsın su hidrojen olur yakarsın. ama o zaman depoya ne kadar su koydun kim bilecek devlet nasıl vergi alacak petrol şirketleri doğalgaz şirketleri kime satacak gibi sorunlar ortaya çıkıyor.. dolayısıyla şimdilik ıvırtıp kıvırtıp duruyorlar...
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Kombilerimizi bozmayın da
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle