Sektöre göre kısa çalışma

Kısa çalışma uygulamasının, önümüzdeki aydan itibaren sektörel bazlı uzatılması söz konusu olabilecek. Bu sektörleri Çalışma Bakanlığı belirleyecek. İşten çıkarma yasağı da üçer ay uzatılabilecek.

Sektöre göre kısa çalışma
Sektöre göre kısa çalışma
GİRİŞ 15.07.2020 07:36 GÜNCELLEME 15.07.2020 07:41
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Kamuoyunda ‘İstihdam Kalkanı Paketi’ olarak da bilinen kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. Kanun Teklifi ile Kısa Çalışma Ödeneği’nde (KÇÖ) yeni şartlar belirlendi. Kıdem Tazminatı Fonu ile ilgili beklenen düzenleme ise teklifte yer almadı.

Kanun teklifinde yer alan düzenlemeler şöyle:

-Özel sektör iş yerlerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlananlar ile nakdi ücret desteğinden yararlananların, çalıştıkları işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönülmesi halinde, sosyal güvenlik primlerinin sigortalı ve işveren paylarının tamamı, üç ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak.

- Bazı sektörlerde normalleşme sürecinin daha hızlı hayata geçeceği göz önünde bulundurularak, kısa çalışma uygulamasının, sektörel bazlı uzatılması söz konusu olabilecek. Bu sektörleri ve teknik detayları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı belirleyecek.

-Bir diğer düzenleme, Soma’da bulunan Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çalışan ve kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde hizmet akdi sona erdirilen işçileri ilgilendiriyor. Bu işçiler arasında kıdem tazminatlarını alamayanlara, bu haklarının, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu tarafından ödenmesi imkanı getirildi.

-İşten çıkarma yasağına ilişkin de bir düzenleme geldi. Belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde; sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi, istisnalar arasına eklendi.

- İşten çıkarma yasağında süre de uzayabilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Haziran 2021’e kadar, üçer aylık dönemler halinde uygulamayı uzatabilecek.

- Pandemi nedeniyle eğitimlerin aksaması ve sınavların gerçekleştirilememesi sebebiyle oluşacak uzman ve hekim açıklarını önlemek adına, iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirilmesine ilişkin zorunluluk bir süre ertelendi. 2023 sonunda uygulama zorunlu olacak.

- Bu arada yabancı plakalı araçlarla Türkiye’ye gelen gurbetçi vatandaşların, karayollarında gerçekleştirdiği ihlalli geçişlerde uygulanacak idari para cezaları, artık yerli plakalı araçlarla aynı düzenlemelere tabi kılınacak.

 

YORUMLAR 10
  • Vatandas 3 yıl önce Şikayet Et
    Neşat ertaş bir sözü var her canlının kalbi allaha bağlı herkes ettiği bulacak birgün hakkım haram olsun kim hakkini yiyorsa mağdursuz işveren istediğini yapıyor
    Cevapla
  • Reis Duysesimizi 3 yıl önce Şikayet Et
    Reis iş verenler hala maaşları elden veriyor. Sgk larımız düşük gösteriliyor. Her firmadan çıkışlarda mahkelere gidiliyor. Devlet bu kayıtları mahkemeleri görüyor. Gelen müfettişler rüşvet alıp susuyorlar. Rüşvet almıyorsa neden hala eksik yatıyor. Hala eksik yatıyorsan gelen müfettişler rüşvet yiyip susuyor demektir. Devlete sesimizi duyuramıyoruz. Görüşmeler firmada değil firma dışında olmalı. Gerekirse çalışanların evinde ifadesi alınmalı. İşverenler hak yiyor. Kendileri Karun kadar servet sahibi oldular. Hakkımı helal etmiyorum. Devlet hakkımı aramıyorsa ona da etmiyorum. Yeter artık ruhsal bunalıma girdik. Sesimizi Reise ulaştırın lütfen.
    Cevapla
  • Fatihin Fedayisi 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir çok firma parası olmasına rağmen kısa çalışma ödeneğinden faydalanıp çalışanını ve devleti mağdur ediyor. Kötüye kullananı cezalandırmak lazım. Ayrıca tazminat yasası acil çıkmalı. Gerçek maaşı hala göstermiyorlar zarfta para veriyorlar. Düşük gösterilen maaş yüzünden düşük ödene alıyoruz. Devlet artık bu işe el atmalı. İzinlerimizden kesip geçmişe izin yazıyorlar. Haber7 bu işin takipcisi olun lütfen. Allahını kitabınız varsa yardım edin. Mahkeme şikayetlerin den hangi firmaların yaptığı belli. Neden müfettişler bu şikayetlerin üzerine gitmiyor. Devlet içinde devlet mi var yoksa rüşvet mi dönüyor. Çok mal haramsız olmaz bu iş verenler haramla zengin oluyorlar.
    Cevapla
  • Mücahit 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben gebze tübitak volta motor da çalışıyorum.beni ve 6 kişiyi ücretsiz izne çıkardılar.diğer kalanlarda fabrikada yoğun bir şekilde çalışıyorlar.ücretsiz izne çıkarmak için bu adaletmi nere başvuru yapsak ilgilenmiyorlar.zaten asgari ücret alıyorduk.bayram arefesi zor durumda kaldık odeyemedigimiz kira da cabası .
    Cevapla
  • X-FİLES 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben barsan Global Lojistik te çalışıyorum. İşler çok yoğun ama sırf sigorta yatırmamak için kısa çalışma ödeneğine geçtiler. Bizi de zorla çalıştırıyorlar. Hakkımızı yiyorlar. Kısa çalışma ödeneği artık kalksın lütfen. Hem zorla çalışıyoruz hemde maaşımızı eksik alıyoruz. Adam gidin şikayet edin diyor. İhtiyacı olan için çıkan kısa çalışma ödeneğine en çok ihtiyacı olmayanlar başvurdu. Reis artık bitirin bu ödeneği Allah rızası için. Yada araştırın öyle kabul edin. Yazık bize.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle